Sundhedstjek af børn aflyses af hensyn til coronatest
Aarhus Kommune aflyser blandt andet pubertetsundervisning og sundhedssamtaler for 6. årgang i folkeskolen for i stedet at bruge ressourcerne på coronatest af elever på folkeskolerne.
For at folkeskoleeleverne kan komme tilbage til den fysiske undervisning, skal de løbende testes for coronavirus, har regeringen besluttet.
Og det bliver ikke uden omkostninger, at Aarhus Kommune skal opbygge det omfattende testsystem, der skal give folkeskoleelever og lærere adgang til fysisk undervisning den kommende tid.
På Facebook udtrykker flere forældre bekymring over, at de har modtaget besked fra Sundhedsplejen i Aarhus Kommune om, at dele af Sundhedsplejens aktiviteter, der skal understøtte børn og unges sundhed, er aflyst på grund af omprioritering af ressourcer.
Én af de bekymrede forældre er fysioterapeut og ph.d. Anne Mette Schmidt, der har to børn på Skødstrup Skole.
Forælder: Forebyggende tiltag er vigtige
- Jeg forstår godt, at test er nødvendige for at få børnene tilbage i skole - det er ikke det, jeg stiller spørgsmålstegn ved. Men jeg er uenig i omprioriteringen af sundhedsplejens ressourcer, siger Anne Mette Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
De aflyste aktiviteter er pubertetsundervisning for 5. årgang, sundhedssamtaler for 6. årgang og sundhedspædagogisk indsats for 8. årgang. Og det ærgrer i den grad Anne Mette Schmidt:
- Sundhedsplejerskerne spiller en vigtig rolle i forhold til at vurdere børns sundhed, trivsel og udvikling - også og måske specielt i en tid med nedlukning på grund af covid, mener hun.
Ressourcerne fra sundhedsindsatsen skal i stedet bruges på det nye testsystem, hvor personale fra Sundhedsplejen skal føre tilsyn med coronatest af folkeskolens elever og lærere.
Skal have forsvarligt tilsyn
Det oplyser rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), og Martin Østergaard, der er direktør i Børn og Unge, i et svar til forældrene:
- Vi har ansat podere med vidt forskellige baggrunde og skal derfor have et sundhedsmæssigt trygt, forsvarligt og sikkert tilsyn med testene. Hos os har vi ikke noget valg: De rette sundhedsfaglige kompetencer ligger alene hos sundhedsplejerskerne, skriver Thomas Medom og Martin Østergaard i svaret.
Ifølge de to har det ikke været en let prioritering, men den er nødvendig, fordi kommunerne er blevet bedt om at løse opgaven med test af folkeskoleeleverne, som en del af genåbningen af den fysiske undervisning:
- Det er ekstrem vigtig opgave, ikke mindst for at sikre en tryg skolegang og en udvikling i smitten, så vi kan fortsætte genåbningen, samt gøre hvad vi kan for at undgå nye nedlukninger af skoler og hjemsendelser af elever i stor stil, står der i svaret.
Rådmand og direktør forsikrer desuden bekymrede forældre om, at på trods af de aflyste aktiviteter vil der fortsat være fokus på børnenes sundhed og trivsel på skolerne, og at man vil forsøge at indhente det tabte senere hen.