Råber vagt i gevær: Set fiskemæssigt, er det en ørken
Havmiljøet er i krise i Aarhus Bugt, påpeger Mogens Gissel Nielsen fra Danmarks Naturfredningsforening, som derfor forsøger at råbe vagt i gevær.
Aarhus Bugt hiver efter vejret, og havmiljøets tilstand er kritisk, påpeger Danmarks Naturfredningsforening, der fredag gjorde endnu et forsøg på at råbe op.
- Set fiskemæssigt, er det en ørken, konstaterer Mogens Gissel Nielsen, lektor emeritus, fra Danmarks Naturfredningsforening.
Han siger videre:
- Havmiljøet er i krise her, ligesom det er i alle andre indre danske farvande.
Så for at skabe mere bevågenhed om bugten ved Aarhus havde Danmarks Naturfredningsforening fredag inviteret en stribe politikere på en sejltur for at se på livet - eller mangel på samme - under havoverfladen.
- Vi vil gerne have folk til at forstå, at man skal have nedsat den udledning af kvælstof til havet. For det er den store synder, siger Mogens Gissel Nielsen.
Bekymring hos politikerne
Under sejlturen blev der foretaget en række prøver af livet i vandet.
- Jeg er da bekymret for havmiljøet sådan helt generelt, siger Lone Jakobi (S), borgmester i Odder Kommune.
En anden af dagens deltagere konstaterer:
- Der er ikke det liv, der burde være, siger Niels Peter Mortensen fra Enhedslisten, der er medlem af Natur-, Teknik- og Miljøudvalget i Syddjurs Kommune.
- Jeg var ikke helt klar over, at det stod så skidt til, som det gør i Aarhus Bugt, siger Solveig Munk fra Enhedslisten, der er formand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune.
Læs også:
For mange næringsstoffer
På sejlturen blev der blandt andet taget en bundprøve - som ikke imponerede.
- I den første prøve, vi tog på den bløde bund, var der absolut ingen små muslinger, som er livsgrundlaget for at have en stor fladfisk-population, fortæller Mogens Gissel Nielsen og forklarer videre:
- Primært er der for mange næringsstoffer, og så kommer der for mange alger i vandet. Når de dør, falder de til bunds og bruger alt ilten, og så får vi iltsvind. Det slår dyrene ihjel, for så der ikke er noget mad til fiskene.
Debat om havneudvidelse
Bekymringer om havmiljøet har gennem de seneste år været fremme adskillige gange. Og senest har planerne om en udvidelse af Aarhus Havn skabt debat, for nogle frygter, at det vil skade havmiljøet.
Udvidelsen vil blandt andet ske ved at grave jord op fra bunden og lægge det et andet sted i bugten. Og ifølge Danmarks Naturfredningsforening hører det slet ikke til på havet.
- Det mudder, der graves op, hvis det spredes ud over havbunden, vil det forværre det endnu mere. Måske indeholder det også tungmetaller og andet, siger Mogens Gissel Nielsen.
Men Aarhus Havn fortæller, at de har taget højde for giftige stoffer i jorden.
- Jeg kan godt forstå, at aarhusianerne er bekymret for Aarhus Bugtens tilstand. Ud fra det, som vi får tilbagemeldinger om fra COWI (ingeniør- og arkitekturrådgivningsfirma, red.), kan jeg sige med god samvittighed, at der ikke er noget giftigt slam i det, men at det er almindeligt havbund, vi flytter, siger Thomas Haber Borch, direktør i Aarhus Havn.
Og efter en tur rundt på bugten, fik politikerne atter fast grund under fødderne.
- Det er vigtigt at sikre, at vi har et sundt havmiljø også fremadrettet, og der er altså noget, der skal forbedres, siger Heidi Bank, der er medlem af Folketinget for Venstre.