Nu kan du fortælle din historie og redde træer

Hvis du kender til et specielt træ, kan du fortælle din historie til Aarhus Kommune og måske få indflydelse på dets liv

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Træer kommer i mange højder og drøjder. Og i Silkeborg står Nordens højeste træ. / Video: Naturstyrelsen / Pressefoto

Du lægger nok ikke mærke til dem særlig ofte. Men de er levende, står stille langs vejkanten og deres arme stritter ud mod dig, når du kører bil. De giver dig skygge i solen, de ofrer sig for, at du kan få et hus, de sørger for, at du kan trække vejret, de bliver nøgne om vinteren og frodige om sommeren.

Og så kan de ellers blive flere hundrede år gamle, hvis man passer godt på dem. Ja, du har måske gættet den lille gåde: Der er nemlig tale om træerne. Og netop det med at passe på træerne har Aarhus Kommune sat på skemaet.

Alle historier er værdsat

Det kan godt være, at kommunen ved, at træerne er vigtige, men det ændrer ikke særlig meget, hvis aarhusianerne ikke også er af samme overbevisning. Derfor vil Aarhus Kommune hylde træerne. Det gør de ved at opfordre aarhusianerne til at hjælpe kommunen med at fortælle historier om gamle træer, der har en særlig historie.

- Det kan være, at man ved, at Kong Christian IV brugte en speciel træsort fra en speciel del af Aarhus til at bygge sine flåder, eller at et specifikt træ engang stod i aarhusiansk gårdherres forhave, eller noget personligt som at et træ har været baggrunden på bryllupsbillederne. Uanset hvad historien er, vil vi gerne høre den, siger Tor Albrechtsen, Skov og Landskabsingeniør i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Måske får vi øjnene op for nogle træer, som vi ikke har kendt til, og som måske er bevaringsværdige, så de kan blive udnævnt som evighedstræer.
Tor Albrechtsen, Skov og Landskabsingeniør i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Tor Albrechtsen nævner, at Aarhus har mange træer, der i forvejen er kendte og har gode historier bag sig. For eksempel den 92-årige Kvindeeg, der står ved Viby Torv, som i 1916 blev plantet af kvinder i Viby til minde om Grundloven af 5. juni 1915, der gav danske kvinder stemmeret.

Måske træerne bliver reddet

De grønne træhistorier skal bruges som en øjenåbner for, hvad træerne har været igennem – måske gennem hundredvis af år. Helt konkret ser kommunen gerne, at historierne eksempelvis bliver skrevet på et skilt, der hænger på de træer, der har en særlig historie, som man for eksempel kan læse, når man tager på en skovtur.

Aarhus Kommune har oprettet en side på deres hjemmeside, hvor man kan dele sin historie.

På den måde håber kommunen, at træernes historier planter sig i østjydernes hjerter, således at forståelsen for, at naturen også har fortjent sin plads på den politiske dagsorden, helt naturligt vil integreres i østjyderne.

Aarhus Kommune kender selv til 16.000 vejtræer, en del træer i parkerne, men ikke særlig mange i skovene.

Der er mange af dem, men mange af os tænker ikke over, hvor lang tid de har været til, og hvad de har overværet gennem tiden. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

- Måske får vi øjnene op for nogle træer, som vi ikke har kendt til, og som måske er bevaringsværdige, så de kan blive udnævnt som evighedstræer, siger Tor Albrechtsen.

Hvis du har en historie, du vil dele med kommunen, kan du indsende den her: https://aarhus.dk/borger/kultur-natur-og-idraet/ud-i-naturen/parker-og-skove/historiske-traeer/

Gamle træer giver liv

Danmarks Naturfredningsforening har længe arbejdet med udnævnelsen af flere såkaldte evighedstræer i Danmark og lokalafdelingen i Randers fortæller, at de allerede har udnævnt flere træer over hele landet, som gør, at der holdes gang i biodiversiteten. Gammelt er nemlig ikke lig med ubrugeligt i træernes verden. Faktisk tværtimod.

Store, gamle træer er et opholdssted for mange forskellige plante- og dyrearter. Lige fra forskellige insekter og larver til særlige svampe- og plantearter.

Danmarks Naturfredningsforenings kriterier for et evigedstræ

1. Træet er gammelt eller er en oplagt efterfølger til et gammelt træ i nærheden.
2. Træet er meget stort.
3. Træet har stor biologisk værdi.
4. Træet har meget stor æstetisk, historisk eller anden social værdi.

- Derfor er det meget vigtigt at frede de store, gamle træer i Danmark. Jeg tror ikke, der er særlig mange, der er bevidste om, hvor vigtige træerne egentlig er. Vi har ikke særlig mange gamle træer tilbage i Danmark længere. De fleste træer når simpelthen ikke at vokse sig gamle, før vi har fældet dem igen, siger Christian Halgreen, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Randers, siger han.

Håb for et bedre resultat

Han fortæller, at et træ er blevet gammelt, når det fylder 50 år. Så er træet højst sandsynligt blevet til en biotop (et opholdssted for forskellige arter). Christian Halgreen fortæller, at Danmarks Naturfredningsforening kørte en kampagne for to år siden, hvor folk kunne skrive ind, hvis de ønskede et specifikt træ udnævnt som evighedstræ.

- Men folk meldte ikke rigtig nogen træer ind her i Randers. Nu har vi jo heller ikke så mange gamle træer her i Randers, så det er måske derfor. Men jeg synes, det er særdeles positivt at Aarhus Kommune sætter dette projekt i søen, og jeg håber, de får lidt mere succes med det, end vi gjorde, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her