Lisas mange børn presser kommunen: - Det er vi entydigt glade for
I Favrskov kommune bliver der født flere børn end i resten af landet. Kommunen bygger derfor med arme og ben for at kunne følge med.
En, to, tre, fire, tæller Lisa Perkins, inden hun til sidst peger på sin mave, hvor det femte barn ligger og bager.
Hun og hendes mand bor i den lille by Vitten udenfor Hinnerup, og de er ikke de eneste i Favrskov kommune med en stor børneflok.
I den østjyske landkommune føder kvinderne nemlig i snit flere børn end i resten af landet.
Det viser de seneste fertilitetskvotienter fra Danmarks Statistik.
- Jeg kommer selv fra en stor børneflok, og mine søskende er mine allerbedste venner, og jeg har altid tænkt, at det var en gave, som jeg gerne vil give videre til mine egen børn, fortæller 33-årige Lisa Perkins, der er gravid i ottende måned med parrets femte barn.
Topper statistikken
Mens Aarhus Kommune med en fertilitetsrate på 1,52 børn pr. kvinde ligger blandt de ti kommuner med den laveste fertilitetsrate de seneste tre år, så ligger Favrskov kommune helt i top med 2,25 barn pr. kvinde.
Mange børn kræver meget plads, og det kan være en del af forklaringen.
- Der er rigtig mange billige huse her, som er helt fornuftige og med rigelig plads, samtidig med at man er tæt på både Aarhus og Randers, forklarer Lisa Perkins, der sammen med sin mand flyttede fra Roskilde til Favrskov Kommune for fem år siden med parrets tre første børn.
Hvad betyder fertilitet?
Fertilitetskvotienter angiver det antal børn, som 1.000 kvinder mellem 15 og 49 år har fået i et givent år. På denne måde er det mere sikkert at sammenligne tallene årene imellem, da antal fødte sættes i forhold til antal kvinder i samme aldersklasse.
Kilde: Danmarks statistik
Statistikken kommer i en tid, hvor fertilitetsraten på landsplan har været faldende til 1,5 barn pr. kvinde.
I Favrskov Kommune kan de da heller ikke få armene ned over de positive tal.
- Det kan vi godt lide. Det giver noget liv i familierne, lokalområderne og institutionerne, så det er vi entydigt glade for, siger Hans Vedel, der er direktør for Børn og Kultur i Favrskov Kommune.
Har tidligere skabt udfordringer
Et stigende børnetal er dog ikke altid lutter lagkage. I Skanderborg Kommune har de tidligere toppet statistikken, og her blev de mange børn noget af en udfordring for kommunens skoler, børnehaver og vuggestuer.
På Bakkeskolen i Hørning måtte spisefrikvarteret blandt andet deles i to, fordi de pludselig havde alt for mange børn på for lidt plads, og i kommunens daginstitutioner var de nødt til at sætte pavilloner op, fordi antallet af børn i løbet af få år næsten blev fordoblet.
Det lød, at kommunen skulle finde 1000 ekstra daginstitutionspladser over de næste ti år, og 2000 ekstra pladser i folkeskolen over en 15-årig periode.
- Vi oplever, at vi får rigtig mange børn - flere børn, end vi egentlig har plads til. Som det ser ud lige nu, så vil vi i løbet af foråret komme op på en merindskrivning på omkring 30 procent, lød det blandt andet fra Dorrit Lewis, der er dagtilbudsleder i Galten/Låsby Dagtilbud, til TV2 Østjylland i 2019.
Stor belægning
I Favrskov kommune er udviklingen knap så voldsom, men kommunen erkender, at de er begyndt at kunne mærke udfordringerne.
- I nogle af vores institutioner er der lidt for mange børn, synes vi, siger Hans Vedel.
Kommunen bygger derfor med arme og ben for af få belægningen ned i de kommunale børnehaver, skoler og især vuggestuer, hvor de lige nu er allermest pressede, fordi der samtidig med, at der er kommet flere børn, også er rigtig mange dagplejere, som er stoppet eller gået på pension.
- Noget af det er klart, noget bliver klart i næste kvartal, og noget af det står klart om et år, men alle børn bliver passet i lokalområdet. Så vi er ikke udfordret på pasningsgarantien, men vi vil også blive bedre til at sikre, at der er god plads, siger direktøren for Børn og Kultur.
Måtte sende børn i førskole
Et af de steder, hvor kommunen har oplevet et massivt pres på kapaciteten, er ved den integrerede institution Børnehuset Elmegården i Hinnerup. Det er derfor et af de steder, hvor de lige nu er i gang med at bygge til, så der om et halvt års tid kan blive plads til 40-50 ekstra vuggestuebørn. Indtil da er de ældste børn sendt i førskole.
- Vi har været nødt til at bruge nogle alternative løsninger, og derfor har vi fået nogle af de ældste børn op på skolen, hvor de er blevet passet med en normering fra en børnehave, så der kunne være flere på den her institution, fortæller Flemming Nørgaard (V), der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Favrskov Kommune.
Han mener ikke, at de er kommet for sent i gang med at bygge, da de har fulgt, hvad pasningsprognoserne har vist. Udfordringen har været de mange dagplejere, som er stoppet.
Hvordan sikrer I, at I bygger de antal institutioner, som I har behov for men samtidig heller ikke for mange, så I unødigt kommer til at tage penge fra andre områder?
- Det er den balance, der er rigtig svær at finde. Vi får nogle pasningsprognoser på, hvor mange børn, vi skal passe i et givent område, og det forholder vi os til. Det er den ene ting, og så skønner vi på, hvor mange dagplejer, som kommer til at stoppe, og det kan være svært at forudse, hvor mange af dagplejerne, der stopper, og det er egentlig det, som er vores største problem, forklarer venstre-politikeren.
Ro og råd til mange børn
Pladsproblemerne bekymrer ikke Lisa Perkins, der til dagligt hjemmepasser den yngste og i sin fritid er lokalformand for Liberal Alliance i Kronjylland.
Fordi parret har valgt at bosætte sig i Favrskov Kommune frem for Aarhus eller på Sjælland, hvor de boede før, har de nemlig andre muligheder, end de ellers ville have haft.
- Det er ikke noget, vi personligt frygter. I værste tilfælde så står vi jo bare i den situation, at vi må hjemmeundervise dem i en periode, hvilket er noget, vi kan, fordi vi bor billigt. Det ville vi ikke kunne i Gentofte Kommune, Roskilde Kommune eller for den sags skyld Aarhus Kommune, siger hun.