Fyret efter en menneskealder: - Hvad skal man så?
Tillidsmændene beskriver en trykket stemning på arbejdspladsen, efter mere end 100 medarbejdere er blevet meddelt, at de bliver opsagt over en flerårig periode.
- Der er ikke nogen, der havde regnet med det her.
- Man står lidt tilbage og tænker, hvor kom den lige fra?
Sådan lyder det fra henholdsvis Mogens Mortensen og Poul Erik Pedersen, der begge er tillidsrepræsentanter ved virksomheden Nordisk Wavin i Hammel.
Produktionsvirksomheden meddelte tirsdag, at 110 medarbejdere vil blive opsagt i løbet af de næste 18-24 måneder, da de lukker plastproduktionen og flytter den til udlandet.
Heriblandt er også de to tillidsrepræsentanter, som også mister deres arbejde.
Medarbejderne har haft fri i halvanden dag, hvor de kunne sunde sig, men torsdag klokken 07:00 startede produktionen på fabrikken op igen.
Usikkerhed og uvished
Stemningen på fabrikken var naturligvis trykket, fortæller begge tillidsrepræsentanter.
Og medarbejderne går på arbejde med blandede følelser.
- Det er usikkerhed og uvished. Når vi lukker ned, hvad skal man så? hvad er mulighederne? Det er der ingen, der ved, siger Mogens Mortensen, der er tillidsrepræsentant for 3F's medlemmer.
- De fleste af de faglærte har været her i en menneskealder, og føler ligesom, at det er deres fabrik. For dem føles det mærkeligt, at vi nu sender det hele til Polen, siger Poul Erik Pedersen, der er tillidsrepræsentant for Dansk Metals medlemmer.
Umiddelbart efter at have modtaget sin opsigelse, fortalte Nikolaj Sig Wadsholt, der har arbejdet ved Nordisk Wavin i mere end 20 år, at han stod tilbage med en følelse af tomhed.
Usædvanlig situation
Situationen er dog lidt usædvanlig, da de fleste først skal forlade virksomheden til december 2025.
-Det er ikke i ly af natten, og pludselig så er det hele bare lukket. Vi skal i gang igen, for vi skal få det til at fungere, siger Mogens Mortensen og forklarer:
- Vi har flere muligheder, og vi kan få folk i uddannelsesforløb. Vi kan gøre en masse ting. Det er det, vi skal i gang med nu her. Vi holder en del møder, og så tager vi tingene i opløb hele tiden. Hellere et møde for meget, end et for lidt, på den måde fanger vi det hele.
Selvom det er en hård pille at sluge, og medarbejderne går en hård tid i møde, så er tillidsrepræsentanterne dog enige om, at den del af ledelsen af den internationale virksomhed, som sidder i Hammel, har handlet efter bedste evne.
For at hjælpe medarbejderne igennem situationen, sørger virksomheden for eksempel for psykologer, der står til rådighed for medarbejderne.
- Ledelsen er gode til at bakke op, man skal huske, at det har været et lige så stort chok for dem, siger Poul Erik Pedersen.