Grethe har startet over 100 sportsklubber - og hun bliver ved

Ældre skal op af sofaen og ud at motionere, og til det formål er krolfsporten oplagt, mener Grethe Bjerre fra Grenaa, der har hjulpet med at starte klubber landet over.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Grethe Bjerre har et mål om at få ældre op af sofaen. Derfor har hun startet over 100 krolfklubber.

I Grenaa bor Grethe Bjerre, som for et par måneder siden kunne fejre sin 80-årsfødselsdag.

Det betyder dog ikke, at hun hænger i sofapuderne, for hun ikke bare insisterer på selv at forblive aktiv, men også på at holde andre seniorer i gang.

Senioren fra Grenaa opstarter nemlig sportsklubber med én særlig idrætsgren landet over.

- Når jeg engang dør, har jeg gjort noget. Jeg har sat noget i gang. Det er sgu da en god tanke. Det er da en dejlig fornemmelse, siger Grethe Bjerre.

Krolf kombinerer kroket og golf.

Dansk sport opfundet på ferie i Sverige

Og hvad er det så for nogle klubber, hun indtil videre har startet mindst 100 af? 

Jo, det er krolfklubber. En kombination af golf og kroket, som er opfundet af en dansker. Næste år fylder sporten 50 år.

- Jeg har startet klubber i Nordjylland, i Sønderjylland, på Sjælland og i hele vores område her. Der kommer hele tiden nye klubber til, og jeg bliver hele tiden ringet op af folk, som spørger, om jeg kan hjælpe dem med at starte en klub op, siger Grethe Bjerre og lader forstå, at det ikke kun handler om sport, men bestemt også om relationer.

Krolf - to spil bliver til et

Krolf blev opfundet af en dansker, Frits Henriksen, som på en ferie i Sverige i 1973 kom frem til kombinationen af de to spil golf og kroket

I 1980’erne voksede sporten først i Danmark og bredte sig siden ud over landets grænser

I 1995 blev der således første gang spillet verdensmesterskab

Sporten blev gradvist mere og mere formaliseret, og i 2004 blev Dansk Krolf Union stiftet. Det skete fire år efter, at krolf også var blevet firmasport

Kilde: www.krolf.dk

- Vi kender hinanden, og vi hilser på hinanden og hører, hvad der sker hos de andre, når en er blevet opereret, og en andens barnebarn er blevet konfirmeret. Vi er en stor, stor, stor familie, fortæller krolfentusiasten, da TV2 ØSTJYLLAND møder hende på en krolfbane i udkanten af Grenaa, hvor omkring 70 deltagere er i gang med en dyst.

Det er særligt seniorer over 60 år, der spiller krolf.

Seniorsport

Ketty Pedersen er en af spillerne, der svinger køllen på banen i Grenaa.

- Nu var der nogen af mine naboer, der spiller krolf, som spurgte, om jeg ville med, og så tænkte jeg, at det kunne jeg da godt prøve, og så har jeg hængt ved siden. Jeg er ikke til at komme af med igen, siger Ketty Pedersen fra Grenaa.

Ifølge Torben Märcher, formand for DGI Østjylland, er krolfsporten alletiders til at holde seniorer aktive. Omkring 97 procent af medlemmerne i DGI Krolf er over 60 år, forklarer han.

Regler for krolf

Der findes et internationalt regelsæt for krolf. Her er udvalgte regler:

  • Krolf spilles på en bane med 12 huller. Der skal være mindst fem meter fra udslagsstedet til hullet, og der kan være op til 30 meter. Et hul skal være mellem 10,3 og 15 centimeter i diameter – og mindst tre centimeter på det dybeste sted.
  • Krolf spilles med køller, og det er tilladt at skifte kølle en gang under en kamp. Knækker man eller på anden måde ødelægger køllen, må man dog skifte den.
  • En krolfkugle skal være mellem 78 og 90 millimeter i diameter og minimum veje 200 gram. Der er ingen øvre vægtgrænse, og kuglen kan være lavet af et hvilket som helst materiale.
  • Man må højst bruge otte slag på at komme i hul. Ellers noteres man automatisk for 10 slag. Hole-in-one tæller som nul slag.
  • Det er i øvrigt forbudt at stampe eller slå med køllen i banen for at ændre banen eller få kuglen til at hoppe i hul.


Kilde: www.krolf.dk

- Det er en aktivitet, hvor man ikke skal kunne så meget, som når man er 25, og derfor er det tiltrækkende for de ældre at være med her, siger Torben Märcher og bemærker, at senioridræt er i fremgang.

Torben Märcher, formand for DGI Østjylland, peger på, at krolf også kan hjælpe seniorer til fællesskab.

- Vi vil gerne være friske og holde os i gang. Det handler også om fællesskab og ensomhed. Mange døjer jo med, at deres partner ikke er der længere, og derfor har de brug for fællesskaber, siger Torben Märcher.

Alle kan være med

Den sociale kvalitet ved krolf er Grethe Bjerre også opmærksom på.

- Den her aktivitet er bare alletiders for ældre mennesker. De får frisk luft, de får socialt samvær, de hygger sig, de kender hinanden alle sammen efterhånden, og så kæmper de, siger Grethe Bjerre og bemærker, at kommunerne også er opmærksomme på værdien af spillet for det grå guld.

Grethe Bjerre fyldte 80 år i januar, men det hindrer hende ikke i at holde et højt aktivitetsniveau.

- Kommunerne vil gerne lave aktiviteter, hvor de ældre kommer væk fra stuen og ud i den friske luft, og der er krolf perfekt, for du skal ikke være dygtig for at deltage. Du skal bare have det sjovt, siger Grethe Bjerre.

En knold

- Er der en eller anden forhindring på banen, som ikke skulle være der, kalder man det en knold på banen, og hvis du stiller dig et eller andet sted på banen og tænker, at du står rigtig godt der, så kan det være, at du bliver en knold, forklarer Grethe Bjerre.

Der er omkring 160 krolfklubber i DGI-regi, hvor i omegnen af 50 klubber har hjemme i Østjylland, fremgår det af DGI’s hjemmeside.

Se indslag om Grethe Bjerre her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her