Nyt symbol skal hjælpe borgere med demens

Mandag bliver de første symboler uddelt i Aarhus. Meningen er, at de skal signalere til andre, at en person med demens kan have brug for hjælp eller ekstra hensyntagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark på opfordring af personer med demens. - Foto: Handout / Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark/Free

Fra i dag kan demensramte borgere i Aarhus Kommune tage forbi DemensHjørnet i Aarhus midtby og hente et nyt symbol, der skal hjælpe dem i deres hverdag. 

Demens er nemlig svært at se. Derfor har man på national plan udviklet et symbol, som borgere med demens kan sætte på jakken, dankortet eller i nøgleringen, for på den måde at gøre det tryggere for dem at færdes udenfor hjemmet. 

Symbolet skal nemlig være med til at signalere til andre, at en person med demens kan have brug for hjælp eller ekstra hensyntagen.

Det nye tiltag er man glade for i blandt andet Aarhus Kommune, hvor man også har været med til at udvikle symbolet. Her har man nemlig siden 2017 arbejdet på at få en mere demensvenlig by, og ifølge kommunen er symbolet endnu et skridt i den rigtige retning. 

Det fortæller Linn Wittendorff, der er koordinator på projektet hos DemensHjørnet i Aarhus Kommune. 

- Aarhus er en demensvenlig by, og vi arbejder for at gøre den endnu mere demensvenlig. Det betyder blandt andet, at man skal kunne færdes trygt og godt i sin by, når man har demens. Og der kan det her symbol hjælpe, så folk ved, at de (borgerne med demens, red.) måske har brug for en håndsrækning en gang imellem, forklarer hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Det nye demenssymbol, som ses her, bliver kaldt 'En håndsrækning', og det forestiller to hænder, der rækker ud efter hinanden. Foto: Aarhus Kommune.

Symbolet skal være inkluderende og ikke stigmatiserende 

Symbolet er udviklet i tæt samarbejde med mennesker med demens, pårørende, frivillige og fagfolk, herunder også en række borgere med demens i Aarhus.

Og der har været særlig fokus på, at de demensramte borgere ikke skal føle sig udstillet med symbolet. Derfor får borgerne udleveret et 'demens-kit' med forskellige genstande med symbolet på. 

- Det har ligget alle i sinde, at det ikke skulle være stigmatiserende, men inkluderende. 

- Det er noget af det, der gør det helt særligt. Symbolet kan nemlig fås på mange forskellige genstande, så det er op til borgeren selv, hvordan man har lyst til at gå med det. Man behøver ikke at gå og skilte med det hele tiden, hvis man ikke føler, man har behov for hjælp, siger hun. 

De demensramte bestemmer selv synligheden 

Meningen er, at det skal være en håndsrækning, der skal give omverdenen bedre muligheder for at hjælpe og udvise tålmodighed, hvis den demensramte ønsker det.

Det kan eksempelvis være, hvis går lidt langsom i køen til kassen i supermarkedet. Så er meningen, at et klistermærke med symbolet på for eksempel dankortet skal hjælpe med at skabe forståelse. 

Tre simple råd du kan følge, hvis du oplever, at en med demens har behov for hjælp:

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende 
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej


Kilde: Aarhus Kommune

- Det kan have den funktion, at når man hiver dankortet frem, så kan kassemedarbejderen se, at det er derfor, det driller lidt. Så er der ikke alle i butikken, der ved, at personen har en demenssygdom, men kassemedarbejderen, som skal hjælpe i situationen, kan så se, hvad der er på spil, forklarer Linn Wittendorff.

Vigtigt at demensramte kommer ud og bliver stimuleret

I Danmark lever 90.000 med en demenssygdom, mens to millioner danskere er pårørende til en med demens. 

Ifølge Linn Wittendorff så er det utrolig vigtigt, at man fastholder de demensramte i at komme ud og blive stimuleret. Det kan dog være svært, hvis de ikke føler sig trygge. 

- Vi ved, at mennesker med demens og deres pårørende har en større oplevelse af ensomhed og isolation. 

- Og når man har en demenssygdom, så er det vigtigt, at man forbliver aktivt. Så det er vigtigt at få stimuleret hjernen ved at for eksempel at gå på café og til kunstudstillinger, hvor de er sammen med andre. Og det kan det her hjælpe til, at de tør, siger hun. 

Demenssymbolet

  • Symboler bliver fra denne uge uddelt over hele landet. Det lanceres i forbindelse med den nationale demensuge, som finder sted i uge 19. 


  • I Aarhus kan symbolet hentes gratis hos DemensHjørnet i Kannikegade 18 og kommer i et kit, hvor der er flere elementer, der kan bruges efter behov – synligt eller mere diskret.


  • Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL – Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her