Ambulance flytter endnu længere væk fra yderområde: Familie føler sig straffet
Det kan tage lang tid, inden ambulancen når frem, hvis man er bosat i yderområder. I en landsby på Norddjurs får borgerne nu endnu længere responstid.
På TV2 ØSTJYLLAND kunne vi søndag berette om 9-årige Valentin, der mistede livet efter at have ventet på en ambulance i mere end 20 minutter i Holbæk.
Nu har Region Midtjylland besluttet sig for at rokere rundt på ambulancerne i Norddjurs Kommune, og det betyder, at Valentins forældre og resten af landbyen fremover risikerer, at måtte vente endnu længere tid på en ambulance.
Den beslutning undrer familien.
- Jeg synes, det er en katastrofe. De kunne lige så godt sige til os, at de er ligeglade med os herude, lyder det fra Valenstins far, Carsten Pleman, til TV2 ØSTJYLLAND.
Vil gerne dække andre områder bedre ind
Lige nu ligger den nærmeste ambulancestation i Ørsted - 7 kilometer fra - hvor familien bor. Men med den nye beslutning vil den i fremtiden blive rykket til Allingåbro, 12 kilometer derfra.
- Når jeg ser på responstiderne fra Ørsted nu, så ligger de på 7-8 minutter. Ved at flytte den til Allingåbro vil de komme op på mellem 12 og 15 minutter, siger Carsten Pleman.
Det er Præhospitalet i Region Midtjylland, som driver de østjyske ambulancer, der selv har foreslået omrokeringen til regionens politikere.
- Det jo fordi, vi har nogle postnumre lidt syd for Ørsted, som vi gerne vil dække bedre med vores ambulancetjeneste. Det er blandt andet byer som Allingåbro og Auning, forklarer Henning Voss, der er direktør ved Præhospitalet i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.
Fra regionens synspunkt er flytningen nemlig en klar forbedring af responstiderne i området.
- 5 ud af 6 vil opleve en forbedret responstid, og så vil der være 1 ud af 6, der vil opleve en lidt dårligere responstid, siger Henning Voss.
Familien er fortsat uforstående
Det hjælper dog ikke på Carsten Plemans forståelse for beslutningen.
5 ud af 6 får, ifølge regionen, en bedre responstid på det her. Hvordan kan du være utilfreds med det?
- Det er jo kun på papiret, den bliver bedre. Der er jo stadig ikke ambulancer nok, lyder det fra ham.
Læs også:
Familien sidder i stedet tilbage med følelsen af, at de endnu engang skal straffes for at bo i et yderområde.
- Det er bare stille blevet skåret væk og skåret væk og skåret væk, siger Carsten Pleman.
Politikerne er på banen
De seneste dages dækning af sagen omkring responstiderne har også sat gang i debatten lokalt blandt de østjyske politikere.
Norddjurs borgmester, Jan Petersen (S), er overrasket over regionens responstider, og ser gerne, at man tager diskussionen om, hvorvidt ens postnummer skal være bestemmende for ens adgang til sundhedsvæsnet.
- Jeg tænker, der er en udfordring her, som vi er nødt til at snakke seriøst om, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Men kan man godt forvente, at man nogle steder på landet har ambulancer lige så hurtigt som i store byer som Grenaa, Randers, Silkeborg og Horsens og Aarhus?
- Det er jo en stor diskussion, men nu opererer vi jo på nationalplan med, at vi skal have lighed i sundheden, og jeg ved da godt, at der vil være lidt længere tid nogle steder, men jeg tænker, at vi er nødt til at diskutere: Hvad er den nationale standard for, hvor lang tid, det skal vare - uanset hvor i landet, man bor.
- Og man skal huske, at vi jo har en større andel af de ældre borgere i Danmark boende i landkommunerne, og det er jo også der, hvor behovet for en ambulance kan være forholdvist større end for de fleste, siger borgmesteren.