Peter nørder surdej – nu er han et hit på YouTube og Instagram
Under corona-nedlukningen blev den gamle disciplin at bage med surdej genopdaget i mange hjem, og det gjorde den også hos Peter Jespersen fra Randers.
Der er typer, som gerne vil vide lidt om meget, og så er der typer, som hellere vil vide enormt meget om lidt mindre.
Sådan en type er Peter Jespersen fra Randers.
Det er også derfor han under coronanedlukningen valgte at fokusere endnu mere på, hvordan man laver surdej og samtidig dele ud af sin viden.
- Jeg er meget denne her type, at hvis jeg finder noget, som jeg synes er interessant, så går jeg også bare efter det. Fuldstændig. Og så skal jeg vide alt omkring det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er også den type, der går efter det bedste og meget gerne undgår det næstbedste.
- Jeg valgte at kaste mig over surdejsbagning, fordi jeg tænkte, hvis jeg nu skal lære at lave brød, så kan jeg ligeså godt gå efter at lave det bedste brød.
Var elendig til at bage brød
Der stod ellers ikke ”surdejs-bage-nørd” skrevet i kortene, da randersdrengen Peter Jespersen, i første omgang kastede sig over madlavningen som kok.
- Jeg lærte ikke at bage brød, da jeg gik på kokkeskole, og jeg lærte det heller ikke, dengang jeg stod og lavede en masse mad. Jeg var simpelthen elendig til at bage brød, siger Peter Jespersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Men efter nogle år i den hurtige kokkebranche satte rollen som far og ikke mindst et job som køkkenleder på Klejtrup Musikefterskole gnist til surdejs-nørderiet.
Peter Jespersen overtog nemlig rollen som køkkenleder fra en gammel bagermester, og derfor følte han, at han skulle køre traditionen med hjemmebagt brød videre, men det gik ikke helt så godt i begyndelsen.
- Jeg serverede en masse forfærdelige brød i starten, og de her stakkels elever blev nødt til at sidde og tygge i det her flade knækbrød og tørre ufo’er, jeg nogle gange lavede. Men så på et tidspunkt, så begyndte jeg at knække koden lige så stille, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
I samme forbindelse indtog surdejs-nørderiet også hjemmefronten. Her har han nemlig lavet et lille brødlaboratorium, som han kalder det, hvor han går og tester forskellige typer mel og opskrifter.
”Simpel Surdej” på sociale medier
Under coronanedlukningen opstod YouTubekanalen og Instagram-profilen Simpel Surdej, hvor Peter Jespersen deler ud af sine erfaringer og eksperimenter.
De er dog ikke altid så enkle, som de lyder.
- Det hedder ’Simpel Surdej’, men der er ikke noget simpelt ved det. Det er svært. Altså det er vand og mel, men man forsøger at kontrollere et eller andet, der er levende, siger han til TV 2 ØSTJYLLAND.
Det er ikke bare håndteringen, der kan give udfordringer – også det interne sprog blandt surdejsbagere kræver en ordbog for nørder.
- Jeg ville ønske, at folk kunne overhøre de samtaler, man har, fordi det er altså virkelig kodesprog. Så snakker man om meltyper og autolyse, fermentolyse, coilfold, stretch and fold, bulk fermentation og ja alt muligt. Det er en niche det her, men når man sådan graver ind i det, så er det faktisk ret stort, lyder det fra surdejsnørden.
Stor er også tilslutningen på Instagram, hvor godt 14.000 følgere efterhånden ser med, når Peter Jespersen fermenterer, ælter, ridser, bager og præsenterer sine surdejspræstationer.