Daniel med Downs er bange for at blive slået af sin nabo
Hans mor frygter, at det ender med en alvorlig ulykke, før der bliver grebet ind.
25-årige Daniel Brasch Jespersen sidder på sin sofa og holder sin mor i hånden.
Sammen fortæller de, hvordan han mindst to gange i år er blevet slået af en anden beboer på bostedet Skovstjernen i Grenaa.
Han nikker og siger lavmælt et enkelt ja og nej.
Men det er først, da historien om at hans far også er blevet slået, at han for alvor reagerer.
- Han hev i ham og slog ham. Nej, det må man ikke. Han må ikke hive i far, siger Daniel Brasch Jesperen.
Han har Downs syndrom og har i godt seks år boet på bostedet Skovstjernen, hvor familien har inviteret TV2 Østjylland på besøg. De frygter nemlig, at Daniel snart igen kan blive overfaldet af sin nabo.
- Jeg frygter, det kan eskalere så meget, at Daniel eller en anden beboer kommer rigtig galt af sted. Indtil videre har vi været så heldige, at det i værste tilfælde har givet en bule i hovedet, siger moren Iben Bjerg Mogensen, inden sønnen supplerer.
- Ja, i hovedet, siger han og peger på hovedbunden.
- Men vi ved ikke, hvor galt det kan gå næste gang. Og så længe den anden beboer er her, så bliver der en næste gang, siger Iben Bjerg Mogensen.
178 udadreagerende episoder
Socialtilsynet har ved flere besøg på Skovstjernen fokuseret på problemerne med den udadreagerende beboer på stedet.
I 2022 bliver personen beskrevet som "ikke velplaceret".
Medarbejdere siger blandt andet til Socialtilsynet, at "psykiatrien har meddelt, at de ikke kan gøre mere, og X's egen læge kan ikke gøre noget, men støtter os i, at Skovstjernen ikke er det rigtige tilbud for X."
I år har Socialtilsynet fået tilsendt en oversigt, hvor der har været 178 udadreagerende episoder med personen fra august 2022 til september 2023.
En anden beboer på Skovstjernen beskriver overfor Socialtilsynet: "Jeg er blevet truet med tæsk," og "nu er det et stort helvede."
Hos Norddjurs Kommune vil socialchef Marie-Louise Eskerod Ifversen ikke kommentere enkeltsager, men konstaterer, at der nogle gange er anmeldelser om vold på kommunes bosteder.
- Og i de tilfælde, hvor en borger har udfordringer, så har vi mulighed for at skærme vedkommende med ekstra personale og hjælpe borgeren til bedre trivsel, siger socialchef Marie-Louise Eskerod.
Men det har stået på i flere år. Er det godt nok?
- Jeg tænker, at Skovstjernen er et godt sted, og vi arbejder løbende med at udvikle vores tilbud.
Du siger, at nogle af beboerne har det godt, men Socialtilsynet siger også, at der er andre, som har det dårligt. Er det så godt nok lige nu?
- Socialtilsynet siger begge dele, og vi er selvfølgelig opmærksomme på, når der en del episoder, så sætter vi ind med de handlinger, som vi skal.
Nej mor - det ved jeg ikke
Daniel Brasch Jespersen bor i sin egen lejlighed med udgang til fællesarealer. Her deler han køkken og opholdsstue med i alt seks andre beboere i Gult Hus. Det er forbundet med en dør til nabohuset, og på den måde kan alle beboerne gå rundt til hinandens fællesområder.
Ifølge hans mor, så bruger Daniel mere og mere tid alene på sit eget værelse, og han er næsten helt stoppet med at tage af sted til det aktivitetstilbud, han egentlig går i.
Udover sin stue med tekøkken har Daniel også et soveværelse og sit eget badeværelse. Håndtaget til badeværelset har han revet i stykker, og der er huller i gulvet mellem stuen og soveværelset.
Iben Bjerg Mogensen er ikke i tvivl om, at han reagerer, fordi han er utryg ved og frustreret over at bo på Skovstjernen.
- Nej mor. Nej, nej, siger Daniel Brasch Jespersen, da hans mor begynder på afstand at fortælle om tegningen på væggen ved hans seng.
Først må vi ikke se den, men da vi er på vej ud, giver han alligevel lov til det.
- Det er mig, siger Daniel Brasch Jespersen.
- Var du ked af det, da du tegnede den? spørger Iben Bjerg Mogensen sin søn.
- Nej mor, det er ikke det. Jeg ved ikke helt hvorfor, svarer han igen.
Men for moren er det udtryk for frustration.
Forening: - Alle er tabere i den her situation
Landsformand for foreningen LEV, der organiserer pårørende til mennesker med udviklingshandicap, har læst Socialtilsynets rapporter.
- Det er uforståeligt og forkasteligt, at man har svigtet den her borger så meget, siger landsformand Anni Sørensen med henvisning til den udadreagerende borger.
- Alle taber i den her situation. Den borger, som er blevet udadreagerende, og som er i dyb mistrivsel, er jo den, der taber allermest, siger hun.
Samtidig er hun også bekymret for, hvad det betyder for de andre beboere.
- Prøv at tænke på at bo et sted, hvor du var usikker, og hvor du kunne blive mødt med vold eller trusler. Tænk på, hvad det gør ved menneskers livskvalitet, siger Anni Sørensen.
Noget skal der ske
Daniel Brasch Jespersens mor er dybt frustreret og bekymret over fremtidsmulighederne.
Hun ved godt, at ledelsen og medarbejderne på Skovstjernen forsøger at skærme de andre beboere fra den meget udadreagerende nabo, men det er ikke nok, mener hun.
- Der er jo nogle, der ikke gør deres arbejde godt nok. Der kan ske rigtig mange hændelser. Det er blevet anmeldt til politiet, og det skal i retten. Men der sker bare ingen ting, siger Iben Bjerg Mogensen.
Hun håber, at enten hendes egen søn eller den udadreagerende nabo kan flytte fra bostedet.
- Jeg synes, det er rigtig synd for ham, som er så voldsom. Det er synd, at han er i den situation, at der ikke er nogen, som hjælper ham til, at han ikke skal gøre de her ting, siger hun.
Se et længere interview med Norddjurs Kommunes socialchef Marie-Louise Eskerod.