Kommuner kan ikke finde nydanske plejefamilier

Fem ud af ti østjyske kommuner ser gerne, at flere familier med anden etnisk baggrund bliver plejefamilier. I Horsens Kommune arbejder man med at bygge bro og bryde tabu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Odder Kommune har i øjeblikket to familier med anden etnisk baggrund, som har behov for hjælp. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En ud af 100 danske børn bliver anbragt ifølge Danmarks Statistik

Og når børnene har anden etnisk baggrund end dansk, giver det nogle gange bedst mening at anbringe dem i en lignende familie. 

Men det er ikke altid muligt.

I hvert fald ser fem ud af ti østjyske kommuner gerne, at flere familier med anden etnisk baggrund end dansk bliver plejefamilier. 

Det viser TV2 ØSTJYLLANDs rundspørge blandt kommunerne i Østjylland. 

Vores mål er at blive bedre til at bygge bro her og skabe mindre tabu blandt etniske minoriteter
Tine Hvam Sørensen, Horsens Kommune

Bestemt en mangel

- Vi har ingen generelt godkendte plejefamilier med anden etnisk baggrund end dansk desværre, oplyser afdelingsleder Tine Hvam Sørensen fra Etnisk Familieteam i Horsens Kommune.

Tine Hvam Sørensen skriver, at Horsens Kommune lige nu har tre netværksplejefamilier, hvor tre uledsagede flygtningebørn er anbragt i netværkspleje hos familiemedlemmer.

Men almindelige plejefamilier med anden etnisk baggrund end dansk er bestemt en mangel i kommunen.

- Vores mål er at blive bedre til at bygge bro her og skabe mindre tabu blandt etniske minoriteter omkring det at være plejefamilie – samt det at have et barn i pleje.

Nogle gange er det fint, at barnet kommer i en dansk familie
Skriftligt svar fra Børne- og Familiecentret, Odder Kommune

Behov for hjælp

Behovet for nydanske plejefamilier varierer fra kommune til kommune i forhold til flere faktorer som for eksempel befolkningssammensætning og antallet af anbringelser.

Men fælles for Horsens, Odder, Skanderborg, Silkeborg og Aarhus kommuner er, at man gerne ser flere familier med anden etnisk baggrund blive plejefamilier.

- Vi har i øjeblikket to familier med anden etnisk baggrund, som har behov for hjælp, lyder svaret fra Børne- og Familiecentret i Odder Kommune.

- Der kunne med fordel sættes ind med aflastningsplejefamilie med anden etnisk baggrund, hvis der var nogle godkendte plejefamilier til rådighed.

Hvorfor er det overhovedet vigtigt at have plejefamilier af anden etnisk baggrund?

- Det er det, fordi at i nogle familier er der sprogvanskeligheder ift. forældresamarbejdet, siger anbringelseskonsulent Bente Schramm på Børne- og Familiecentret i Odder Kommune og tilføjer:

- Og så er der den kulturelle forståelse. Nogle gange er det fint, at barnet kommer i en dansk familie og lærer om dansk kultur. Men man kan også have familier, hvor det er bedre, at det er en plejefamilie af samme etnisk oprindelse, der er med til at lære barnet om integration og forståelse af dansk kultur.

Vi ønsker altid, at plejefamilier repræsenterer samfundet bredt
Lone Baggersgaard Petersen, Silkeborg Kommune

Anbragt i dansk familie

I Skanderborg Kommune og Silkeborg Kommune er behovet meget lille. Der er generelt få anbringelser af børn og unge af anden etnisk baggrund, oplyser kommunerne.

Men de gange, hvor behovet for en nydansk plejefamilie har været der, har indfrielsen af det ikke været mulig via Tilbudsportalen, hvor kommuner kan finde godkendte plejefamilier.

- Vi har derfor måtte anbringe barnet i en etnisk dansk plejefamilie og i stedet haft overvejelser om, hvordan vi på anden måde understøtter barnets etniske og kulturelle udgangspunkt, herunder sikrer denne i samværet med barnets biologiske ophav, skriver afdelingsleder Tine Toft fra Børn og Unge i Skanderborg Kommune.

Etnicitet er ikke i sig selv en faktor i valget af plejefamilie.
Skriftligt svar fra Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune

Repræsentative plejefamilier

Udfordringen har været den samme i Silkeborg Kommune.

- De gange, hvor vi har vurderet behov for, at en anbringelse af børn med anden etnisk baggrund end dansk kunne være i en lignende familie, er vi ikke lykkes med at finde en sådan plejefamilie, skriver sektionsleder Lone Baggersgaard Petersen fra Børne- og Familieafdelingen i Silkeborg Kommune.

Både Skanderborg Kommune og Silkeborg Kommune ser gerne, at flere familier med anden etnisk baggrund bliver plejefamilier.

- Vi ønsker altid, at plejefamilier repræsenterer samfundet bredt. Og der er situationer, hvor vi gerne vil benytte plejefamilier med anden etnisk baggrund, oplyser Silkeborg Kommune.

Randers Kommune oplever generelt rekrutteringsudfordringer med plejefamilier uanset etnisk herkomst
Skriftligt svar fra Børn og Skole, Randers Kommune

Etnicitet ikke en faktor

I Aarhus Kommune er der meget få plejefamilier med anden etnisk baggrund end dansk, oplyser Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune i en mail.

Kommunen understreger, at etnicitet ikke i sig selv er en faktor i valget af plejefamilie. Det er derimod vigtigt, at plejefamilierne forstår barnets kulturelle baggrund og særlige situation og behov.

- På den baggrund kunne det være ønskværdigt med flere plejefamilier af anden etnisk baggrund end dansk, skriver Aarhus Kommune i mailen.

Der er ikke et behov for nydanske plejefamilier i Norddjurs, Syddjurs og Favrskov Kommune, mens Samsø og Randers Kommune oplever rekrutteringsudfordringer med plejefamilier uanset etnisk herkomst.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her