Svømmehaller fjerner blå plastik-futter

Aarhus Kommune vil nedbringe brugen af engangsplastik, og derfor afskaffer de de blå skoovertræk i kommunens svømmehaller.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fra 1. februar afskaffer Aarhus Kommune de velkendte blå overtræksfutter i alle svømmehaller for at mindske brugen af engangsplastik. Her er det rådmand Rabih Azad-Ahmad (RV) med et par af de snart udfasede plastfutter. Rabih Azad-Ahmad er som rådmand ansvarlig for Kultur og Borgerservice.

Sidste år blev der smidt 152.000 blå plastikfutter ud i de aarhusianske svømmehaller, efter de kun var blevet brugt én gang.

Men det skal være slut nu.

- Jeg synes, at det er miljøsvineri, så jeg synes, vi skal kigge på noget, der er mere bæredygtigt, siger Rabih Azad-Ahmad (RV) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er de her futter, som forsvinder fra svømmehallerne fra og med den 1. februar 2020. / Foto: https://billig-arbejdstoj.dk/

Rabih Azad-Ahmad er rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, og han har sammen med resten af kommunen en ambition om at nedbringe brugen af engangsplastik og være en CO2 neutral by i 2030.

I den forbindelse skal de blå skoovertræk afskaffes i svømmehallerne, og i stedet for opfordres folk til at bruge badesandaler.

Fremover opfordres man til at tage badesandaler på, hvis man skal i svømmehallen. Genrefoto.

- Vi kigger på både store og små initiativer, og et hvert initiativ, der er med til at sikre en bæredygtig fremtid, er vigtigt, siger rådmanden.

Flere tiltag på vej

Sidste år valgte kommunen at afskaffe plastikposerne på bibliotekerne, og fremover vil der ske lignende tiltag for at minimere plastik og være en mere klimavenlig kommune.

- Det her handler om, at vi får det reduceret og sender et signal ud til producenterne, om at vi vil have fokus på mere bæredygtighed, siger Rabih Azad-Ahmad (RV).

Aarhus Kommune arbejder ligesom mange andre kommuner og firmaer på at leve op til FNs 17 verdensmål.

TV2 ØSTJYLLAND viser hver lørdag et indslag i vores nyhedsudsendelse, der hedder 'Østjylland Redder lidt af Verden.' Her besøger vi personer og firmaer, der prøver at leve op til FNs verdensmål, og herunder kan du læse artikler med dem, vi har besøgt.

Tema:

Kan ikke bruges igen

Silkeborg Kommune har ligeledes valgt at skære ned på deres plastikforbrug. De har droppet engangskrus på de kommunale arbejdspladser.

Det fortalte TV2 ØSTJYLLAND om i december.

I den forbindelse udtalte Dansk Affaldsforening, at problemet med plastik blandt andet er, at det ikke kan genbruges.

- Skal man endelig bruge engangsservice, så er det en god idé at undgå plastik. Rigtig meget plastik er nemlig ikke muligt at bruge igen og genanvende, fordi det er designet forkert, så flere plastiktyper er blandet i den samme emballage, udtalte kommunikationskonsulent Niels Toftegaard.

Fakta om plastik

Hvert år udledes der omkring 8-10 millioner tons plastik til havet, og fortsætter det, vil der allerede i 2025 være 1 ton plastik i havet for hver 3 tons fisk. 

 

Når plastik ligger i havet kan det “suge” miljøgifte og farlige kemikalier til sig, som dyrene får med, når de spiser plastik, og som mennesker får i sig når de spiser f.eks. fisk. 

 

Plastik udledes fra flere forskellige kilder. 80% af det affald, der ender i havet kommer fra landbaserede aktiviteter, og de resterende 20% kommer fra aktiviteter på hav.

 

Kilde: miljøgruppen plasticchange.dk

 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her