V om uro på Klostertorv: Flyt fikserum og nedlæg busskure
Venstre i Aarhus Kommune vil have de hjemløse væk fra Klostertorv, som de i dag bruger i stor stil som tilholdssted
Gennem mange år har området omkring Klostertorv i det centrale Aarhus været plaget af en stor koncentration af hjemløse og udsatte borgere, der larmer og skaber utryghed. Nu kommer Venstre med et løsningsforslag på de akutte problemer.
- Kaosset ved Klostertorvet er til gene for borgerne og erhvervslivet. Det skal vi til livs. Lige nu behøver de hjemløse ikke bevæge sig væk fra området, fordi man har samlet sovepladser, madtilbud og fikserummet her. Det er et problem, siger medlem af Socialudvalget i Aarhus Kommune, Lene Horsbøl (V), til TV2 ØSTJYLLAND.
Også de mange busskure på torvet er ifølge politikeren et problem, fordi de bruges som opholdssted for de udsatte borgere.
- Vi foreslår derfor nu, at busskure rives ned, og fikserummet flyttes til Sydhavnen. Det kunne løse nogle af problemerne på den korte bane, og så skal der laves en bedre langsigtet strategi, siger Lene Horsbøl.
For nylig vedtog alle politikerne i Aarhus Kommune at forsøge sig med den såkaldte Odense-model, hvor hellesteder for de hjemløse rundt om i byen skulle bryde op i dynamikken.
- De har desværre ikke været en succes, fordi de udsatte stadig bare kan blive ved Klostertorv, og det er ikke hensigtsmæssigt. Tankerne bare Odense-modellen er fine, men eksekveringen har været dårlig, mener Venstre-politikeren.
Hun slår samtidig fast, at det blot er på den korte bane, at fikserummet skal ligge ved Sydhavnen, og busskurene skal nedlægges.
En forsker i hjemløshed fra Københavns Universitet tror da heller ikke på løsningen på den lange bane.
- Det, der kan hjælpe de hjemløse og dermed løse problemerne, er støtte og boligtilbud. Der er ingen undersøgelser, som viser, at det hjælper noget at flytte rundt på deres tilbud, siger forsker på Københavns Universitet, Sandra Nilsson, til TV2 ØSTJYLLAND.
I København har man forsøgt sig med såkaldte skæve boliger i en slags hjemløsesamfund, hvor 12 små huse uden for bymidten tilbydes til udelukkende udsatte borgere.
- Desværre har heller ikke det vist sig som en holdbar løsning, da de udsatte bliver holdt her og aldrig for alvor kommer videre, forklarer Sandra Nilsson.