Stemmer fra Aarhus V: Det er en krigszone
Bandekonflikten i Aarhus V har efterhånden fyldt en del i medierne. Men fylder det ligeså meget i borgernes liv?
Der er ingen tvivl om, at bandekonflikten mellem Loyal to Familia og Black Army har fyldt en del i medierne. Men hvordan anser beboerne egentlig konflikten? Det har TV2 ØSTJYLLAND undersøgt.
Vi har været ude at snakke med beboere i Aarhus V og har spurgt om, hvor meget konflikten egentlig fylder i hverdagen.
Siden slutningen af maj har der været en del uroligheder i Aarhus V, idet banden Loyal to Familia, som oprindeligt har rødder i København, også prøver at få fodfæste i Aarhus.
Det vil banden Black Army forhindre, hvorfor der opstår konflikter mellem de to bander. Der er blevet vekslet en del skud mellem dem, men også uskyldige er blevet involveret.
Voldsepisoder mod uskyldige
For eksempel blev en mand, der sad og ventede ved et busstoppested, stukket ned søndag d. 25. juni, da han nægtede at sætte sig ind i den bil, som to mænd beordrede ham til. Onsdag d. 22. juni sprang to mænd ind i en kvindes bil og beordrede hende til at køre hurtigt fra stedet. Det gjorde hun, men lidt efter kørte en anden bil ind foran hendes bil og "hentede" de to mænd, der sad i hendes bil.
På trods af flere tilfælde, hvor uskyldige er blevet involveret i konflikten, vil de fleste borgere dog ikke lade sig kue og tror på, at politiets indsats virker. Men mange er alligevel bekymrede, når de træder ud ad døren.
Herunder kan du høre, hvordan fire forskellige borgere tolker bandekonflikten, og hvordan de synes, det påvirker deres dagligdag:
Det er en krigszone
Den første borger er Thear Ali, som besøger sin ven i Aarhus V hver dag, og han mener at have set banderne samles i store flokke, hvor politiet pludselig omringer dem. Han mener ikke, at der er store konsekvenser for de unge bandemedlemmer, og at visitationszonerne er nok. Hvis det stod til ham, burde man lukke hele området, så det kun er beboerne, der kan komme ud og ind.
- Det er ligesom et krigsområde lige nu. Politiet kommer bare og snakker med dem, og så sker der ikke rigtig noget. Det er jo et familieområde - ikke et krigsområde, siger han.
Jeg går udenom Bispehaven
Marie Ingemann Pedersen fortæller, at hun ikke selv har oplevet noget, men hun kan se og høre en masse politi og læser en del om det medierne.
- Det er lidt utrygt lige for tiden på grund af alt det, der foregår. Især når de begynder at skyde efter hinanden. Man kan jo ikke være sikker på, at de ikke kommer til at ramme en uskyldig i deres kamp. Jeg tænker lidt over det og kigger lige en ekstra gang på folk, der går på gaden, for at aflure om de kunne finde på noget, siger Marie Ingemann Pedersen til TV2 Østjylland.
Derfor er Marie Ingemann Pedersen også glad for, at politiet har oprettet en visitationszone. Hun håber, at det kan hjælpe til at få stoppet problemet. Hun har heller ikke noget imod det, hvis politiet visiterer hende, fordi hun ikke har noget at skjule. Marie arbejder overfor Bispehaven, men som konsekvens af bandekonflikten, går hun ikke længere igennem Bispehaven:
- Når det er aften, går jeg ikke igennem Bispehaven, når jeg skal på arbejde, selvom det er det, jeg har gjort førhen. Nu går jeg udenom, siger hun.
Jeg er ikke nervøs
Bente Grænse fortæller, at hun ikke tænker synderligt meget over det i hverdagen. Hun har ikke selv oplevet noget, eller hørt skud. Hun har kun hørt om konflikten gennem medierne.
- Jeg gider ikke rende rundt og være nervøs hele tiden. Det er der ingen grund til. Vi skal leve. Man kan jo også blive kørt ned hver dag. Men det gider jeg jo heller ikke gå og tænke på hver dag. Men det er godt, der er lavet visitationszoner. Det er betryggende for os at vide, at der bliver holdt øje med de knejter, der render rundt og laver ballade, siger Bente.
Det er ikke rart
Nadin Kassenheaylem fortæller, at hun har hørt en del om konflikterne gennem familie og venner, som bor i området. Hun bor selv lidt udenfor området, men kommer tit derind.
- Det er ikke så rart. Når jeg er her, så er jeg ikke tryg ved situationen. Jeg går lidt væk eller en anden vej hen til de steder, jeg skal besøge. Men det er en god idé med en visitationszone. Så kan de tjekke om folk har våben på sig og tage dem fra dem, så de ikke kan bruge dem mod mig, siger hun.