Efter dødsbrand: Norddjurs vil sikre plejecentre
Efter der udbrød brand på et plejecenter i Allingåbro vil Norddjurs Kommune undersøge, om de kan blive endnu bedre til at forebygge og håndtere lignende krisesituationer
Tre ældre kvinder mistede livet, da der udbrød brand på et plejecenter i Allingåbro den 3. august.
Nu vil Norddjurs Kommune lave en gennemgang af alle plejecentre for at minimere risikoen for, at der sker et lignende tilfælde.
- Nu har vi fået erfaringer fra det, der er sket her – på godt og ondt, fortæller sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune Søs Fuglsang.
Der er intet, som tyder på, at der er sket fejl i forbindelse med branden på plejehjemmet Farsøhthus i Allingåbro.
- Sådan en situation gør, at vi ser på, om vi har gjort, hvad vi skulle, og kunne vi gøre det på et endnu bedre plan fremadrettet, siger Søs Fuglsang til TV2 ØSTJYLLAND.
Systematisk gennemgang
Kommunen vil gå systematisk igennem sikkerhedsprotokoller, materiale på plejecentrene og meget andet for at være sikker på, at alt er ajourført.
- Det er for at se, om vi kan gøre noget som helst for at forebygge eller mindske brand – uanset årsagen. Det er en systematisk gennemgang, det er ikke noget, der koster penge på den måde, siger Søs Fuglsang.
Og Ingeborg Kyed Pedersen, formand for Ældrerådet i Norddjurs Kommune, er glad for, at kommunen går ind og kigger på, hvad man kan gøre fremadrettet for at sikre, at det ikke sker igen.
- Det er en nødvendighed at sikre brandsikkerheden. Jeg mener egentlig, at de jævnligt er rundt for at tjekke, men den her forskrækkelse sætter gang i mange tanker, så det er selvfølgelig nødvendigt at kigge på årsagerne, og hvad man kan gøre bedre.
Og det er særligt vigtigt, fordi at det er mennesker, der er på plejecentrene, som ikke kan tage vare på sig selv.
- Det er meget vigtigt med brandsikkerhed på plejecentrene, fordi gennemsnitsalderen er meget høj, og de som bor der har en funktionsnedsættelse, så de ikke kan tage vare på sig selv. Derfor er det kommunens ansvar at gå ind og sikre, at det er trygt at være der for de ældre, fortæller Ingeborg Kyed Pedersen.
Skal træne ligesom brandvæsenet
Ligesom når brandvæsenet konstant øver sig i at slukke brande, skal personalet og den systematiske gennemgang også gøres på plejecentrene løbende.
- Øvedelen er vigtig. Noget, der står helt klart er, at det går hurtigt. Selvom alle slap, hvad de havde, og kom derover til branden, så har det katastrofale følger, når det sker, siger Søs Fuglsang.
Hun fortæller, at brandvæsenet var der efter cirka fem minutter, da branden brød ud på Farsøhthus. Men for personalet og beboere på plejecentret føltes det, som længere tid, da de stod i situationen.
- Kan vi pille et halvt minut her og der, så betyder det meget. Kan vi træne os hurtigere, så skal vi gøre det, siger Søs Fuglsang.
Stadig berørte
Tiden er en kæmpe faktor, siger sundheds- og omsorgschefen. Derfor vil man gerne undersøge alle muligheder for at kunne blive endnu bedre.
Branden i Allingåbro kostede tre ældre kvinder på henholdsvis 91, 93 og 95 år livet. Det påvirker stadig personalet, de pårørende og de andre beboere.
- Vi har haft krisepsykolog hele vejen rundt og har det stadig til nogen. Det er forskelligt, hvordan folk reagerer. Nogen er stærk i situationen og reagerer først senere, siger Søs Fuglsang.
De berørte fik alle tilbudt gratis krisehjælp efterfølgende.