Mindre madspild har givet øko-guld i Randers

Regionshospitalet i Randers giver et stort fokus på at undgå madspild en del af æren for hospitalets guldmærke i økologi

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Genrefoto.

På Regionshospitalet i Randers har man i de senere år oprustet voldsomt på det gastronomiske plan.

Det gav for nylig Det Økologiske Spisemærke i guld som et symbol på, at hospitalet, som det første hospital i Danmark, serverer mellem 90 og 100 procent økologisk mad.

At man har omstillet til økologi, ansat kostkonsulenter og andre til afdelingen og samtidig sparet penge på bundlinjen skyldes ikke mindst, at der har været arbejdet målrettet med at mindske madspild på hospitalet.

- Vi har både set rigtig meget på madspild i form af genanvendelse, men også i form af eksempelvis stegesvind. Vores pålæg koger i et helt døgn ved lav varme, og det kan vi se giver markant mindre svind. Vi har også ansat en kostkonsulent, der kigger på, hvor meget mad der skal bestilles til de enkelte afdelinger, siger cheføkonomi fra Regionshospitalet i Randers Mona Carøe til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Der bestilles også hele dyr hjem til hospitalets slagteri, og så parterer slagteren dem selv. Knoglerne ryger i suppegryden til en fond sammen med resterne fra grøntsagerne. Sådan noget som brødskorper bliver til croutoner til suppen.

Det gode samarbejde mellem afdelingerne har været enormt vigtigt for at undgå madspild, og at brød og kød laves på hospitalets køkken spiller også ind.

- Vi producerer hvad afdelingerne bestiller lige op til serveringstidspunktet, og så producerer vi præcis det, vi skal bruge. Var jeg uden slagter og bager skulle jeg bestille blindt ude i byen, og så skulle jeg sikre mig at have rigeligt, men her kan vi producere helt op til bestillingerne, og på den måde undgår vi et stort spild, siger Mona Carøe.

Tidligere modeller arbejde med, at hvis der eksempelvis var 25 patienter på en afdeling, blev der bestilt 25 gange aftensmad. Og det var uafhængigt af, om der måske var nogle af patienterne, der skulle faste eller af andre årsager ikke havde behov for den samme mængde mad.

- Vi kigger meget mere på, hvad den enkelte skal have nu, og det giver for det første en meget bedre ernæring til patienten, men det giver også mindre madspild, siger Mona Carøe.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her