Rasmus og Mikkel udforsker forladte steder: - Bygningerne taler nærmest til os
Når Rasmus og Mikkel udfører deres hobby, oplever de en helt speciel form for stilhed.
Lyden af smeltevandet, der langsomt bevæger sig ned af taget på det store udendørs auditorium, er det eneste øret opfanger.
Ellers er der totalt stille, og tøsneen ligger som en tung dyne over hele det 15 hektar store område, hvor der har summet af liv i sommerferier mange år tilbage.
Nu synes sommeren langt væk, og en tyk tåge ruller langsomt ind over træer og bygninger, som bliver indhyllet i gråt.
Vi er på den gamle stævneplads ved Gødvad i det østlige Silkeborg, som var Jehovas Vidners ejendom fra 1991 og indtil den blev solgt til kommunen i 2016 for 17 millioner kroner.
I 2023 bliver Stævnepladsen primært besøgt af ræve, rådyr og hundeluftere, men i dag skal lokalerne udforskes på ny.
De to 25-årige aarhusianere, Mikkel Herskind Lauritsen og Rasmus Svalø, er bevæbnet med spejlreflekskamera, videokamera og lommelygter - klar til at gå på opdagelse.
De er urban explorers - en betegnelse for folk, der tager på opdagelse i dybet i bunkere eller metrotunneller, kravler op i kraner og høje bygninger eller undersøger forladte steder og huse i både byen og ude på landet.
Det er sidstnævnte, som interesserer Mikkel og Rasmus. De laver podcasten 'Det Forladte Danmark', hvor de tager rundt i landet og dokumenterer forladte bygninger, campingpladser, fængsler og skoler med lyd og billeder.
- Det er mega fedt, fordi bygningerne nærmest taler til os, når vi går rundt. Det er nogle glemte tidslommer, som forsvinder lige så stille. Dem vil vi gerne opdage og fortælle om, inden de forsvinder helt, siger Mikkel Herskind Lauritsen, der til daglig er folkeskolelærer på Katrinebjergskolen i Aarhus.
I dag er turen så kommet til Stævnepladsen i Gødvad, og her er nok at give sig i kast med for folk med hang til forladte steder.
Men inden vi går på opdagelse, er det vigtigt lige at nævne, at det altså ikke er lovligt at trænge ind på andres grund, uden at man har tilladelse.
Mikkel, Rasmus og undertegnede har fået tilladelse til at besøge stedet af Silkeborg Kommune, og du bør gøre det sammen, hvis denne artikel giver dig lyst til selv at tage på urban exploration.
Mikkel lirker døren op til Stævnepladsens hovedattraktion. Et stort auditorie med udendørs siddepladser, der kunne huse 3000-4000 mennesker til de store prædikener om sommeren.
Det første, der falder de to urban explorers i øjnene, er noget spindelvæv, som hænger fra en stolpe i noget, der engang var en reception. Et klassisk tegn på, at der ikke har været aktivitet i en længere periode, fortæller Rasmus Svalø.
Minder fra en pandemi
Men faktisk er det ikke så længe siden igen, at der var regelmæssig menneskelig aktivitet her på Stævnepladsen.
Under coronapandemien blev stedet brugt som test- og vaccinationscenter, og minderne fra tiden med forsamlingsforbud, vatpinde i diverse kropsåbninger og mundbind i busserne kommer straks tilbage, når man ser de blå "hold afstand"-mærker på gulvet.
Men selvom stedet altså kun har været forladt siden marts i år, er det stadig interessant at udforske, mener Rasmus Svalø.
- Selvom det er forladt for nyligt, kan det faktisk gøre det mere spændende, fordi der er større sandsynlighed for at finde noget fra dengang, det var aktivt, som kan fortælle noget mere om historien, siger han.
Ubudne gæster
Men der er altså ikke meget inventar tilbage. Det har kommunen og indbrudstyve sørget for.
Og det er ikke noget særsyn, at der har været ubudne gæster, når Mikkel Herskind Lauritsen og Rasmus Svalø besøger forladte bygninger rundt omkring i landet.
- Man bliver ærgerlig, men det er noget, man efterhånden forventer, når man besøger de her steder, siger Mikkel.
Typisk er der smidt sten gennem ruderne, brudt ind, rodet i tingene og holdt fester, fortæller han. Og det med festerne er ingen undtagelse på det gamle Amtssygehus i Aarhus, som Rasmus og Mikkel besøger et par dage efter. Her finder de alt fra knæklys og tomme øldåser til højtalere og frisk tis i toilettet.
Sikre tegn på fest.
Men tilbage til Stævnepladsen.
Her har der været brudt ind i flere af bygningerne på området, og politiet har da også været forbi med en rulle afspærringsbånd, som er viklet rundt om en container, der har været ild i.
Men hærværk er altså ikke noget, som man bifalder i urban exploration-kredse.
- Internt er der et kodeks, som går ud på, at man forlader stederne i samme stand, man kom. Man tager kun billeder og efterlader kun fodspor. Man tager ikke noget med derfra, og man ødelægger ikke noget, siger Mikkel.
Han understreger, at de altid forsøger at skaffe sig tilladelse fra ejere, kommuner og virksomheder, inden de tager på opdagelse i forladte bygninger.
En bestemt form for stilhed
Den udendørs del af Stævnepladsen består hovedsageligt at et større campingområde med toiletbygninger og en masse græsplæner, der nu er dækket af sne.
Her var op mod 15.000 medlemmer af Jehovas Vidner samlet i løbet af sommerferien til stævne med dåb og prædiken.
Netop kontrasten mellem det nu øde, udendørs auditorie, og tanken om det meget liv, der engang var på pladsen, slår Rasmus Svalø.
- Der er en meget bestemt stilhed. Man kan næsten i baghovedet høre folk, der er her, men der er bare ikke et øje eller nogen lyd overhovedet, siger han.
Samme følelse har Mikkel Herskind Lauritsen.
- Det er specielt at se noget, der er så tomt, når der er så meget plads her. Den type stilhed finder du nærmest kun sådan nogle steder her. Så meget liv, der har været her, og så er der bare tomt.
Nye planer for pladsen
Men der bliver ikke ved med at være tomt på Stævnepladsen.
Silkeborg Kommune har nemlig planer for området, og byudviklerne er i gang med at kigge nærmere på, hvordan man kan udnytte de eksisterende bygninger, når der eksempelvis skal bygges boliger i området.
De planer er endnu ikke færdigudarbejdede, men udsigten til, at man vil bevare nogle af Stævnepladsens bygninger, falder i god jord hos Rasmus og Mikkel.
- Det er egentlig rart at vide, at det skal bruges til noget nyt, så det ikke bare går totalt i forglemmelse og får lov at stå og forfalde, siger Rasmus Svalø.
De to unge mænd kravler under bommen, der skal forhindre biler i at køre ind på området, og går ind i bilen, de kom i.
Med sig har de billeder og video fra tre timers urban exploration på Stævnepladsen.