Politikere vil ikke uddybe exit: - Vi er åbenlyst uenige
Tre politikere forlader Venstre i Favrskov Kommune grundet interne uenigheder.
Morten Bang, Simon Buus Olsen og Birgit Liin har forladt Venstre i Favrskov Kommune og fortsætter i stedet som løsgængere.
Ifølge de tre fordi de er uenige i partiets strategi eller mangel på samme.
- Vi mangler en linje. Jeg er i politik, fordi det skal være sjovt og give energi, det skal ikke suge energi, så er det her bedre, siger Simon Buus Olsen.
- Nu er det sådan med mennesker, at man ikke kan blive enige om alting. Vi har savnet nogle svar på strategien eller den manglende strategi for, hvad det er, vi vil, og hvor det er, vi skal hen, siger Birgit Liin.
Hvad betyder det?
Meget mere konkrete vil de tre lokalpolitikere dog ikke blive.
- Den har været efterlyst i noget tid og er ikke rigtig blevet forvist. Ellers har vi aftalt, vi holder det internt, siger Simon Buus Olsen.
Hvad betyder det præcist?
- Det, synes jeg ikke, tjener et godt formål at fortælle, fortsætter han.
Hvad mangel på strategi mere konkret betyder, er der heller ikke mange svar på fra Birgit Liin.
- Jeg kommer ikke til at gå i detaljer, siger hun.
Ifølge Morten Bang har uenighederne dog stået på i nogle måneder.
- Når der ikke er opbakning og tillid, så er der to muligheder; enten kan man lade som om, man er enige, ellers er det bedre at lade vejene skilles. Der har vi så valgt den sidste del for at bruge tiden på politik i stedet for på interne uenigheder, siger han.
Mere end halveret
Venstre i Favrskov Byråd er over natten gået fra at være fem medlemmer til to.
- Det er nok ikke det sjoveste. Men det her er ikke opstået over natten, jeg har tænkt over det en længere periode, og det har heller ikke været nemt over for de mennesker, der ellers sidder i organisationen. Uanset uenigheder er det også mennesker af kød og blod, der sidder på den anden side, siger Simon Buus Olsen.
Birgit Liin understreger at partiets fremtid som mere end halveret også har ligget hende på sinde.
- Det er enormt svært, og jeg havde ønsket, det ville ende anderledes, det er der ikke nogen tvivl om. Jeg har været medlem mange år og har også været spidskandidat, men jeg arbejder stadig for de liberale mærkesager, siger hun.
Åbenlyst uenige
I 2022 stillede Morten Bang op i et kampvalg om at blive spidskandidat mod Thomas Storm. Det blev Thomas Storm, der løb med tjansen.
Handler det om, du er sur, fordi du ikke blev spidskandidat?
- Nej, det gør det ikke. Hvis det havde været derfor, var jeg gået dagen efter opstillingsmødet i 2022. Så det har absolut intet med det at gøre, siger Morten Bang.
Men er der uvenskab i byrådet?
- Jeg er ikke uvenner med nogen. Man kan sige, det er jo åbenlyst, vi er uenige, men sådan er det jo. Det har vi tre så taget konsekvensen af, siger Morten Bang.
Fået hjælp af landsorganisation
At Thomas Storm blev spidskandidat i stedet for Morten Bang er ifølge de to andre heller ikke grunden til, de forlader partiet.
- Det er ikke derfor, men jeg forstår godt sammenhængen, men det er det ikke som sådan, siger Simon Bus Olsen.
- Der er løbet meget vand i åen siden, og vi ved ikke, hvordan tingene var endt, hvis Morten Bang havde vundet, men det er ikke det. Vi har haft halvandet år siden til at finde en retning, så der har været god tid til at finde sammen, men det kræver, alle ønsker at finde sammen, siger Birgit Liin.
Det lyder som om, du ikke mener, de andre har ønsket at finde sammen?
- Det kan man ikke sige. Jeg tænker ikke, man skal placere skyld, og jeg tænker heller ikke, der er grund til at se bagud. Vi ønsker ikke at kaste med mudder. Jeg tror, begge sider har gjort hvad man synes er rigtigt. Uenighed kan man bare ikke altid komme overens med, forklarer Birgit Liin.
De tre understreger samtidig, at uenighederne er forsøgt løst.
- Vi har haft landsorganisationen ind som mæglingspartner, men vi har ikke kunnet blive enige. På et tidspunkt står man ved en skillevej, og så må man tage en beslutning, siger Birgit Liin.
De tre løsgængere fortæller samtidig, at de fortsat står bag borgmesteren med byrådets øvrige partier. De vil nu danne et arbejds- og forhandlingsfællesskab.