Vicevært hjælper unge flygtninge på rette spor: - De føler sig udenfor
Når viceværten Ulfi Yücelbas får fri fra sit arbejde i Sundparken i Horsens, inviterer han unge drenge ind i sit værksted, men det er ikke håndværket, der er i fokus.
Det kan være svært at få revet sine rødder op fra sit hjemland og flytte til et helt andet land, som har en anderledes kultur og religion end det, man kommer fra.
Det ved den 51-årige vicevært Ulfi Yücelbas alt om.
- Selvom jeg har boet i Danmark næsten hele mit liv, har det været rigtig hårdt og udfordrende at få de to forskellige kulturer til at forene sig med hinanden, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Den midaldrende herre forventede, at det ville blive lettere for hans børn at falde til i Danmark, fordi de er født her, men sådan blev det ikke.
- Det har været en kamp for dem at blive accepteret i skolen, men i dag har de alle fire flotte uddannelser, og nu vil jeg gerne gøre, hvad jeg kan, for at andre unge med anden etnisk baggrund falder godt til, siger han.
Og det gør Ulfi Yücelbas på en lidt anderledes måde, end de fleste. Når han har fri fra sit job som vicevært for Andelsboligforeningen Odinsgaard i Sundparken i Horsens, lægger han nemlig ikke sit værktøj fra sig.
Tager rodløse drenge under sine vinger
I stedet for at holde fri, inviterer han fire gange i ugen unge drenge, som bor i området, ind i sit værksted, hvor de hjælper med at reparere ting i boligforeningen, som de selv - eller deres kammerater - har ødelagt.
- De her børn, de føler sig faktisk udenfor i skolen, og efter boligområdet er blevet stemplet som en ghetto, føler de sig heller ikke hjemme der, hvor de bor, og så bliver de rodløse. Derfor vil jeg gerne løfte dem op ved at give dem kærlighed og fortælle dem, at de er en del af det her samfund, siger Ulfi Yücelbas.
De seneste tre uger har viceværten haft 13-årige Shivan Almohamad under sine vinger i værkstedet i to timer ad gangen.
- Ulfi lærer mig en del om håndværk, så jeg selv kan ordne ting, hvis de går i stykker, og det er rart, siger Shivan Almohamad til TV2 ØSTJYLLAND.
Men timerne i selskab med viceværten handler om langt mere end at reparere en ødelagt stol og lære, hvad en svensknøgle er.
”Forældrene har måske ikke energien”
Mens der saves, skrues og hamres får Ulfi Yücelbas nemlig også vendt hverdagssituationen med de unge drenge. De taler blandt andet om, hvad drengene drømmer om, hvordan det er i skolen, og hvordan det går derhjemme.
- Ulfi fortæller blandet andet, at man skal være god i skolen og god mod sin familie, og at man ikke skal slå, men tale om tingene, og det, synes jeg, er godt, for så lærer jeg noget, og han er voksen, så jeg lytter til ham, fortæller Shivan Almohamad.
Shivan Almohamad flygtede fra krigen i Syrien sammen med sin familie, da han var seks år gammel, og det er netop drenge som ham, Ulfi Yücelbas tager under sine vinger.
- Det er ikke altid, deres forældre har energi og kærlighed nok til at give videre til børnene. De er måske påvirket af al den krig, der har været i deres hjemland, og der vil jeg gerne give den kærlighed til dem, som de mangler, og lærer dem om det danske samfund, så vi får nogle gode borgere, siger Ulfi Yücelbas.
”Vi skal løfte i flok”
Derfor er hans største mission nu, at unge med anden etnisk baggrund skal have en bedre opvækst i Danmark, end han selv har haft. Og han ser ikke noget problem i, at han som vicevært tager så stort et ansvar på sine skuldre.
- Jeg ved godt, det ikke er en boligforenings ansvar, men vi er nødt til at løfte i flok. Jeg vil gerne være et forbillede for dem, og hvis jeg kan redde et par stykker af de her unge og sende dem videre i samfundet, så synes jeg faktisk, at jeg har reddet verden, siger han.
Det er medarbejderne i Andelsboligforeningen Odinsgaard i Sundparken i Horsens, der udpeger de unge drenge og spørger, om de har lyst til at hjælpe Ulfi Yücelbas i værkstedet.