Tårnhøje smittetal blandt unge: - Vi har nok festet lidt for meget
I Aarhus tegner unge sig for mere end 70 procent af de smittede i kommunen.
Anden bølge af corona er for alvor over os, og i Aarhus buldrer smitten frem. Især blandt de unge som tegner sig for mere end 70 procent af de smittede.
Derfor var der lørdag formiddag endnu engang indkaldt til pressemøde på Aarhus Rådhus, som især bød på en opsang til de unge om at tage Covid-19 mere alvorligt og passe på samfundets svageste.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) opfordrede igen alle mellem 15 og 24 år i Aarhus Kommune til at blive testet.
For at kunne klare flere test af især de unge er der her i weekenden sendt testbiler til Universitetsparken og Handelsgymnasiet i Viby, hvor flere allerede lørdag havde taget den løftede pegefinger til sig:
- Vi er jo nok en del, der har fejlet i at holde den afstand, der skulle holdes, siger Emil Alexander Bundgaard, der er gymnasieelev i Aarhus.
Mindre socialt samvær
Med det ny indførte forsamlingsloft på 10 personer går også de unge en tid med mindre socialt samvær i møde:
- Det er da træls, men det giver mening. Det er meget forståeligt, siger Lisbeth Jensen, der er studerende i Aarhus.
- Som vi kan se nu, så er det gymnasierne der begynder at lukke ned igen og det er de unge, der fester og har Covid-19, så jeg synes faktisk, det er meget fair, siger Thure Sølvsten Fuglsang, der er pædagogmedhjælper i Aarhus.
Årsagen til de mange unge smittede, skyldes formentligt fester, lyder erkendelsen.
- Jeg tror måske, at vi i sommerferien og efterårsferien lidt glemte, at der overhovedet var noget der hed corona, fordi det begyndte at gå lidt væk, siger Emma Høgh Iversen, gymnasieelev i Aarhus.
- Der er også mange, der stadig går lidt i byen og til fester og sådan noget. Så vi har et medansvar, men det synes jeg også, at vi taler om, lyder det fra Annika Stjernholm, studerende i Aarhus.
Der kan gå lang tid før alle er testet
Det er mere end 60.000 unge i alderen 15-24, der nu opfordres til at blive testet.
Men trods øget kapacitet og testbiler ved flere uddannelsessteder, så kan der maksimalt testes 12.000 personer i hele regionen hver dag. Derfor kan der gå lang tid før alle unge er testet, lyder det fra regionsrådsformand, Anders Kühnau:
Læs også:
- Det er klart, at det bliver et pres, og det vil betyde, at nogle kommer til at vente længere tid på test. Der er det vigtigt at sige, at hvis nogle af de unge, der for eksempel går på et gymnasium, hvor alle klasser er sendt hjem, og at man ikke er i en klasse, hvor der er en der syg, så gør det ikke noget, at man venter 3-5 dage med at blive testet. Det har ingen betydning.
- Hvorimod at dem der er i nærhed til nogle, der har været syge, eller selv er syge – der er det vigtigt, at de kommer til først, siger Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland (S).
Du kan læse, hvor du kan blive testet henne i weekenden her.