Sygeplejerskestuderende færdig til sommer: - Jeg frygter, jeg er en dårligere sygeplejerske
100 millioner skal hjælpe studerende, der står og skal afslutte praktisk rettede, videregående uddannelser. Studerende Ida Nybo Lise er stadig nervøs for at stå med ansvaret som snart nyudklækket sygeplejerske.
Ida Nybo Lise er sygeplejerskestuderende på VIA i Aarhus. Hun står til at blive færdiguddannet sygeplejerske til sommer, men som følge af hjemsendelse og en del online undervisning føler hun sig ikke klædt på til den titel.
- Jeg frygter, at jeg er en dårligere sygeplejerske, når jeg kommer ud til sommer, end mine kolleger på afdelingen, siger Ida Nybo Lise til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun er i alt gået glip af ni ugers praktik. Første gang for et år siden, da hun havde første dag i praktik på Aarhus Universitetshospital.
- Det var meningen, jeg skulle være der i to uger. Det blev så til fire timer og en håndsprit med hjem, siger hun.
Penge på vej
Men nu er der økonomisk hjælp på vej til studerende som Ida Nybo Lise. De praktisk rettede videregående uddannelser får nemlig 100 millioner kroner til at indhente det tabte for de studerende, der står over for at afslutte en uddannelse med praktiske elementer, som ikke har kunnet lade sig gøre under coronaepidemien.
Der er indgået en politisk aftale om pengene af et bredt flertal i Folketinget. Pengene skal bruges på ekstra undervisning, sommerskoler, forskudte eksamener og andet til de studerende, der skal afslutte deres uddannelse i 2021.
Aftalen indebærer, at weekender og sommerferien kan tages i brug til praktisk undervisning.
- Hvis vi ikke får indhentet noget af det, risikerer vi at forlænge uddannelsen i stedet for. Det vil vi jo meget nødigt, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Flere nervøse sygeplejersker
Det glæder Ida Nybo Lise sig til, som håber, hun kan få noget ekstra færdighedsundervisning i for eksempel at tage blodprøver.
- Jeg synes virkelig, det vil gøre en stor forskel og lige give os lidt mere i rygsækken. At vi ved, vi har stået i den her situation før, for vi har prøvet at tage en blodprøve, siger hun.
Sygeplejerskestuderende Ida Nybo Lise er dog stadig nervøs for, om den politiske aftale er nok.
- Jeg tror, vi kommer til at se nogle nyuddannede sygeplejersker, som er mere nervøse for at skulle stå med det her store ansvar, fordi vi ikke føler, vi har fået helt det samme, som vores kolleger har, siger hun.
Læs også:
Hjælp til flere
Aftalen glæder prorektor på VIA University College Gitte Sommer Harrits. Hun kunne dog godt ønske sig mere.
- Hvis vi også skal løse opgaven med alle de studerende, vi har nu på første, andet og tredje år, som jo også har et efterslæb, kommer vi nok også til at komme og bede om nogle penge til det, siger Gitte Sommer Harrits til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge uddannelses- og forskningsministeren handler det i første omgang om at prioritere den akutte udvikling.
- Det (aftalen, red.) er ikke det samme som at sige, at corona ikke også har påvirket alle de andre studerende. Det er vi politisk meget opmærksomme på, og det taler vi videre om den kommende tid, siger Ane Halsboe-Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Disse østjyske uddannelsesinstitutioner står til at modtage penge ifølge aftaleteksten
Erhvervsakademier
- Erhvervsakademi Dania - har afdelinger i bl.a. Randers, Silkeborg, Horsens og Grenaa
- Erhvervsakademi Aarhus
Maritime uddannelsesinstitutioner
- Aarhus Maskinmesterskole
Professionshøjskoler
- Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
- Professionshøjskolen VIA University College
Kunstneriske og kulturelle ud- dannelsesinstitutioner
- Arkitektskolen Aarhus