Smukt naturområde i Silkeborg bliver genskabt
I 65 år har Sillerup Væld i Silkeborg været et dambrug til at opdrætte fisk. Nu er dambruget blevet fjernet, så naturen kan sprede sig igen.
Siden 1955 er vandet fra Sillerup Væld i Silkeborg blevet brugt til at opdrætte fisk i dambrug.
Nu er fiskene væk, så naturen og kildevældene kan blive genskabt, som det vilde naturområde, det var engang.
Ifølge biolog Bente Sørensen fra Silkeborg Kommune har det stor betydning for naturen.
- Det er et helt specielt område med mange sjældne insekter og mange sjældne planter, derfor har vi haft stor interesse i at lave noget herude, som kunne bringe naturen tilbage, siger Bente Sørensen.
De 20 damme, som før blev brugt til fiskeopdræt, er nedlagt, så naturen igen kan blive første prioritet.
Målet er, at vandet fra de to kilder fra Sillerup Væld - Store Væld og Lille Væld - igen kan springe op fra jorden og flyde videre ud i Gudenåsystemet.
I løbet af de sidste to måneder har gravemaskiner gendannet området.
- Den mest indlysende effekt er, at de næringsstoffer, der blev udledt fra dambruget – mellem et halv og et helt ton kvælstof per år – kommer ikke videre i vandløbene nu, siger hun og fortsætter:
- Vi har en masse dyr og planter, som vi skal beskytte og bevare - nogle af dem er meget sjældne, derfor føler vi i Silkeborg Kommune en særlig forpligtigelse i at hjælpe naturen på vej, siger Bente Sørensen.
De to kildebække er blevet genetableret med sten- og grusbund og har nu igen direkte forbindelse ud til Skærbækken.
Fra Skærbækken skal vandet løbe ud i Saltenå og videre ud i Gudenåsystemet.
Den samlede pris for projektet er fire millioner kroner. Det er ejeren af området og Silkeborg Kommune, som har genoprettet naturen.
Formanden for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune, Claus Løwe Klostergård, er meget positiv over for projektet.
- Vi har en stor ambition om, at naturen i Silkeborg Kommune skal fylde mere, end den har gjort tidligere. Vi er beriget med flot natur i Silkeborg Kommune, men vi skal også være sikre på, at vi har flot natur i fremtiden.