Stjernerytter bliver mor til januar - vil køre OL til sommer
En graviditet hos den professionelle cykelrytter betyder ikke, at cykelhjelmen er lagt på hylden. Tværtimod. Julie Norman Leth træner stadig op imod 20 timer om ugen, for hun satser på at køre OL i Paris til sommer.
- Jeg har lige set, at man kan have dem siddende i en cykeltrailer bagpå, fra de er to måneder. Så det har jeg foreslået min mand, siger Julie Norman Leth og griner.
Hun svarer på, hvordan hun har tænkt sig at træne op til de olympiske lege, selv om hun lige er blevet mor.
Til januar venter den professionelle cykelrytter nemlig sit første barn med sin mand, Lasse Norman Leth, der også er professionel cykelrytter.
De mødte hinanden igennem cykelsporten, blev kærester i 2015 og kører i dag begge for Uno-X Pro Cykling Team. Det har visse fordele.
- Jeg bruger faktisk Lasses trøjer nu, for maven kan ikke være i mine egne længere. Men det er vist også en stakket frist, så jeg skal have bestilt noget, der er større, siger Julie Norman Leth og trækker ud i den lettere pressede, røde lycra.
Træning med baby ombord
Trods en fremskreden graviditet har 31-årige Julie Norman Leth ikke indstillet cykeltræningen. Hun følger stadig sit program med de modifikationer, det kræver, når maven vokser, og dagsformen pludselig svinger meget.
- Jeg tror egentlig, jeg har været ret heldig, for jeg har ikke skullet ændre så meget, som jeg troede. Jeg træner stadig 10-20 timer om ugen, men jeg lytter til min krop.
Hvor der før graviditeten var dage, hvor hun ville presse sig selv afsted til træning, lytter hun nu mere til sin krop, når den har brug for en pause.
Allerede et par dage efter, at Julie Norman Leth stod med en positiv graviditetstest, fortalte hun det til sin træner på holdet, der straks lagde en ny plan for, hvordan hun kunne træne videre.
Julie overvåger blandt andet sin puls, så den ikke kommer over 90 procent, og derfor kan hun heller ikke køre konkurrencer, her imens hun er gravid.
- Jeg blev jo nødt til at fortælle det til Cykelunionen relativt tidligt, fordi de skulle finde en anden til at køre VM i august, siger Julie Norman Leth.
- Alle i cykelmiljøet har været enormt støttende, og da jeg er den tredje gravide på mit hold inden for de seneste to år, er der nogle ryttere, der er gået foran mig. Der er indsamlet en del viden, så jeg har set, hvor meget de har kunnet træne og trække på deres erfaringer.
Forskellige vilkår for atleter
Men det er desværre ikke altid lige let at stifte familie som kvindelig eliteatlet.
Hos Team Danmark har man i årevis efterspurgt midler til bedre at kunne støtte atleterne, når de bliver gravide og gerne vil fortsætte en aktiv sportskarriere.
- Mange er bekymrede, og ved ikke, hvem de skal tale med om deres ønske om at få børn, fordi det har været meget tabubelagt og i mange tilfælde været forbundet med et karrierestop, forklarer Lars Balle Christensen, som er sportsdirektør i Team Danmark.
Han forklarer desuden, at præmisserne for barsel og graviditet er meget afhængige af, hvilken sportsgren, atleterne dyrker.
- I fodbold, håndbold og cykling er man ansat på en professionel kontrakt i en klub eller på et hold, og derved er der bedre barselsvilkår. Så udfordringen er størst i sportsgrene som svømning, roning og skydning, hvor der ikke er et reelt ansættelsesforhold. Man bør bare aldrig stå med valget mellem elitekarriere eller børn, understreger Lars Balle Christensen.
Og måske bliver der bedre grobund for netop dét i fremtiden.
På den nye Finanslov for 2024 vil Regeringen afsætte næsten 70 millioner kroner til Team Danmark over fire år, som de opfordres til blandt andet at bruge på en forældreordning for atleter.
Ifølge sportsdirektøren kan man dog ikke lave en model, der passer til alle, så pengene vil man bruge på mere af det, man allerede gør i dag: At afdække hver enkelt atlets behov og skræddersy en løsning.
- Der er både et økonomisk aspekt, som drejer sig om eksempelvis løn eller tilskud til en barnepige, når man er afsted på træningslejr og skal have et lille barn med, siger Lars Balle Christensen.
- Men det mentale og det ernæringsmæssige kan pludselig også blive en ny udfordring, når man er nybagt mor. Det kan man have brug for ekspertressourcer til at håndtere, lyder det fra Lars Balle Christensen.
- Og så er der naturligvis den fysiske del, hvor man skal lære sin nye krop at kende, og have afklaret, hvornår man forventer at kunne præstere igen. Det er alt sammen noget, vi kan hjælpe atleterne endnu bedre med nu.
'Godt for dig'
Det, at dyrke elitesport, er ikke sammenligneligt med et almindeligt lønmodtagerjob, hvor man typisk går på barsel fire eller otte uger før termin.
Cykelrytternes barsel starter i praksis den dag, de bliver gravide, fordi de ikke længere kan køre løb. Så selvom der siden 2020 har været en barselsordning inden for cykelsporten med otte måneders delvis løn, er pengene sluppet op, allerede inden barnet er kommet til verden.
- Jeg træner stadig, men jeg udfylder jo ikke min rolle på holdet, og det har jeg ikke gjort siden maj, fordi jeg ikke kan køre cykelløb. Dels på grund af risikoen for styrt, og dels fordi min puls helst ikke skal over 90 procent, forklarer Julie Norman Leth, og tilføjer, at hun heldigvis kører på et hold, der er gået skridtet endnu videre, end hvad Cykleunionen UCI egentlig kræver.
- Jeg har faktisk fået fuld løn, siden jeg fortalte, at jeg var gravid. Nogle hold ville nok bare sige "godt for dig" og så ikke forlænge en kontrakt. Sådan er det ikke på Uno-X. De har intet krav om, hvornår jeg skal være tilbage, men vi kigger en del på, hvilke konkurrencer, der kunne være relevante og realistiske at nå som en del af mit comeback.
Amning, bleskift og OL-drømme
En baby er nemlig ikke lig med et karrierestop.
I 2021 vandt Julie Norman Leth OL-sølv i disciplinen parløb med sin makker Amalie Dideriksen, og allerede til sommer - syv måneder efter hun har født - håber hun at kunne køre parløb med selvsamme makker til OL i Paris.
- Jeg ville nok ikke kunne køre et etapeløb på ni dage og vinde det. Men den her konkurrence tager 35 minutter, så det svarer lidt til, at en maratonløber skal løbe et 10 kilometers-løb, siger hun.
Udover fortsat at passe sin træning for at ramme topformen, skal der efter nytår skiftes bleer, ammes og gås ture med barnevognen. Og så skal den lille ny også lige være med på ideen om et comeback.
Men den usikkerhed tager Julie Norman Leth med ophøjet ro.
- Min graviditet er gået over al forventning, og vi er nok foran den plan, vi havde lagt med træningen?. Men jeg aner ikke, hvordan de næste måneder bliver. Jeg aner ikke, hvilket barn jeg får. Hvordan jeg mentalt har det. Hvordan min krop reagerer. Og hvis ikke det går, så går det ikke. Men lige nu kan jeg mærke, at det er OL, jeg har lyst til, og det, der motiverer mig.
Derfor er der allerede lagt en plan i tæt samarbejde med trænere, familie og venner for, hvordan den 31-årige cykelrytter kan genoptage sin træning efter fødslen.
- Der er pludselig mange ting, jeg ikke kan planlægge, og det er jeg ikke vant til som eliteatlet. Men OL 2021 har lært mig, at der er mange måder at nå sit mål. Der vandt vi sølv på trods af corona og alle mulige andre udfordringer. Så lige nu er mit mål og min drøm stadig OL til sommer.
Se TV2 Østjyllands nye program 'Perfekt gravid?', hvor Runa Bligaard Ammitzbøll forsøger at finde hoved og hale i myterne om, hvad man må og ikke må som gravid: