MF’ere: Det har vi gjort for Østjylland
Folketinget åbner, og det er tid til at holde nogle af politikerne op på deres løfter
I dag åbner Folketinget officielt – vanen tro den første tirsdag i oktober.
Politikerne er spændte som børn før første skoledag, og 30 af de folkevalgte er blevet valgt her i Østjylland.
Derfor er der også en grad af forventning til, at de østjyske folketingsmedlemmer varetager østjyske interesser, men hvordan går det egentlig med det?
TV 2 Østjylland sendte et spørgeskema ud til alle de østjyske folkevalgte for at høre, hvad de føler, de har gjort for regionen. 14 af dem svarede. Et af spørgsmålene lød; Har du en konkret østjysk mærkesag, som du har fået igennem?
Venstres Britt Bager har eksempelvis gjort sin indflydelse gældende helt lokalt i sin valgkreds.
'Jeg har som kulturordfører sikret, at Fregatten Jylland er kommet med i Venstres finanslovsudspil', skriver hun.
Socialdemokraternes Jens Joel har haft et andet fokus.
'Billige boliger i Aarhus. Vi skal sikre en blandet by, hvor alle har råd til en bolig. Det var afgørende for mig at sikre kommunernes ret til at kræve billige boliger, når der bygges nyt i de attraktive områder i byen. Det var en del af planlovsforhandlingerne, og det er en forudsætning for, at Socialdemokratiet kunne gå med i aftalen', skriver Jens Joel.
Når folketingsmedlemmerne bliver valgt forpligter de sig til at tænke på tværs af de regionale grænser, som Jakob Ellemann-Jensen (V) minder om i sit svar.
'I politik skal man være forsigtig med at stirre sig blind på én enkelt mærkesag. Man må som folketingspolitiker nøje holde balancen mellem at repræsentere sin valgkreds og at varetage hele Danmarks interesser. Vi har historisk set eksempler, hvor lokale hensyn har overtrumfet nationale interesser, så det er vigtigt at have begge dele for øje', skriver Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der dog godt kan finde steder, hvor han er kommet østjyderne til gode.
Se et udpluk af svarene herunder:
"Påbegyndelsen af E45-udvidelsen er den vigtigste konkrete mærkesag." – Michael Aastrup Jensen (V)
"På trods af regeringens ønske om at nedlægge den, står Togfonden stadig. Jeg var Socialdemokratiets chefforhandler på den aftale, der før sommerferien sikrede, at der fortsat igangsættes initiativer inden for Togfonden." – Nicolai Wammen (S)
"Jeg har på alle mulige måder skubbet på, omtalt og argumenteret for en udvidelse af E45, lige som jeg har støttet varmt op om udflytningsplanerne for statslige arbejdspladser." – Claus Kvist Hansen (DF)
"Jeg har presset på for en reform af serviceloven, som er på vej, og hvor folk med handicap forhåbentlig vil få forbedret ledsageordningen. Noget der specielt har været fokus på i min hjemkommune Skanderborg, hvor Sølund har hjemme." – Carsten Bach (LA)
"Jeg kæmpede i valgkampen for en udvidelse af den Østjyske Letbane, men da flertallet skiftede til højrefløjen ved sidste valg, har det ikke været muligt at skaffe flertal til dette." – Nikolaj Villumsen (EL)
"Sidste år lagde regeringen op til i finansloven at spare de 2,5 mio. det koster i statsstøtte at drive energiakademiet. Jeg kæmpede sagen til finanslovsforhandlingerne på en noget utraditionel måde, men det virkede. Jeg smed en tegneserie på bordet, hvilket fik Claus Hjort til at spærre øjnene op. Det var en amerikaner, der havde lavet den på engelsk, og den hed "The energy Island". Den beskrev smukt, og farverigt, hvad Energiakademiet har gjort for øen." – Mette Hjermind Dencker (DF)
"Jeg arbejder målrettet og vedholdende for forbedringer af infrastrukturen i Østjylland, for Østjylland er et af Danmarks helt centrale vækstcentre, som vi derfor skal underbygge og styrke." - Jakob Ellemann-Jensen (V)