Solgte historisk badehotel og gav løfte til patienter: - Det er bare ikke godt nok

Aarhus Kommunes rekreationstilbud Fristedet Skæring lever ikke op til de ældre brugeres behov. Sådan lyder det fra Lungeforeningen, der er skuffet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Aarhus Kommune solgte Saxild Strand, og de svage borgere, der brugte seniortilbuddet, blev lovet et nyt tilbud.

Det er langt fra optimalt med dobbeltværelser, deletoilet og bad på gangen når man er plejehjemsbeboer og bruger iltapperat eller rollator. 

Ikke desto mindre er det det, Aarhus Kommune har at tilbyde på Fristedet Skæring, efter de har solgt et - i følge brugere - ellers velfungerende rekreationstilbud på Saxild Strand. 

Kritikken kommer fra Lungeforeningen, hvis medlemmer er kede af rammerne på Fristedet i Skæring.  

En af dem er Pia Dinesen fra Tranbjerg, der lider af lungesygdommen KOL, og med en lungekapacitet på kun 24 procent kan selv en tur ud i haven være en kamp. 

Derfor har hun i flere år besøgt Saxild Strand, der indtil Aarhus Kommune solgte det historiske badehotel, der har huset ældre mennesker på rekreationsophold, hvor de kan komme til kræfter igen efter en indlæggelse eller et sygdomsforløb. 

- Det var så dejligt derude på Saxild. Vi kunne gå ud, det var frit, vi havde vores eget værelse og det hele var tilrettelagt, så de, der var rigtigt dårlige, også kunne komme afsted. Det kan de ikke nu, siger Pia Dinesen. 

Pia Dinesen er ærgerlig over, at Aarhus Kommune valgte at sælge Saxild Strand.

Kritik af salget

Dengang det kom frem, at Saxild Strand skulle sælges, var der stor kritik af beslutningen. 

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor de tager det fra os ældre, har pensionist Lis Madsen, der er kommet på stedet, tidligere sagt om salget. 

Dengang forsikrede rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Christian Budde (V) dog, at et tilsvarende tilbud ville komme et andet sted. 

- Lis kan være sikker på, at der kommer et rigtig godt sundhedstilbud til hende. Det vil jeg gerne garantere Lis og andre, der måtte have samme bekymring, sagde rådmanden tilbage i 2022. 

Nu har de ældre borgere så igen mulighed for at komme på rekreationsophold. Nu er det på Fristedet i Skæring. 

Men det nye sted vækker ikke begejstring blandt medlemmerne af Danmarks Lungeforening. 

- Jeg er skuffet. For man sagde, dengang man solgte Saxild, at man ville komme med et lignende tilbud. Og det her er ikke et lignende tilbud, der passer til svage borgere, siger Margrethe Bogner, der er medlem af Lungeforeningsbestyrelse og Ældrerådet i Aarhus Kommune. 

Fristedet Skæring ligger også ud til vandet.

Det er især udsigten til at beboere kan blive indlogeret på dobbeltværelser med fælles bad og toilet på gangen, der vækker utilfredshed. 

- Flere af dem, jeg kender, de har iltapparater og masker om natten, der larmer. Og nogen skal have deres rollator med ud for at komme på toilettet, siger KOL-patient Pia Dinesen. 

Renoveringer på vej

Men ifølge sundhedschef Otte Orth fra Aarhus Kommune bliver der allerede arbejdet i kulisserne for at forbedre faciliteterne på Fristedet. 

Han fortæller, at der er planlagt forbedringer af især toiletfaciliter og handicapvenligheden for en til to millioner kroner. 

- Jeg kan rigtig godt sætte mig ind i, at der er nogle grupper, der har nogle særlige behov. Og derfor har vi også fået en ekstern gennemgang af nogle eksperter, som har givet forbedringsforslag, som vi vil sætte i værk i efteråret, siger Otto Orth, der er sundhedschef i Sundhed og Omsorg.

Ifølge sundhedschef Otto Orth er der planlagt renoveringer af Fristedet Skæring.

Anette Poulsen (S), der er formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, forstår godt borgernes kritik af Fristedet Skæring. 

- Det gør selvfølgelig indtryk, og jeg kan sagtens forstå kritikken. Det er bare ikke godt nok. Det er også derfor, vi i Socialdemokratiet fremsætter et budgetforslag, hvor vi gerne vil have stedet opgraderet, siger Anette Poulsen (S), der er formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune. 

Hun fortæller, at det også var planen, dengang det gamle badehotel i Saxild blev solgt, at der skulle bruges penge på at renovere det nye sted. 

- Der er 16 millioner til overs fra salget af Saxild, og der vil vi i Socialdemokratiet gerne, at de bliver brugt til at gøre det nuværende bygninger bedre og mere tilgængelige. Derudover kunne vi godt tænke os en tilbygning, hvor vi kunne få 12-15 eneværelser med gode toiletter, siger hun. 

På trods af den kommende renovering har Pia Dinesen dog ikke særligt høje forventninger til det nye tilbud.

- Vi må bare vente på, at der kommer et andet tilbud. Fristedet i Skæring er et 'no go'. Jeg tror ikke på, at det kan lade sig gøre, siger hun. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her