Studerende doper sig til et 12-tal: - Det hjælper mig til at klare studiet
Studerende skaffer sig ulovligt præsentationsfremmende medicin, når de skal til en eksamen eller skrive en stor opgave. Det skyldes blandt andet præstationskultur, lyder det fra Studenterrådet.
Hvad gør du, når der er ti timer til, at du skal aflevere din 15 siders eksamensopgave?
De fleste fylder sig med kaffe og energidrikke, men der er også en gruppe studerende, der ulovligt erhverver sig præsentationsfremmende medicin – i daglig tale study drugs.
TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere studerende fra forskellige aarhusianske uddannelser, som benytter sig af study drugs, når de skal til en eksamen eller skrive en stor opgave. Det kan blandt andet være modafinil, som er beregnet til folk, der lider af sygdommen narkolepsi, eller ritalin, som er beregnet til folk med ADHD.
- Jeg tager ritalin, fordi det hjælper mig rigtig meget til at læse pensum i pressede situationer. Det hjælper mig til at komme op på samme niveau som mange andre, jeg går i klasse med. Desuden hjælper det mig til, at jeg ikke bryder sammen i en eksamensperiode, som er megahård i forvejen, siger en kvindelig studerende til TV2 ØSTJYLLAND.
Study drugs som ritalin og modafinil er receptpligtige og ulovlige at købe eller være i besiddelse af, hvis man ikke har fået det ordineret. Men det virker ikke til at holde de studerende tilbage.
En undersøgelse fra 2010 viser, at knap to procent af 2.000 adspurgte fra landets videregående uddannelser har taget study drugs i forbindelse med studiet.
En dansk survey-undersøgelse udarbejdet af Djøf i 2018, som dog ikke er direkte sammenlignende med undersøgelsen fra 2010, viser, at otte procent af de universitetsstuderende har brugt præstationsfremmende midler for at præstere bedre på deres uddannelse.
Konkurrerer med studiekammerater
Hos Studenterrådet på Aarhus Universitet oplever de også, at nogle studerende føler sig nødsaget til at tage study drugs. Ifølge formanden, Alexander Estrup, skyldes det en præstationskultur.
- Vi føler, at der er et meget stort pres på de studerende fra start, hvor deres tutor måske er med til at sige, at det er et sindssygt hårdt studie, de har, og at de skal lægge rigtig mange timer i det, siger han og fortsætter:
- Men det er også det her med, at du ved, at du skal score den højeste karakter, og du er faktisk i konkurrence med dine studiekammerater for at lande det job, du gerne vil have. Det kan allerede smuldre tidligt, hvis du får en middelkarakter, som et firtal eller et syvtal, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Kan du forstå, at nogle studerende føler sig nødsaget til at tage study drugs?
- Jeg kan godt relatere til, hvordan study drugs for nogle måske kan føles nødvendigt, for det er et stort pres, der er på nogle studerende, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Nemt at skaffe ”superpillerne”
TV2 ØSTJYLLANDS journalist Milan Ganesan har undersøgt, hvordan man får fat på de såkaldte study drugs, og det viser sig, at det blot kræver en enkel Google-søgning.
- Det er nemt at finde de her piller via nettet. På forskellige hjemmesider kan jeg se, at man ikke advarer mod at tage modafinil. Det bliver til gengæld beskrevet som en superpille, siger Milan Ganesan.
På en hjemmeside, som sælger modafinil, står der blandt andet, at ’modafinil forbedrer træthed, motivation, reaktionstid og årvågenhed hos raske voksne’.
Det er på trods af, at medicinen ikke er tilegnet raske mennesker, men derimod personer, som lider af den sjældne sygdom narkolepsi. Personer med sygdommen kan pludselig få en uimodståelig trang til at sove, og de kan også falde i søvn midt i en samtale.
Kan medføre psykiske og fysiske bivirkninger
De præstationsfremmende midler ritalin og modafinil har det tilfælles, at de begge rammer et budbringerstof i hjernen, som hedder dopamin. Det fortæller Per Hove Thomsen, som er overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
- Det er jo et misbrug, hvis man ikke har brug for det. Men effekten, man opnår, er nogenlunde den samme. Man kan fokusere mere, koncentrere sig mere, og man kan læse mere af det, som man måske synes er kedeligt. Men man bliver ikke bedre til at forstå ting, som man ellers har svært ved at forstå, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller også, at der kan være flere konsekvenser ved at tage ritalin og modafinil, hvis man ikke har de diagnoser, som de er beregnet til.
- Det kan have konsekvenser på kort sigt og på lang sigt at tage stofferne. På kort sigt kan det være fysiske bivirkninger som mavepine, hovedpine og kropsligt ubehag, men det kan også være psykiske bivirkninger, hvor man bliver mere opfarende, aggressiv og irritabel. Nogle kan endda blive højtflyvende og maniske, mens andre kan blive deprimerede og nedtrykte, siger Per hove Thomsen.
Studerende: Det styrker kvaliteten af mit liv
Det er ikke nødvendigvis kun i forbindelse med en eksamen, at studerende tager study drugs. TV2 ØSTJYLLAND har mødt en mand, som har taget modafinil i fem år, og lige nu tager han det tre til fire gange om ugen.
- På nogle punkter kan man godt sige, at jeg har bygget mit liv op omkring, at jeg skal have muligheden for at have modafinil i nærheden, for jeg siger ja til meget. Jeg arbejder meget, studerer meget, og jeg vil også gerne pleje mit sociale netværk, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det, jeg kan nå på fem år, kan jeg i stedet nå på 3,5 år. Hvis man laver det, man synes er fedt, kan man presse meget mere godt ned på ingen tid, siger han.
Han bestiller modafinil over nettet, og hver gang køber han mellem 300-1000 piller ad gangen. En enkelt pille koster mellem 8 og 14 kroner.
- Kvaliteten af mit liv er så mærkbart højere, når jeg tager det. Man åbner op for noget, man ikke kan lukke igen. For du ved, hvor godt du kan klare dig, og hvor effektiv du kan være. Hvis man så stopper med det, går man tilbage, og jeg kan i hvert fald ikke klare det uden, forklarer han.
Tror du, din krop kan kollapse lige pludselig, hvis du fortsætter?
- Jeg tror godt, jeg kan være i den kategori, hvor man knækker sammen som 40-årig, men jeg synes, det er det værd, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere institutledere på Aarhus Universitet, og de skriver, at de ikke kender til, at deres studerende tager study drugs.
Redaktionel note
Vi har i forbindelse med afdækningen af dette emne haft med i vores overvejelser, om vi ville få flere til at benytte sig af study drugs ved at sætte fokus på emnet.
Vi synes dog, at det er vigtigt at skildre virkeligheden. Kun på den måde får ledelsen på landets universiteter, politiet og andre myndigheder øjnene op for, hvor stort problemet er.
Samtidig vurderer vi, at det er vigtigt at sætte fokus på den præstationskultur, der hersker på diverse studier på universiteterne.
De medvirkende, som benytter sig af study drugs, er anonyme. Redaktionen kender deres fulde identitet.