Bekymret far: Spiller min søn sin barndom væk?

Computerspil er en stor del af hverdagen for journalist Pelle Banks søn. Og det forstår far ikke altid

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Til daglig er Pelle Bank journalist her på TV 2 | ØSTJYLLAND, og så er han far - med alt hvad det indebærer.

Han er far til 10-årige Robert Bank, der bruger meget af sin fritid på at spille computer. Noget som Pelle ikke selv dyrkede, da han voksede op i 70’erne. Og de computerspil han blev præsenteret for, interesserede ham ikke.

Når Robert Bank får fri fra skole er han ofte sammen med sine kammerater. Ikke fysisk, men i stedet via et headset fra hvert sit værelse, hvor der spilles computer. I Roberts tilfælde ofte spillet Mindcraft.

- Man er i en helt anden verden, hvor der sker noget. Nogle er onde, nogle er gode, og nogle gange er det online-modstandere, du møder, og andre gange er det computeren. Det er simpelthen så sjovt, at man nogle gange flyver helt væk fra virkeligheden, siger Robert Bank.

Som man kan se i indslaget øverst i artiklen, er Pelle bekymret for, om hans søn skal spille sin barndom væk. Derfor er der sat en begrænsning, der i udgangspunktet hedder seks timers computerspil om ugen.

VIDEO: Morten underviser børn og unge i Counter Strike hos den nystartede forening Mårslet Esport. 

- Jeg kan godt lide det, for man kommer ikke til at spille for meget, men jeg synes godt, jeg kunne have syv timer, det ville være lidt bedre, for så kunne jeg spille en time om dagen, siger Robert Bank.

Og Roberts tidsforbrug foran computeren er slet ikke i den høje ende i forhold til, hvad man ellers ser hos mange danske unge.

Blandt de 11-13-årige drenge spiller to ud af tre computer i mere end to timer dagligt. En ud af tre spiller mere end fire timer om dagen.

Hvis jeg hører, at der bliver spillet Tetris på Gameboy alene henne i hjørnet, bliver jeg meget hurtigere bekymret, end hvis det for eksempel er Mindcraft med drengene i klassen
Johan Eklund, psykolog hos Center for Ludomani i København.

Det giver danske unge europarekord i at spille computer.

Se hele TV 2 | ØSTJYLLANDs tema om Computerspil og ESport her. 

Robert har en tavle med 12 felter, der hver repræsenterer en halv time foran skærmen. Hvis han er flittig til at øve sig foran klaveret og at han i øvrigt passer sine pligter, så kan han tjene en ekstra halv time hist og her.

Ofte spiller Robert med sin klassekammerat Gustav. I Gustavs familie er reglerne anderledes. Gustav må spille cirka 15 timer om ugen.

- Vi har en regel om, at man må spille, fra man kommer hjem fra skole og indtil omkring spisetid. Så skal man slippe computeren og komme ned og være social med de andre, siger Gustavs far Emil Larsen fra Tilst.

- Det er selvfølgelig forkert, hvis det kommer til at overtage ens liv, og man slet ikke har socialt samvær med andre mennesker. Det er der sikkert nogle psykologer, der mener noget andet om, end jeg gør, siger Emil Larsen.

Johan Eklund er netop psykolog. Det er han på Center for Ludomani i København, og for ham handler det meget om, hvordan der bliver spillet, og knap så meget om hvor længe.

- Hvis jeg hører, at der bliver spillet Tetris på Gameboy alene henne i hjørnet, bliver jeg meget hurtigere bekymret, end hvis det for eksempel er Mindcraft med drengene i klassen - som i indslaget her. Mindcraft med ens venner rummer et større potentiale for udvikling, end singleplayer-spil gør, siger Johan Eklund, psykolog hos Center for Ludomani i København.

VIDEO: Hør mere fra psykolog Johan Eklund i interviewet her.

Han opfordrer til, at man som Pelle sætter sig ind i, hvad det er for et spil, barnet spiller.

- Man bliver nødt til at engagere sig og stå bag sit barn og se, hvordan barnet bruger det her spil. Man bliver nødt til at samle noget viden om, hvad det er for et spil, der bliver spillet. En af de store fejltagelser er, at man sætter en bestemt tidsgrænse, og så stopper forældrene spillet. Det svarer til at tage sin søn ud af fodboldkampen fem minutter før, der bliver fløjtet af.

Se TV 2 | ØSTJYLLANDs journalist Pelle Banks indslag om ham selv og sin søn i videoen øverst i artiklen. 

 
 
 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her