Slut med forkerte stik: Ny scanner sparer smerte
Aarhus Universitetshospital bruger nu en ultralydsscanner, før de stikker nåle i armen på folk
Når der skal lægges et kateder i en blodåre, har det traditionelt set været en procedure, som ofte måtte tages om.
Tidligere har lægen skulle vurdere helt manuelt, hvor stikket skulle være, men det er der nu blevet lavet om på hos Aarhus Universitetshospital.
- Traditionelt set lægger man kateder ved at mærke på armen, og så stikker man efter den puls, man mærker. Men vi har fundet på, at man kan bruge ultralyd til faktisk at se, hvad det er, man laver, siger Peter Juhl-Olsen, der er speciallæge i anæstesiologi på Aarhus Universitetshospital.
Det har betydet, at man på Aarhus Universitetshospital er gået fra at ramme rigtigt cirka syv ud af ti gange, til at komme helt op på ni ud af ti. Det viser en undersøgelse, hospitalet har foretaget.
Ultralydsscanneren er kendt for mange andre lægelige funktioner, men virker altså også rigtig godt til at se, hvor der skal stikkes.
- Vi kan spare patienterne smerte og indstik ved at bruge ultralyd som guide til at se, hvad det er, vi laver, siger Peter Juhl-Olsen.
På Aarhus Universitetshospital er det efterhånden ved at være normal praksis, men ordningen skal ikke holde sig der, mener Peter Juhl-Olsen.
Hvis det står til ham, skal det være en landsdækkende metode.
Alle patienter, der skal igennem en hjerteoperation, får et arteriekateder i håndleddets pulsåre. Det er især disse patienter, der nu i flere tilfælde vil undgå komplikationer og fejlslagne stik.
Se mere i indslaget øverst i artiklen.