Kommunen brugte millioner på nyt søbad - Men Jes kan ikke komme derned
Sidste år åbnede to nyrenoverede søbade i Silkeborg. Men der er stadig ikke adgang for kørestolsbrugere.
Sidste sommer åbnede det nyrenoverede Vestre og Østre Søbad ved Almind Sø i Silkeborg. Der er kommet nye badebroer, omklædningsfaciliteter og ren idyl i skoven.
- De har virkelig lagt sig i selen og lavet noget, som er flot, siger Jes Georg Klein til TV2 ØSTJYLLAND.
Der er bare ét stort men. Der er ikke adgang for kørestolsbrugere.
- Sidder man i kørestol eller er gangbesværet, så kan vi ikke bruge det. Det er umuligt, siger Jes Georg Klein, som selv sidder i kørestol.
De to søbade åbnede i juni sidste år.
- Der skulle være niveaufri adgang, det står der også inde på kommunens hjemmeside, siger Jes Georg Klein.
I august prøvede Jes Georg Klein at gøre Silkeborg Kommune opmærksom på problemet, da han fortalte om det i TV2 ØSTJYLLAND.
Dengang kom kommunen med en garanti.
- Jeg vil gerne love, at der er handicapadgang ved Øster Søbad til næste år, når badesæsonen starter, sagde udviklingskonsulent for Kultur og Borgerservice i Silkeborg Kommune, Simon Christensen, dengang.
Outdoor Hovedstad – men ikke for alle?
Det er ikke kun søbadene, som ikke er handicapvenlige ifølge Jes Georg Klein.
Også på en ny vandresti – Silkeruten, som bliver indviet den 6. juni, mangler der alternativer til dem på hjul eller gangbesværet – som ikke kan komme op ad trapper eller lignende.
- Jeg synes, der skal laves en alternativ rute. Det ville jo være nemt at lave en trækrute – hvor man kan komme til og mærke den af med en kørestol, siger Jes Georg Klein.
Han mener ikke, at der bliver taget hensyn nok til kørestolsbrugere, når der bliver lavet nye udflugtsmål i ”Danmarks Outdoor Hovedstad”.
- Man siger, vi er Outdoor Kommune – men det her duer ikke, siger Jes Georg Klein.
Er det ikke sådan, det bare er, at der er nogle steder, man ikke kan komme, når man sidder i kørestol?
- Jo, hvis det er privatejet, så kan jeg ikke forlange det. Men alt nybyg der er offentligt tilgængeligt, skal også være tilgængeligt i en kørestol. Det er ved lov, og det har det været i mange år, siger Jes Georg Klein.
Udvalgsformand: - Vi bliver mødt af rigid lovgivning
Ifølge formand for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget Johan Brødsgaard (Rad.V.) er det ikke så nemt at gøre søbadene handicaptilgængelige på grund af regler.
- Det kræver hegn hele vejen rundt. Vi bliver mødt af rigid lovgivning. Vi burde jo godt kunne give kørestolsbrugere adgang til broen, men der er strikse adgangskrav til det, siger Johan Brødsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Det kan Jes Georg Klein ikke forstå.
- Hvis man sætter et rækværk op, så er vi jo afskåret igen fra vores familier. Så kan vi ikke komme ned og komme i vandet. Det skal jo ikke sikres. Det gamle broanlæg har jo fungeret siden 70’erne, siger han.
Løsning koster næsten en halv million kroner
Johan Brødsgaard mener ikke, at de har et generelt problem i forhold tilgængelighed, når de laver nye udflugtsmål i naturen, og slår sig op på at være Danmarks Outdoor Hovedstad.
- Jeg er ikke bekendt med et generelt problem. Jeg synes, vi har fokus på, at Outdoor-indsatsen også bliver tilgængelig. Der er nogle steder, vi aldrig kommer i mål, men vi har fokus på det og har Handicaprådet med på råd, siger Johan Brødsgaard (RV).
Oprindeligt var der først budgetteret med penge til at gøre Østre Søbad handicaptilgængeligt i næste års budget, men nu har Økonomiudvalget fundet pengene i år, fortæller Johan Brødsgaard.
- Vi kan gå i gang i år, og det er 425.000 kr., det koster til Østre Søbad. Det er på plads. Vi har projektet klart. Vi har forhørt os med lokale brugere og fundet den rette løsning. På det gamle broanlæg var der tilgang, og det bliver der også i det nye, siger han.
For Jes Georg Klein er det lidt svært at tro på.
- De har jo lovet, det skulle være her nu. Jeg vil se det, før jeg tror det, siger han.