Vil forebygge radikalisering online
Aarhus Kommune har afsat 100.000 kroner som kan søges af alle, der har ideer, som bør afprøves i praksis
Internettet kan være en platform, når unge vil vide mere om radikaliserede miljøer, men myndighederne har ikke meget vide om, hvordan man bedst arbejde med online forebyggelse, og derfor har Aarhus Kommune afsat 100.000 kroner, som kan søges af alle, der har kvalificerede ideer, der bør afprøves i praksis.
Thomas Medom er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, og han fortæller her om det nye initiativ.
- Vi ved, at nettet er en af flere kanaler, når unge bliver draget af radikaliserede miljøer, hvad enten der er tale om religiøs eller politisk ekstremisme. Derimod ved vi ikke så meget om, hvilke mekanismer, der gør sig gældende, og hvordan vi modvirker dem. Det vil vi gerne blive klogere på - og bedre til - og derfor har jeg afsat 100.000 kroner, som man kan søge, hvis man har ideer til, hvordan vi forebygger online radikalisering. Alle i Aarhus Kommune kan søge, både enkelt-personer, studerende, foreninger og professionelle som fx internet-bureauer, siger Thomas Medom i en pressemeddelelse.
K-politiker: Kamp mod radikalisering savner konsekvens
Der bliver ikke tale om, at en enkeltperson får 100.000 kroner til en god idé, men enkelte projekter kan få tildelt mellem 2.000 og 15.000 kroner.
Der er ingen forudgående krav til hverken indhold eller metoder.
- Der er frit slag i forhold til at lægge sine ideer frem. Det kan være alt fra tekniske løsninger, over metoder til at mobilisere unges kritiske sans, til hvordan vi får udbredt de gode fortællinger som modvægt til den ekstreme propaganda. Alle ansøgninger bliver genstand for en grundig, faglig vurdering i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og politimyndighederne, før det besluttes, hvilke projekter der kommer i betragtning. Udvælgelseskomiteen kan beslutte at iværksætte nogle projekter direkte. De øvrige projekter kan få penge i en demokratisk proces, hvor borgerne inviteres med ind i beslutningsprocessen gennem online afstemning, siger Thomas Medom.
Naser Khader kritiserer Aarhus-model
Aarhus kommune afholdt en konference om antiradikalisering i november, og her var en af konklusionerne, at behovet for en større forebyggende indsats mod online radikalisering var et konkret behov. Konferencen styrkede kommunens samarbejde med både lokale, nationale og internationale parter, og løsninger til en mere effektiv antiradikalisering skal findes i et samspil mellem kommunale myndigheder, politi, efterretningstjeneste, uddannelsesinstitutioner, virksomheder, boligforeninger og andre organisationer.
- Der er mange parter, både lokalt, nationalt og internationalt, der er optaget af, hvordan vi bliver bedre til at forebygge online radikalisering. Derfor er der også mange, der vil følge opmærksomt med i de projekter, der sættes i gang, og ikke mindst hvad der kommer ud af dem. Det er rigtig positivt, at vi har fået opbygget et stærkt samarbejde på tværs af myndigheder og andre aktører, for ingen kan løse det her på egen hånd, siger Thomas Medom.
Der er ansøgningsfrist mandag den 2. maj 2016 for ansøgere, der har en idé til et projekt, der har brug for støttemidler.