Retssag mod havbrug følges tæt: - De skal ha' lov at rydde op

Fiskene har forladt Horsens Fjord, vurderer en lokal, der følger sagen om Hjarnø Havbrug tæt. Havbruget er anklaget for at have forurenet vandet med store mængder kvælstof og fosfor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Hvis man kigger på bunden ude ved Snaptun, er den fuldstændig og aldeles død, siger Steffen Jacobsen.

Havbunden i Horsens Fjord er så godt som død.

Det mener bådejer og kasserer i Horsens Bådklub Steffen Jacobsen. Han bor på sin båd hele året rundt og bruger derfor en hel del tid på Horsens Fjord.

- Før havde vi mange makrel eller hornfisk, der kom. Det har vi stort set ikke mere. De gider faktisk ikke komme herind, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Steffen Jacobsen er pensionist og bor hele året på sin båd i Horsens Fjord. Han har fulgt diskussionen om havbrugene længe.

Retssag begynder 

Steffen Jacobsen har derfor fulgt interesseret med, da Danmarks til dato største sag om havbrug og miljøforhold begyndte i dag ved Retten i Horsens. Den anklagede er ejer af Hjarnø Havbrug A/S, Anders Østergaard Pedersen, som, ifølge tiltalen, ”systematisk, organiseret og med henblik på at opnå økonomisk vinding” har overtrådt både miljølovgivning og straffelov i årene 2013-2018. Hjarnø Havbrug omfatter to havbrug ud for Snaptun ved Horsens Fjord.

Havbrug-ejeren nægter sig skyldig i alle anklager.

Der er mange, der i de fem år har gjort indsigelser imod ham og fortalt, at han forurener. Det er så først nu, der bliver gjort noget ved det.
Steffen Jacobsen, bådejer i Horsens Fjord

Det fremgår af tiltalen, at en betydelig overproduktion af ørreder og ulovligt udsatte sølvlaks på havbrugene har forurenet havet ved Horsens Fjord med store mængder kvælstof og fosfor fra fiskeburene. Området er et EU-beskyttet Natura 2000-område. 

Steffen Jacobsen følger retssagen fra sin båd i Horsens Fjord. Han glæder sig over, at retssagen nu endelig går i gang. 

- Der er mange, der i de fem år har gjort indsigelser imod ham og fortalt, at han forurener. Det er så først nu, der bliver gjort noget ved det, siger han.  

Sagen om det omfattende miljøsvineri har stået på siden 2015, hvor Sydøstjyllands Politi modtog de første anmeldelser af Hjarnø Havbrug.

Indberettede urigtige oplysninger

Ifølge anklageskriftet har havbruget i årevis bevidst indberettet urigtige oplysninger til Hedensted Kommune, Miljøstyrelsen og Fiskeristyrelsen om udsætningsfisk, produktion, foderforbrug og udledte næringsstoffer.

Anklagemyndigheden kræver konfiskation af godt 191 millioner kroner fra ejeren, samt at han frakendes retten til at drive dambrugs- og havbrugsvirksomhed.

Det er noget svineri.
Steffen Jacobsen, bådejer i Horsens Fjord

Bådejer Steffen Jacobsen mener også, den forladte havbund skyldes forurening fra havbrugene. 

- Det er noget svineri. De fiskere, vi plejer at have til at stå herinde ved havnen eller ude ved lystbådehavnen, er ikke så mange mere, og de kommer ikke så tit mere, siger han.

Oprydningsarbejde forude

Ifølge Steffen Jacobsen er det på tide, der bliver gjort noget ved forureningen. 

- Vi har fået taget initiativ til at få plantet ålegræs og smidt nogle sten, hvor fiskene kan opholde sig, siger han.

Steffen Jacobsen købte sin båd for tre år siden.

Men han er spændt på, hvad retssagen bringer med sig. 

- Jeg håber da på, han bliver dømt til at rydde op efter sig. hvis han ikke bliver dømt til det, bliver det jo os andre skatteydere, der skal rydde op. Det synes jeg ikke er retfærdigt.

Ejer af Hjarnø Havbrug A/S Anders Østergaard Pedersen er tiltalt for 31 forhold i sagen. Han nægter sig skyldig i alle forholdene. 

Sagen om havbrugene indledes fredag den 5. marts. Der er afsat fem dage til behandlingen: 5., 8., 9., 15. og 22. marts. Der falder dom i sagen den 15. eller 22. marts. 

I en mail til TV2 ØSTJYLLAND oplyser kontorchef ved Miljøstyrelsen, Harley Bundgaard Madsen, at:

- Miljøstyrelsen foretager, som et led i den nationale overvågning af de marine fjorde og kystvande, målinger i blandt andet Horsens Fjord. 

- På baggrund af målingerne vurderes tilstanden i fjorden, og de seneste års målinger viser en dårlig miljøtilstand vurderet efter Vandrammedirektivets bestemmelser.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her