Alle nybagte forældre skal til samtale om alkoholvaner
I Horsens Kommune har man netop indført, at alle nybagte forældre skal igennem en snak om alkoholvaner
Når der kommer børn til verden, bliver man, som ny forælder, mødt af en byge af spørgsmål fra den kommunale sundhedsplejerske. Og alkoholvaner bliver en stadig vigtigere del af de obligatoriske spørgsmål.
Her i Østjylland vælger de fleste kommuner at spørge systematisk ind til forældres alkoholvaner, når der skal tjekkes op på babyens tarv.
Det viser en rundringning, som samtlige østjyske kommuner bortset fra Silkeborg Kommune har svaret på.
Kun i Skanderborg og Samsø kommuner bliver der ikke spurgt systematisk ind til alkoholvaner.
Alkohol og stoffer ikke godt
På barselsgangen på hospitalsenheden i Horsens skal et ungt par snakke om alkohol med sundhedsplejersken fra Horsens Kommune.
- Det er højst sandsynligt noget, man godt ved i forvejen. Man ved jo godt, at både alkohol og stoffer ikke er godt, når der er børn indblandet eller generelt, siger Helene Eainwright Rossing-Asvid.
Men parret bakker op om, at det er en god idé at tage snakken.
- Det er altid godt at få sat fokus på det og få det italesat, siger Helene Eainwright Rossing-Asvid.
Alle skal igennem alkohol-snakken
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen lever hvert femte barn i folkeskolen i en familie, hvor alkohol spiller en forstyrrende rolle.
Derfor er det alle nybagte forældre, der skal have snakken om alkohol, og med de nye samtaler skal familierne få øjnene op for, hvad alkohol kan betyde. Et problematisk forbrug spænder nemlig vidt.
- Det her med et uhensigtsmæssigt forbrug af alkohol behøver ikke nødvendigvis at være, at man har brug for at drikke hver eneste dag. Det kan også være noget med, at man med jævne mellemrum har brug for at drikke igennem, og det kan også være utryghedsskabende for et barn, siger Renata Sloth Carlsen, ledende sundhedsplejerske i Horsens Kommune, og fortsætter:
Læs også:
- Den voksne, der er påvirket af alkohol, kan ikke på samme måde fornemme barnets behov, og det er vigtig at læse barnets signaler og tænke på, hvad det er, som barnet har brug for.
Succes med alkohol-samtaler
I Aarhus Kommune har man gennem to år ført samtalerne om alkohol med succes.
- Vi har gode erfaringer med helt udramatisk og helt almindeligt at spørge forældrene om, hvordan deres alkoholvaner er, siger Susanne Hede, der er konsulent i Sundhedsplejen i Aarhus Kommune.
Erfaringerne fra Aarhus viser, at forældrene lytter til dem, og dermed kan man tage en del problemer i opløbet.
- Og nogle af dem kan så måske få øje på, at der er et par ting, som de kan gøre noget ved, fordi det er uhensigtsmæssigt for deres børn, siger Susanne Hede.
I videoen øverst i artiklen kan du se mere om samtalerne om alkohol.