Baidaa og Khalil er eftertragtede i Østjylland

Flere plejefamilier med anden etnisk baggrund end dansk. Sådan lyder ønsket fra halvdelen af de østjyske kommuner. Baidaa Abdul og Khalil Hussein er eftertragtede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Vi vil vise, at man kan få en god uddannelse, et job og leve et godt liv, siger plejemor Baidaa Abdul. Foto: Privatfoto

Baidaa Abdul og Khalid Hussein fra Hinnerup er eftertragtede i de østjyske kommuner.

Ægteparret med oprindelse i Irak er i øjeblikket den eneste pleje- eller aflastningsfamilie med anden etnisk baggrund end dansk i Favrskov Kommune.

- Der er rigtig mange børn, der har brug for en anden familie, der kan rumme dem og give dem tryghed, kærlighed og kan forstå dem, siger 52-årige Baidaa Abdul.

Parret har været aflastningsfamilie eller plejefamilie siden 2014. Og netop plejefamilier med anden etnisk baggrund er noget, som fem ud af ti østjyske kommuner gerne ser flere af.

Nydanske plejefamilier

Det viser en rundspørge, som TV2 ØSTJYLLAND lavede i efteråret blandt kommunerne i Østjylland. De fem kommuner er Horsens, Odder, Skanderborg, Silkeborg og Aarhus.

- Vi har ingen generelt godkendte plejefamilier med anden etnisk baggrund end dansk desværre, oplyste afdelingsleder Tine Hvam Sørensen fra Etnisk Familieteam i Horsens Kommune dengang. 

Vi har ingen generelt godkendte plejefamilier med anden etnisk baggrund
Tine Hvam Sørensen, Horsens Kommune

Behovet for nydanske plejefamilier varierer fra kommune til kommune i forhold til flere faktorer som for eksempel befolkningssammensætning og antallet af anbringelser.

Der er ikke behov for nydanske plejefamilier i Norddjurs, Syddjurs og Favrskov, mens Samsø og Randers Kommune oplever rekrutteringsudfordringer uanset etnisk herkomst.

- Det er også nemmere at kontakte forældrene og snakke med dem, siger Baidaa Abdul. Foto: Privatfoto

Et godt liv

Baidaa Abdul og Khalid Hussein er i dag aflastningsfamilie for tre børn, der har oprindelse i Afghanistan. Børnene på 9, 10 og 12 år har ægteparret besøg af hver anden weekend.

- Vi tænkte, at det kunne være fedt, hvis vi fik et barn med anden etnisk baggrund ligesom for at vise dem, at Danmark er et rigtig godt land, siger Baidaa Abdul.

Parrets egne børn er blevet voksne og fløjet fra reden. Derfor har de nu bedre tid til at hjælpe andre børn i Danmark - særligt dem med anden etnisk baggrund end dansk.

Det er også nemmere at kontakte forældrene og snakke med dem.
Baidaa Abdul

- Vi vil vise, at man kan få en god uddannelse, et job og leve et godt liv, uden at man føler sig anderledes end danskere. Vi har gode oplevelser med vores børn, siger Baidaa Abdul.

Ægteparret har også tidligere været plejefamilie for et etnisk dansk barn. 

Knoklede med sproget

Det er 24 år siden, at Baidaa og Khalid Abdul kom til Danmark fra Irak. I dag arbejder de som henholdsvis dagplejemor og elektriker og har gjort det de seneste 15 år.

- Vi er et godt forbillede for børn med anden etnisk baggrund. At vi kom ligesom dem, knoklede også med at lære sproget, og nu arbejder vi og har købt vores eget hus.

Weekenderne er fordelt således, at fredagen står på film, madlavning og afslapning, lørdagen på en sjov tur ud af huset og søndagen på kreative aktiviteter og familiespil.

- Det kan de ikke opleve med deres forældre. De har ikke overskud og kan ikke rumme det, siger Baidaa Abdul og tilføjer, at børnene sover hjemme hver aften efter morens ønske.

Forstår baggrunde bedre

Baidaa Abdul fortæller, at parret med deres irakiske baggrund har nemmere ved at forstå og relatere til børnenes sproglige, kulturelle og religiøse baggrund.

- Fordi vi er begge muslimer. Så er det nemmere at komme ned på børnenes niveau. Det er også nemmere at kontakte forældrene og snakke med dem, siger Baidaa Abdul.

Baidaa Abdul og hendes mand bliver særligt glade, når de læser om børnenes positive udvikling på for eksempel forældreintra, som de har fået adgang til.

Vi bliver rørt, når vi kan se resultaterne af det stykke arbejde, som vi gør.
Baidaa Abdul

- Vi kan se, at det fungerer rigtig godt for dem i skolen. De er med i timerne og er gode. Vi bliver rørt, når vi kan se resultaterne af det stykke arbejde, som vi gør, siger Baidaa Abdul.

Kan du anbefale det at blive plejefamilie for andre med anden etnisk baggrund?

- Altså en plejefamilie kræver meget mere end en aflastningsfamilie. Jeg synes, at hvis man har lyst, så skal man prøve som aflastningsfamilie i nogle år og se, om det er noget for en. Man skal have lyst til at være sammen med børn. Man skal have lyst at høre børn, der er sure, børn, der er glade, børn, der skriger og stadigvæk have lyst til det, siger Baidaa Abdul.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her