Sag afgjort: Ulovlig reklameskærm udløser straf på 200.000 kroner til ejeren
I sagen om en ulovlig reklameskærm i Viby er både ejer af skærmen og udlejer af bygningen idømt bøder samt konfiskation af reklameindtægter.
Fredag er der faldet dom i sagen om en ulovlig reklameskærm i Aarhusforstaden Viby.
Ejeren af skærmen er firmaet Track One, er i dag blevet idømt en bøde på 100.000 kroner og får desuden konfiskeret yderligere 100.000 kroner, som retten vurderede, firmaet havde tjent på reklamerne. Track One fra Odense lejer sig ind på tagpladsen i Viby, hvor reklameskiltet har været opsat.
Ejeren af bygningen, firmaet Bruun Erhvervsejendomme med kontor i Gentofte, er idømt en bøde på 25.000 kroner.
Aarhus Kommune har siden 2017 giver flere påbud om, at skiltet skulle fjernes. Først i januar 2021 blev skiltet fjernet, efter at politiet et halvt år forinden havde rejst tiltale i sagen.
Manglede byggetilladelse
Skiltet, det hele drejer sig om, er et lysende reklameskilt, der er flere meter højt og bredt. Skiltet har været monteret på taget af bygningen på adressen Skanderborgvej 213 i Viby.
Sagen om det ulovlige reklameskilt strækker sig helt tilbage til 2017, hvor TV2 ØSTJYLLAND kunne fortælle, at Aarhus Kommune den 24. august blev opmærksom på opsætningen af skiltet.
Her manglede en række godkendelser oplyste kontorchef ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Torben Simonsen, dengang til TV2 ØSTJYLLAND.
Ejendommen på Skanderborgvej 213 er omfattet af en byplanvedtægt. Det betyder, at skiltning skal godkendes på forhånd af Aarhus Kommune, hvilket der ikke var ansøgt om.
Reklameskilte af den størrelse kræver også byggetilladelse efter byggeloven, som manglede. Desuden skal et sådan skilt forhåndsvurderes af politiet, fordi det skal sikres, det ikke er til gene for trafikken. Den vurdering var heller ikke lavet.
Allerede dagen efter - den 25. august – sendte kommunen derfor en standsningsmeddelelse til ejeren af ejendommen, Bruun Erhvervsejendomme. Heri stod der:
’Du påbydes hermed straks at standse arbejdet med opsætning af skiltet'.
Da påbuddet ikke blev fulgt, overdrog kommunen sagen til Østjyllands Politi i oktober 2017.
Tilsidesatte bevidst reglerne
Retten i Aarhus vurderede i dag at ejeren af bygningen, Bruun Erhvervsejendomme, ikke spillede en aktiv rolle i overtrædelsen.
De forholdt sig dog for passivt og burde have sørget for, at skiltet blev taget ned noget før, oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse. Derfor blev de altså idømt en bøde på 25.000 kroner.
Derimod blev det vurderet at Track One, der opsatte skærmen, handlede med ’høj uagtsomhed’ og bevidst havde tilsidesat reglerne. Derfor blev deres bødestraf altså højere og lød på 100.000 kroner.
- Retten fandt, at lejeren, der havde opsat skærmen, har handlet forsætligt eller med høj grad af uagtsomhed, og jeg er tilfreds med, at de ud over en større bøde også fik frataget deres fortjeneste. Dommen sender et signal om, at det får en konsekvens, hvis man ikke tager kommunens påbud alvorligt i den slags sager, siger specialanklager Jan Østergaard i pressemeddelelsen.
Også Rådmand for Miljø og Teknik i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek, er tilfreds med rettens afgørelse.
- Jeg glæder mig over, at retten med dagens dom har sendt et klart signal om, at man ikke bare kan se stort på reglerne og handle, som man vil. Det er helt unødvendigt, at sagen er trukket så meget i langdrag, alene fordi man har været ligeglad med kommunens henvendelser og påbud og følt sig hævet over de regler, der gælder for alle. Der er nu trukket en streg i sandet, og vi kan langt om længe komme videre, siger han i en pressemeddelelse.
Nægtede sig skyldige
I dag er direktør for Bruun Erhvervsejendomme, Christopher Bruun Jensen, ked af det langstrakte forløb, men glad for at det nu er overstået.
- Det har ikke været en sjov sag. Vi har følt, at vi har stået mellem Aarhus Kommune og vores lejer, som har fortalt os, at de har fået en mundtlig accept fra en sagsbehandler i kommunen. Vi har været neutrale, fordi lejerne føler, de har haft en god sag, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt ind til, hvorfor Bruun Erhvervsejendomme, ikke gjorde mere for, at skiltet blev fjernet noget før, men det har ikke været muligt, da Christopher Bruun Jensen, ikke havde tid til flere spørgsmål.
TV2 ØSTJYLLAND har også kontaktet direktør for Track One, Lars Overby, men han har ikke haft lyst til at stille op til interview.
Begge selskaber nægtede sig skyldige ved dagens retsmøde. De har nu 14 dage til at anke domme.