Robot, apps og virtual-reality: Aarhus huser konference om velfærds-teknologi
En stor konference fokuserer i disse dage på teknologiske løsninger inden for social-, sundheds- og rehabiliteringsområdet
I Aarhus boomer det i disse dage med mulige bud på velfærdsteknologiske løsninger inden for social-, sundheds- og rehabiliteringsområdet.
Det sker i forbindelse med velfærdsteknologikonferencen CareWare 2018, der finder sted i dag, tirsdag den 10. april og i morgen, onsdag den 11. april.
- Formålet er at vise praktikere og beslutningstagere, hvad markedet kan byde på af velfærdsteknologi. Vi sætter fokus på teknologierne og deres potentiale på det praksisnære, siger Inger Kirk Jordansen, der er projektleder og chefkonsulent for Center For Frihedsteknologi i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
Konferencen finder sted på fire forskellige lokationer i Aarhus - hver sit sted, med hver sit fokusområde. Og her bliver blandt andet robotter, apps, virtual-reality og andre teknologiske løsninger fremvist af 48 forskellige virksomheder til de mange besøgende fagfolk fra branchen.
Robotten husker ansigter og stemmer
Aarhus Kommune tog initiativ til konferencen i 2010, og den har kørt hvert år siden da. I år er det altså niende gang, at byen huser konferencen, hvor der forventes omkring 900 deltagere fordelt over de to dage.
En af de lidt mere specielle produkter, der vises frem dette år, er den sociale robot, iJini, fra Sydkorea.
- Den kan hjælpe på mange forskellige funktioner derhjemme både for almindelige mennesker og for nogle, der har brug for specialhjælp. Eksempelvis at hjælpe demente eller børn med specielle udfordringer, siger Sunyee Shin fra den koreanske ambassade i København.
- Det kan være for dem, der har brug for rammer, struktur og interaktioner med nogen. Hvis man er alene hjemme og føler sig ensom, så er den med til at kommunikere med borgerne. Den kan også hjælpe med at huske fx på at tage piller, spise måltider eller lignende, siger hun.
Robotten kan blandt andet også danse, spille musik, læse bageopskrifter op og fortælle om dagens vejr. Derudover er der installeret et kamera, som kan huske ansigter og stemmer. På den måde kan den høre, om borgeren er glad eller ked af det, fordi den kan huske toner og dermed fornemme følelserne.
- Men den skal ikke tage de menneskelige relationer væk. Det er en form for assistent, understreger hun.
Teknologierne er et supplement
Inger Kirk Jordansen, der er chefkonsulent hos Aarhus Kommune, arbejder selv med at implementere velfærdsteknologi i kommunen.
Hun fortæller, at udover alle fagfolkene kan komme og se produkterne, så anvender Aarhus Kommune det også selv aktivt.
- Kommunen bruger det selv som afsæt for, hvilke teknologier vi skal afprøve og muligvis implementere. For man får et godt indtryk af teknologierne på konferencen. Det giver en god indsigt i produkterne, siger hun.
Men kan man ikke risikere med alle disse teknologiske løsninger, at den sociale og fysiske kontakt med et andet menneske forsvinder?
- Nej, altså der er jo altid etiske dilemmaer og overvejelser, vi skal gøre os i forhold til, om det er det rette vi gør. Men de her ting står aldrig alene, siger Inger Kirk Jordansen og uddyber:
- Vi tænker ikke, at alle menneskets behov skal dækkes ved forskellige typer teknologier. Men tit er det et supplement og en måde at gøre den enkelte selvhjulpen, understreger hun.
Virtual-reality på savannen og app, der skaber struktur
Konferencen byder - udover den koreanske robot - også på en masse danske produkter, der skal hjælpe borgere på forskellige måder.
Et eksempel er virtual-reality, som kan gøre stor gavn på blandt andet plejehjem. I dag, tirsdag, foregik seancen på savannen med elefanter.
- Det er til for at tage folk steder hen, der ellers vil være utilgængelige. Altså inden i en digital verden, hvor vi kan opstille hvilket som helst scenarie. Med brillerne får du en bedre dybde. Du er mere optaget af det og er mere inde i verdenen, end når vi bare ser det på en fladskærm, siger Mikkel Svindt Gammelgaard, der er velfærdsteknologisk konsulent, og uddyber:
- På plejehjem er det blevet brugt i det henseende, at det bliver brugt som stimuli. Men også til at sætte bedre ord på ting. Det skaber en dybere oplevelse, siger han.
Og flere af de besøgende fagfolk kan sagtens se virtual-reality som en del af deres og borgernes hverdag.
- Der er masser af livssituationer, som kan være svære at komme ud og prøve for mennesker med store funktionsnedsættelser, som i det her tilfælde kunne præsenteres i en relativ virkelighedstro verden – fx i forhold til sanserne, uden at det kan være farligt, siger Michael Hjort, der er projektleder på kommunikationscentret Hillerød.
Hans eneste anke er dog, at udstyret er meget stort og besværligt at tage af og på.
Også Anne Flensted, der er gruppeleder for sygeplejen i Sorø Kommune, tænker det som en mulighed.
- Nogle ville sikkert kunne få gavn af det, hvis man er glad for dyr, og hvis man ellers synes, det er spændende. Jeg kan godt forestille mig, at man kunne bruge det til demente - i forhold til at kunne indleve sig i noget og give en mening i dagligdagen på en anden måde, siger hun.
En anden virksomhed fremviser en app, Tiimo, der kan benyttes med smartwatch, og som hjælper med at skabe struktur i hverdagen for blandt andet ADHD-ramte børn.
- Det, jeg kan tilføje som mor og bruger, er, at min søn har fået meget mere ro, efter han har fået Tiimo på armen. Han er sikker på, at han får en besked, når han skal det, han ikke selv kan huske. Så vi har fået færre konflikter derhjemme, og så har det givet mere plads til det sjove i hans liv, lyder det fra en bruger af appen.
De fire fokusområder
Konferencen afholdes fire forskellige steder i Aarhus - hvert sted med sit eget tema:
- Fokusområde 1: "Vil selv, kan selv" (MarselisborgCentret)
Her er der fokus på teknologi til forebyggelse og fremme af tryghed og selvhjulpenhed for borgere i eget hjem.
- Fokusområde 2: "Op igen - hjem igen" (Vikærgården)
Her er der fokus på teknologi til borgere med behov for en akut og intensiv indsats til genoprettelse af funktionsniveau.
- Fokusområde 3: "Deltag - hvis du vil" (AU Ingeniør, Katrinebjerg)
Her er der fokus på teknologi til fremme af inklusion og fællesskab for borgere med nedsat funktionsevne.
- Fokusområde 4: "Vær tryg - hele livet" (VIA University College, Aarhus N)
Her er der fokus på teknologi til fremme af et trygt og værdigt liv for borgere med demens og andre kognitive funktionsnedsættelser.
Kilde: www.carewareweb.dk