Overvældet over interesse for at hjælpe: Fødeafdeling var ved at løbe tør for strikhuer
Fødeafdelingen på sygehuset i Skejby var ved at løbe tør for de små, strikkede huer, de tilbyder forældre til nyfødte at få til deres børn.
Hvad gør man, når man har brug for at udlevere cirka 5400 strikkede huer hvert år, og lageret er ved at være tomt?
Man beder om hjælp på de sociale medier, og så er problemet løst på et øjeblik.
Det var i hvert fald sådan, de valgte at gøre på fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby, da et blik ind på lageret viste, at antallet af små, strikkede huer var kritisk lavt.
Det var social- og sundhedsassistent Anne Sofie Løwe, der strøg til tasterne og lavede et opslag på Instagram. Det er blot to dage siden nu, og hun er nærmest blæst bagover over den opmærksomhed, hendes opslag har kastet af sig.
- Folk har simpelthen været så søde til at hjælpe os. Det kan godt være, at sociale medier kan skabe meget splid ind i mellem, men det her er et bevis på, at de også kan det modsatte. Her har folk bare delt budskabet og budt ind med deres hjælp i et omfang, jeg ikke havde forestillet mig. Vi er meget glade og taknemlige, og lige nu har vi faktisk ikke brug for flere huer, siger Anne Sofie Løwe til TV2 Østjylland.
Strikhuer til nyfødte
Huerne skal være strikket af bomuld og skal kunne vaskes.
De skal måle 34-38 centimeter i omkreds og være uden bindebånd.
De fleste gemmer huen som et godt minde
Strikhuerne bliver tilbudt til forældre til nyfødte som en gave fra fødeafdelingen. Sådan har det været i mange år rundt på de danske fødeafdelinger, og i Skejby bliver huerne leveret af frivillige, der hygger sig med at strikke og sende resultatet ind til nogen, der sætter pris på dem.
- Det er blevet sådan en lille, sjov ting, mange gemmer som et godt minde. De fleste synes, det er hyggeligt. Jeg har selv tre af dem derhjemme, som jeg har fået til mine tre piger, siger Anne Sofie Løwe.
Enkelte takker nej til at få en hue med hjem, men fødeafdelingen har brug for omkring 450 af dem hver måned.
Og så har huen faktisk en funktion for de børn, der kommer til verden efter en hård fødsel. De kan være så udmattede og tømte for ressourcer, at de har behov for lidt ekstra varme, og her er det kærkomment med en strikket hue.
- Men faktisk får børnene først en anden hue på, der er lavet af gaze, som bedre kan tåle at blive griset til. Når barnet er blevet undersøgt, tilbyder vi så forældre den strikkede, forklarer Anne Sofie Løwe.