Aarhus tester ny teknologi - robot kan tage dine bukser af
Aarhus Kommune har hvert år afsat over ti millioner kroner til nye velfærdsteknologier. Bukserobot er en af de teknologier, der bliver testet
Man kan se lidt af hvert nede på udstilling Dokkx.
En udstilling, hvor interesserede kan se de nye velfærdsteknologier, der er på vej, eller som Aarhus Kommune allerede nu er i gang med at teste hjemme hos borgerne.
- Der er uanede muligheder. Specielt for mennesker, som har fået et handicap. Pludselig kan man komme til at klare sig selv og leve et liv, på mange måder ligesom før man fik en skade, siger projektleder for Dokkx, Kirsten Rud Bentholm, til TV2 ØSTJYLLAND.
Dokkx er en del af Aarhus Kommunes massive satsning på afprøvningen af nye velfærdsteknologier.
Hvert år er der afsat over ti millioner kroner bare til velfærdsteknologi, og et af de hjælpemidler, der bliver testet af kommunen, er robotten Melvin.
Den kan hjælpe folk med at få bukserne af og på i forbindelse med toiletbesøg.
Robotten er lige nu på prøve hos fem borgere i Aarhus Kommune, og her er maskinen med til at gøre en forskel.
- Der er en mand med, som på grund af, at han har svært ved at gå på toilettet, slet ikke går på toilettet i lang tid. For eksempel når han har gæster. Det kan jo gå ud over mange ting. Så det at kunne klare sig selv på toilettet, det betyder rigtig meget for mange, siger Elin Dögg Oskarsdottir, der er teknologikonsulent på Dokkx.
Ikke kun for ældre
Selvom en del af de nye maskiner og dimser, som man kan se på Dokkx, er målrettet ældre, så er der også udstyr, der er tiltænkt børn og unge mennesker.
Senest har udstillingen fået en række babysimulatorer, som unge mennesker, der ønsker børn, kan prøve for at få en fornemmelse for, hvad det vil sige at blive forældre.
Selvom der er udstyr til alle aldre, er det især ældreområdet, der gennem årene har været i fokus, og ifølge projektlederen skal folk også vænne sig til, at robotterne og maskinerne er kommet for at blive.
- Teknologien er ikke i stedet for, at vi får menneskelig hjælp. Men vi skal vænne os til, at der kommer robotter. Vi har nogle demografiske udfordringer, der viser, at vi kommer til at mangle varme hænder. Der skal vi allerede nu gå ind og se på, hvordan robotterne kan være med til at give de service-funktioner, som vi ellers ville være afskåret fra, så vi stadigvæk kan give den hjælp som borgerne har brug for, siger Kirsten Rud Bentholm.
Øverst kan du se hele indslaget.