Institutledere om study drugs: - Vi hører om det som de sidste
TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere studerende på Aarhus Universitet, som tager præstationsfremmende medicin. Flere ledere på universitetet kender dog slet ikke til problemet.
Flere studerende på Aarhus Universitet doper sig til et bedre resultat gennem præstationsfremmende midler, som egentlig er tilegnet personer med eksempelvis ADHD eller den sjældne sygdom narkolepsi.
TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere studerende fra forskellige aarhusianske uddannelser, som benytter sig af de såkaldte study drugs som modafinil eller ritalin, når de skal til eksamen eller skrive en stor opgave.
Alligevel skriver flere ledere på studier på Aarhus Universitet til TV2 ØSTJYLLAND, at de ikke har hørt om, at deres elever benytter sig af study drugs.
- Jeg har ikke hørt noget om problemet før din henvendelse. Men det er vel ligesom forældre, der hører det som de sidste. Vi har hørt om stress og et til tider usundt konkurrencemiljø, og vi har meget fokus på trivsel blandt vores studerende, skriver Torsten Iversen, der er institutleder på jura.
TV2 ØSTJYLLAND har skrevet til ledelsen på jura, psykologi og medicin, fordi disse tre studier er dukket op igen og igen i forbindelse med de samtaler, TV2 ØSTJYLLAND har haft med studerende. Det er også de studier, der kræver de højeste karaktergennemsnit for at blive optaget.
- Det er ikke en problemstilling, jeg er bekendt med på Psykologisk Institut, skriver Jan Tønnesvang, der er institutleder på psykologi.
- Vi har haft en føler ude i de forskellige miljøer og hos de forskellige kursusledere på vores institut, og der er desværre ingen, der ved noget om nedenstående, skriver Jørgen Frøkjær, der er institutleder på klinisk medicin.
Studerende: Alle kender til det
Mens lederne på medicin, psykolog og jura ikke kender til, at deres elever benytter sig af præstationsfremmende midler, står det helt anderledes til blandt de studerende.
Der er ikke en eneste af de studerende på Aarhus Universitet, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, som ikke har hørt om study drugs, kender én, der har taget det, eller selv er blevet tilbudt det.
- Jeg har kendt én, der synes, hun havde behov for det. Jeg kan godt forstå, at dem, der er meget presset over eksaminerne, føler, de har behov for det, for man har kun et vist antal timer i døgnet, siger en medicinstuderende til TV2 ØSTJYLLAND.
Study drugs som ritalin og modafinil er receptpligtige og ulovlige at købe eller være i besiddelse af, hvis man ikke har fået det ordineret. Men det virker ikke til at holde alle studerende tilbage.
En undersøgelse fra 2010 viser, at knap to procent af 2.000 adspurgte fra landets videregående uddannelser har taget study drugs i forbindelse med studiet.
En dansk survey-undersøgelse udarbejdet af Djøf i 2018, som dog ikke er direkte sammenlignende med undersøgelsen fra 2010, viser, at otte procent af de universitetsstuderende har brugt præstationsfremmende midler med henblik på at præstere bedre på deres uddannelse.
Studerende: Det gør mig mere fokuseret
En af de studerende fra Aarhus universitet, som benytter sig af study drugs, og som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, fortæller, at han fik præsenteret ritalin og modafinil af en ven, som anbefalede ham at tage pillerne.
Første gang, han tog ritalin, var til en fest, og herefter begyndte han at indtage modafinil-piller, når han skulle præstere på studiet.
- Jeg tager modafinil, fordi jeg synes, det er spændende, at man kan være mere effektiv bare ved at tage en pille. Det gør dig vildt fokuseret, og det gør, at man kan arbejde på en opgave i super lang tid. Du zoomer ind på én ting og bliver rigtig fokuseret på det, du laver, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
I den seneste måned måned har han arbejdet på en stor eksamensopgave, og under arbejdet med opgaven han taget modafinil hver eneste dag.
- Jeg har præsteret lige så godt uden modafinil, og jeg har også præsteret dårligere med modafinil. Det gør dig ikke klogere at tage det. For mig er det mest en måde, hvor jeg kan komme igennem et hårdt stykke arbejde på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Når du kan præstere uden modafinil, kan du så ikke bare lade helt være med at tage det?
- Jo, det kan jeg sagtens, og det gør jeg også på et tidspunkt. Jeg købte 100 piller på et tidspunkt, og jeg har stadig et par stykker tilbage. Jeg burde helt sikkert være mere disciplineret, men det kan jeg ikke, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Ældre studerende skal være rollemodeller
Det er på mange måder let at forstå, at studerende kan komme til at ty til study drugs. I hvert fald hvis man spørger Sanne Kjær, der er psykolog og leder hos Studenterrådgivningen Aarhus. Her er de i kontakt med studerende, der tager study drugs.
- Der er så meget på spil, når man er studerende. Mange studerende kommer til at se lidt sort/hvidt på tingene: ’Hvis ikke jeg klarer mig topgodt hele tiden, så er jeg en fiasko, eller også får jeg ikke det job, jeg har drømt om’, siger Sanne Kjær til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun peger på, at én af de psykologiske konsekvenser ved at tage study drugs kan være, at man ikke får den faglige selvtillid, man skal opbygge under sin studietid.
Én af de måder, Studenterrådgivningen Aarhus prøver at behandle problemet på, er ved at turde at sige tingene højt og på den måde skabe en anderledes kultur.
- Vi træner ældre studerende i at være rollemodeller for yngre studerende, hvor de blandt andet fortæller, at de heller ikke altid kan koncentrere sig om at læse tingene, og at de langt fra forstår hele pensum. På den måde får vi normaliseret nogle af de her flertalsmisforståelser, som er hos rigtig mange studerende, siger Sanne Kjær til TV2 ØSTJYLLAND.
Redaktionel note
Vi har i forbindelse med afdækningen af dette emne haft med i vores overvejelser, om vi ville få flere til at benytte sig af study drugs ved at sætte fokus på emnet.
Vi synes dog, at det er vigtigt at skildre virkeligheden. Kun på den måde får ledelsen på landets universiteter, politiet og andre myndigheder øjnene op for, hvor stort problemet er.
Samtidig vurderer vi, at det er vigtigt at sætte fokus på den præstationskultur, der hersker på diverse studier på universiteterne.
De medvirkende, som benytter sig af study drugs, er anonyme. Redaktionen kender deres fulde identitet.