3.800 gamle mursten får nyt liv: Kommune vil lave genbrugsbank
Mursten fra en nedrevet bygning skal bruges i nyt byggeri. På sigt vil Skanderborg Kommune lave en genbrugsbank af brugte materialer.
En nedslidt tandlægebygning fra 1962 skal rives ned i Virring. Men det bliver gjort nænsomt, da murstenene skal bruges igen.
- I stedet for at knuse dem og smide dem i asfalt, så genbruger vi murstene, fortæller Lars Bak, som er leder af Kommunale Ejendomme i Skanderborg Kommune.
De omkring 3.800 mursten skal bruges på et senere tidspunkt, når der skal bygges en kommunal bygning.
- Det er en begrænset mængde, men de kan bruges til at bygge en væg. Flere af de ældre mursten er endda bedre end nogle af dem, som bliver produceret i dag, fortæller Lars Bak til TV2 ØSTJYLLAND.
Det vil blive vurderet fra sag til sag, om materialet i en nedrivning kan genbruges og skal gemmes til et senere byggeri.
- Det allervigtigste er, at vi sparer CO2 og hele belastningen i den cirkulære økonomi, siger Lars Bak.
Vil lave genbrugsbank på tværs af kommuner
I Skanderborg Kommune har man planer om at lave et samarbejde med Renosyd og Odder Kommune omkring en mulig genbrugsbank til brugte byggematerialer, som kan få nyt liv i fremtidige byggerier.
- Hvis de i Odder har nogle kommunale bygninger, som skal rives ned, så kan vi hjælpe med nedrivning og overtage murstenene. Og så kan vi måske lave en ny tilbygning til en børnehave, siger Lars Bak.
På sigt vil Skanderborg Kommune gerne sprede budskabet og se om andre vil være med. Og perspektiverne er store, mener Lars Bak.
- Mange af de materialer, som er derude, vil kunne genbruges. Tagsten, tagrender og mursten. Når vi har en bank, så vil vi kunne skrive det ind i et udbud, at man skal bruge de her materialer, fortæller han.
I tandlægeklinikken i Virring er der også en masse andet inventar, som kan genbruges – mængderne er dog så små, at kommunen vil invitere lokale til at komme forbi, hvis der er noget, de kan bruge. Det kan for eksempel være håndvaske, døre, skabe eller belysning.
- I stedet for at vi bruger tid og kræfter på at smide det ud, så kan vi lige så godt spørge, om nogle lokale kan bruge det i deres byggeprojekter, siger Lars Bak.
Kommune vil udnytte kvadratmeter og ikke bare bygge nyt
Den skånsomme nedrivning af tandlægeklinikken i Virring kommer i forlængelse af ”Politik for kommunalt byggeri”, som blev vedtaget af byrådet i november 2019.
- Det er både besværligt og dyrere, men energiregnskabsmæssigt er det fornuftigt, fortæller formand for miljø- og planudvalget, Claus Leick (SF).
I kommunens klimaplan er der et større fokus på at udnytte eksisterende kvadratmeter og materialer, og de skal tænke sig godt om, før de bygger nyt.
Kommunen er godt klar over, at de nok ikke kommer til at bygge hele skoler af genbrugsmursten lige nu, men de mener, det er et skridt på vejen.
- Selvom det kan virke småt og som et lille skridt, så er det et forsøg på at dreje den måde, vi bygger på i en anden retning, siger Claus Leick til TV2 ØSTJYLLAND.
Nedrivningen af tandlægeklinikken går for alvor i gang i uge 7 i 2021, så skolens hverdag forstyrres så lidt som muligt.