Sej kamp om mågebekæmpelse: Inger overvejede at flytte
Aarhusiansk kvinde mener, at systemet er alt for bureaukratisk, når det kommer til at få tilladelse til mågebekæmpelse i Aarhus Kommune
Høje mågeskrig både dag og nat. Det er, hvad Inger Kristoffersen fra Aarhus lever med i sommermånederne, når massevis af måger flyver over tagene på den ejendom, hun bor i.
Hun bor i en ejendom nær Skt. Pauls Kirke i Aarhus, som hver sommer bliver forvandlet til mågekoloni. De seneste år har hun derfor kæmpet en indædt kamp for at få lov til at få fred i sin taglejlighed for de evindelige skrig.
- Jeg har ofte tænkt: "Er jeg virkelig nødt til at flytte fra mit dejlige hjem?".
Det har dog været en kamp, som har været svær at nå til ende med. For at få lov til at fjerne reder, æg eller at regulere mågebestanden skal man nemlig have en tilladelse fra Naturstyrelsen. Tidligere hjalp kommunen med den del af papirarbejdet, men sådan er det ikke længere.
Nu er det op til den enkelte borger, og det er lidt besværligt, hvis man spørger Inger Christoffersen.
- Jeg har brugt flere hundrede timer på bureaukratiet, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Kommune: Det er en prioritering
Det er en procedureændring tilbage i 2016, som gjorde, at ansvaret for at søge tilladelse og rekvirere jæger nu lå hos den enkelte borger.
I stedet for en enkelt henvendelse til Aarhus Kommune, var det nu et krav, at Inger Kristoffersen selv skulle indhente fuldmagter fra de øvrige beboere og derefter kontakte Naturstyrelsen, som udsteder tilladelsen.
Til Århus Stiftstidende fortæller Anders Maltha Rasmussen, som er chef for Center for Miljø og Energi, at det er et spørgsmål om prioritering af ressourcer, at opgaven nu ligger hos den enkelte borger.
- Vi brugte en del ressourcer på opgaven og vurderer, at ansøgningen lige så godt kan sendes direkte til Naturstyrelsen, som er rette myndighed, siger Anders Maltha Rasmussen til avisen.
Håber på rolig sommer
På trods af besværet har Inger Kristoffersen nu fået tilladelsen til regulering af mågebestanden i hus. Et lille men er dog, at reguleringsperioden snart er ovre. Det er den fra den 15. april, så hun har lige knap to uger til at få bestilt et skadedyrsfirma til at hjælpe hende og de øvrige beboere med opgaven.
Hun håber nu, at problemet med de mange måger løser sig, så hun igen kan nyde sommeren i sin lejlighed - og ikke mindst få sin nattesøvn.
- Det drejer sig om to-tre måneder om sommeren, hvor man ikke kan sove mere end tre timer om natten på grund af af larmen, siger Inger Kristoffersen.
Ifølge Inger Kristoffersen har flere beboere helt valgt at blive væk fra deres altaner af frygt for angribende måger.
Mågerne, det drejer sig om, er sølvmåger, som er en fredet fugl i Danmark.