Det er nu du skal kæmpe for din mærkesag: Politikerne lytter
En valgkamp er mange ting, griber et lokalsamfund med en mærkesag arbejdet rigtigt an kan det vise sig at give pote på den anden side af valgplakater og store løfter
Brudte valgløfter. Vi har alle hørt om de store ord om bod og bedring, hvis bare lige du husker at sætte dit kryds til kommunalvalget ved en given kandidats navn.
I den anden ende af skalaen ligger det strategiske arbejde. Det arbejde, der tager udgangspunkt i valgkampen for at få fokus fra de vigtige interessenter. Et arbejde, der dog langtfra slutter her. Det fortsætter på den anden side af valgkampen helt frem til penge til et givent projekt er afsat i budgettet.
Suzette Frovin er kommunikationskonsulent hos Center for frivilligt og socialt arbejde. Her afholder hun aktuelt udsolgte kurser i, hvordan man som samfundsgruppe udnytter kommunalvalget til at få fokus på ens egen mærkesag.
- At få fat i kommunale kroner er en lang sej proces, men det er lige, nu man har muligheden for at få kontakt til eksempelvis borgmesterkandidaterne - få dem ud og se det projekt man arbejder på. Det er meget sjældent de siger nej tak til den slags i en tid op til kommunalvalget, forklarer Suzette Frovin til TV2 ØSTJYLLAND.
Et af de steder, der håber at få gavn af kommunalvalget, er den lille by Vester Velling i Favrskov Kommune. Her har man et stort ønske om en cykelsti til Ulstrup. Den vil give byens børn mulighed for at cykle til fritidsaktiviteter, noget potentielle tilflyttere også kigger på inden de vælger bolig. I byen har man allerede oplevet, hvordan et lokalt engagement er nødvendigt, hvis man i de små samfund vil have projekter gennemført.
- Vores nye idrætsplads var aldrig blevet til noget, hvis ikke vi selv havde lagt arbejdet med finansiering og de mange arbejdstimer. Vi har med den sendt et signal til politikerne om, at vi ikke er bange for at give en hjælpende frivillig hånd med i projektet. Men en cykelsti kan vi ikke bygge alene, så vi håber politikerne lytter til vores argumenter og dermed finde midlerne der kan sikre vores cykelsti og øget bosætning til byen, fortæller Maria Høver, der er bestyrelsesmedlem i Vester Velling IF.
Strategisk arbejde forude
I forbindelse med åbningen af idrætspladsen inviterede Vester Velling kommunens borgmester med til indvielsen. Her kunne han ved selvsyn se, hvordan de lokale på egen hånd har formået at forvandle en græsmark til et udendørs træningscenter. Strategien med at knytte de lokale toppolitikere til projekter er, ifølge Suzette Frovin, den helt rigtige.
- Det er vigtigt at have dialog og kontakt, gerne besøg, fra alle potentielle borgmesterkandidater. Det er fint med de lokale kandidater, men det er sjældent dem, der til sidst sidder med beslutningerne efter valget. Dem kan man altid regne med, men har du haft besøg af den nyvalgte borgmester inden valget, så er dialogen om et projekt allerede indledt og man vil have muligheden for at udnytte det momentum, fortæller Suzette Frovin.
Hun understreger, at lokalt engagement og dedikation til et projekt er altafgørende. Her handler det om alt fra event foran rådhuset til læserbreve og andre ting, der kan få fokus på byens mærkesag. Det skal helst gøre i de perioder, eksempelvis efteråret, hvor der drøftes økonomi og budget i byrådet.
I Mørke i Syddjurs Kommune har man via lokalt engagement mærket, hvordan man som lille by i en stor kommune kan gøre noget. Her skriver man under på Suzette Frovins analyse af, hvad der kræves for at få gennemført vigtige projekter.
- En renovering af hovedgaden, et nyt springcenter, legeplads og multibane. Det kræver vi som by står sammen, det sker ikke fra kommunal side. Men viser du som by, at du går forrest i arbejdet, så kommer midlerne nemmere næste gang. Nøglen set fra min stol er, at du engagerer hele byen med små overskuelige projekter. På den måde bliver arbejdet aldrig en sur pligt, i stedet løfter man i flok til glæde og gavn for alle, fortæller Kasper Urth, der er en del af distriktsrådet i Mørke.
Se mere i videoen øverst i artiklen.