Livskloge damer vil have unge til at forstå de gamle retter
Syv livserfarne damer fra Djursland har udgivet en ny bog, hvor de øser ud af livets gode historier og ikke mindst opskrifter. De unge kaster sig over de gamle retter.
85-årige Irma Mogensen har sammen med seks andre livserfarne damer udgivet en bog om opskriften på et langt og godt liv samt de madopskrifter, der hører til.
Irma Mogensen håber, hun kan påvirke dem til at se kvaliteten i den mad, hun lavede, da hun var barn.
- Det de unge spiser, synes jeg ikke, er en føde, man kan leve af, siger Irma Mogensen og griner.
Læs også:
Bogen hedder Djurslands Kogebogen, og til glæde for Irma Mogensen har elever fra skolen Viden Djurs i Grenaa snøret forklæderne og grebet grydeskeen for at lave opskrifterne.
En af dem er Katrine Vilslev, som er elev på Viden Djurs.
- Der er nok ikke så mange, der spiser gule ærter i dag. Det er meget spændende at prøve noget nyt, men det er ikke lige noget, jeg vil hjem og lave, siger Katrine Vilslev, mens hun griner.
Det mener Irma Mogensen, der er en helt naturlig grund til.
- De unge mennesker har ikke fået den slags mad som barn. Det man ikke får som barn, kan man heller ikke lide som voksen, siger Irma Mogensen.
Gule ærter bliver ikke Katrine Vilselvs hofret, men hun og eleverne blev alligevel imponeret over en af opskrifterne, fortæller deres underviser Gitte Plesner.
- Vi havde en opskrift, der hedder fattigmandsmarcipan, og den var rigtig mange imponeret over, fordi man rent faktisk brugte kogte kartofler til at lave marcipan af i krigens tid, Gitte Plesner.
En helt ny madverden har åbnet sig for eleverne - måske gule ærter har haft sin tid, men Irma Mogensen er sikker på nogle typer opskrifter aldrig dør ud.
- Det gamle kagebord fornægter sig aldrig, fordi det er gode råvarer, man bruger, det er meget sjovt, hvis det er sådan, man kan være med til at hjælpe dem den vej, siger Irma Mogensen.
Der er blevet taget billeder af den mad, som de unge lavede, og de er blevet brugt som illustrationer i bogen til opskrifterne.