VIDEO: Nu er et af Nordeuropas største gravmonumenter åbnet i Østjylland

Moesgaard Museum har genopført gravmonumentet Høj Stene ved Gudenåen ved Vejerslev. Det er Jyllands ældste og måske Nordeuropas største af sin slags.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Høj Stene er det første sted, hvor man endegyldigt kan bevise, at det har været brugt som begravelsesplads for en meget magtfuld person.

- Vi håber, at folk får historiens vingesus, når de oplever det her er imponerende monument.

Sådan lyder det fra Peter Studstrup, der er kulturkonsulent i Favrskov Kommune, når han skal beskrive det gravmonument, som i dag blev indviet ved Vejerslev ved Gudenåen.

Gravmonumentet er en kopi af et gravmonument fra omkring år 600 efter Kristi fødsel.

Det består af to til fire meter høje sten placeret i en 80 meter lang spidsoval formation, og det har i gamle dage været brugt til begravelsesritualer.

Og det er altså ret vildt, at det nu er blevet genopført i Favrskov - i hvert fald hvis man spørger folkene bag.

Vi håber, at folk får historiens vingesus, når de oplever det her er imponerende monument.
Peter Studstrup, kulturkonsulent, Favrskov Kommune

- Det er jo det største kendte gravmonument fra jernalderen, som vi kender til, siger afdelingsleder Lars Krants fra den arkæologiske afdeling på Moesgaard Museum til TV2 ØSTJYLLAND.

Stensætningen er sammen med monumenterne i Jelling, der er flere hundrede år yngre, de største af sin art i hele verden, og det er det første sted, hvor man endegyldigt kan bevise, at det har været brugt som begravelsesplads for en meget magtfuld person.

Sådan her så det måske ud, da en magtfuld person blev begravet i oldtiden ved Høj Stene.

Et scoop

For Favrskov Kommunes borgmester er det noget helt særligt, at det er fundet og genopført i netop deres kommune.

- Jeg synes, det er et scoop for Favrskov Kommune. Jeg blev benovet over at finde sådan et fund. Det er enestående, siger Nils Borring (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er enestående.
Nils Borring (S), borgmester, Favrskov Kommune

Arkæologer fra Moesgaard Museum har fundet rester af gravmonumentet ved hjælp af radarapparater, der kan undersøge jorden.

I videoen her kan du se mere af monumentet.

I midten af skibssætningen har arkæologerne fundet guld, der viser, at monumentet har været brugt til et begravelsesritual for en særlig magtfuld person – muligvis en konge eller dronning – der på det tidspunkt regerede i det centrale Jylland.

- Det er et gravmonument for den ypperste elite, fordi det er det største monument, vi har. Det er oppe i en liga af, at det må være en konge eller dronning. Men vi ved ikke, hvad de kaldte sig dengang, siger Lars Krants.

Fra 9. oktober 2020 er området åbent for guidede ture og besøg på egen hånd.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her