Udskudt: Formand tror ikke på Aarhus-projekt - men rådmanden holder fast
Aarhus har som mål at blive Europæisk Tilgængelighedsby i 2023, men formanden for tilgængelighedsrådet og rådmanden er uenige om, hvorvidt det er realistisk at nå.
Først hed målet 2019. Så blev det 2023. Og nu siger formanden for tilgængelighedsrådet, at de heller ikke regner med at nå at blive Europæisk Tilgængelighedsby til den deadline.
Aarhus har i mange år haltet efter på handicaptilgængelighedsområdet, og i mandags kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle historien om Rune Bang Mogensen og Tours on Wheels, der forsøger at sætte fokus på problemet.
Nu fortæller Mette Bjerre (SF), formand for tilgængelighedsrådet, at hun ikke regner med, at byen bliver klar til at blive Europæisk Tilgængelighedsby 2023. Ligesom de heller ikke blev det i 2019.
- Jeg må være ærlig at sige, at vi er et sted i dag, hvor vi ikke er sikre på, at vi søger i 2023. Det kan godt være, at der skal gå nogle flere år, siger Mette Bjerre til TV2 ØSTJYLLAND.
Mette Bjerre fortæller, at kommunen stadig halter efter på en del projekter, der skulle være sat i gang, før corona-pandemien ramte.
- På det tidspunkt tænker jeg, at 2023 var realistisk, men det sidste halvandet år har vi ikke været inde over nogen af de projekter, vi skulle have været med inde over, fordi de er blevet udskudt, siger hun.
VIDEO: Kørestolsbruger Rune Bang Mogensen fortalte for nylig om sine udfordringer i Aarhus
Ikke vigtigt at nå
Er det ikke lidt fjollet at melde ud, at man vil være Europæisk Tilgængelighedsby i både 2019 og 2023 og så ikke nå det nogen af gangene?
- Jo, det kan man sagtens sige. For mig personligt er det ikke vigtigt, at vi får den titel. Det er vigtigst for mig, at vi får en bedre tilgængelighed i vores by, siger Mette Bjerre.
Hvorfor så overhovedet have det som mål, hvis det ikke er vigtigt at opnå det?
- Jamen det er et politisk besluttet mål. Så det støtter jeg op om som formand for tilgængelighedsrådet, at vi skal søge hen imod.
- Vi vil gerne søge om det på et tidspunkt - det har vi aftalt, at vi skal gøre. Men vi skal have en by, der er tilgængelig. Så vi kan stå på mål for tilgængeligheden, inden vi ansøger om det.
Hvad er det for nogle konkrete ting, I mangler, før I er klar til at søge?
- Hver gang vi bygger nyt, bør det væres sådan, at tilgængeligheden simpelthen skal være i orden fra start. Og det går stadig nogle gange galt desværre.
- Så synes jeg, at vores tilgængelighedsråd skal op at køre, så det er med inde over flere projekter.
Rådmanden tror stadig på det
Mette Bjerre peger derudover på, at meget af ansvaret ligger hos Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Bünyamin Simsek er dog ikke selv lige så skeptisk omkring Aarhus’ muligheder for at blive Europæisk Tilgængelighedsby 2023.
- Jeg tror stadig på det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Bünyamin Simsek fortæller, at Venstre blandt andet har bedt om fire millioner kroner til en tilgængelighedspulje, der skal være med til at rette op på problemer i byen, men at SF ikke stemte for forslaget.
- Der er et kæmpe historisk efterslæb, men Mette Bjerre har ikke været med til at afsætte de penge, der skal til. Det har jeg italesat.
- Det er ikke mig, der bestemmer det alene, men vi vil gøre, hvad vi kan. Et samlet byråd skal støtte op om det, hvis det skal lade sig gøre, siger Bünyamin Simsek.
Udmeldingen om, at Bünyamin Simsek stadig tror på Aarhus som Europæisk Tilgængelighedsby i 2023 overrasker Mette Bjerre, men hun er samtidig glad for rådmandens optimisme.
- Jeg tænker, at det er vildt, men at det kun er dejligt. Det, synes jeg bare, ville være skønt, siger hun.
Mette Bjerre anerkender, at der mangler penge på området i forhold til at gøre op med efterslæbet. Hun mener dog ikke, at forslaget i sig selv kunne løse problemerne uden en finansiering.
- Ja, de har stillet et budgetforslag, men det kommer pengene ikke af. De har stillet rigtig mange budgetforslag, siger Mette Bjerre.