Lokale raser over at miste akutlægebil: Var ved at miste datter
Region Midtjylland skal spare 364 millioner kroner, og det kommer til at gå udover akutlægebilen i blandt andet Grenaa. Og det vækker både vrede og utryghed.
Antallet af akutlægebiler i Region Midtjylland skal reduceres fra ti til seks, fremgår det af en budgetaftale for 2024.
De fire akutlægebiler, der lukkes, er placeret i Grenaa, Silkeborg, Ringkøbing og Lemvig.
Ifølge budgetaftalen er forventningen, at lukningen af de fire akutlægebiler samlet kan spare regionen for 30-35 millioner kroner årligt.
Og det kommer til at kunne mærkes ude hos borgerne, at der nu er færre akutlægebiler.
- Forligspartierne er opmærksomme på, at lukningen af fire akutlægebiler vil betyde, at nogle patienter kommer til at vente i længere tid, før de bliver set af en speciallæge samt have konsekvenser for øvrige ikke-akutte opgaver, der løses af akutlægebilerne, står der i budgetforliget.
Forældre var tæt på at miste datter
For Jeppe Nikolajsen og Julie Bilde fra Hammelev vækker forslaget om at sløjfe akutlægebilen i Grenå store følelser.
For omkring et år siden var de tæt på at miste deres lille datter på 1 år, og der betød det noget, at der indenfor få minutter var en akutlægebil på adressen.
- Hun fik noget slim galt i halsen, mens hun sov, og kunne slet ikke få vejret. Hun var ved at gå i chok, og var blevet helt bleg, så vi var helt i panik og frygtede, hun ville dø mellem hænderne på os, siger Jeppe Nikolajsen.
Efter opkaldet til alarmcentralen gik der ifølge parret under fem minutter, før akutlægebilen kom, og kort efter en ambulance også.
- Lige da lægen trådte ind, lykkedes det os faktisk at få banket det slim op, vores datter var ved at kløjes i. Men hvis det ikke var sket, havde vi aldrig kunnet vente på en helikopter. Og jeg tænker også, der var brug for en læge, når det var det, der var blevet sendt, siger Julie Bilde.
Hun forstår ikke, at Region Midtjylland vælger at spare en akutbil væk.
- Det betyder enormt meget at have den tryghed, at vide, at der er en akutlægebil i nærheden. Det er helt forfærdeligt, at politikerne ikke forstår det. Det er vigtigt som børnefamilie, når man vælger at bosætte sig i området, siger Julie Bilde.
Lokalpolitikere raser
Udsigten til at miste akutlægebilen i Grenå får medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, Niels Basballe (S), til at tale med store bogstaver.
- Det er simpelthen ikke i orden. Det her kan komme til at koste liv i Grenaa-området, og det skaber en masse utryghed. Først fjerne man akuthospitaler og betrygger os med, at der kommer en akutlægebil, men nu ryger den også, siger Niels Basballe.
Den nærmeste akutlægebil kommer fremover til at være i Randers og Aarhus.
- Vi risikerer at skulle vente 30-40 minutter. Det kan være fatalt, at vi bliver frataget den sikkerhed og tryghed, siger han.
Og ifølge Niels Basballe er det ikke nok at kunne ringe til en ambulance eller få tilsendt en lægehelikopter.
- En paramediciner i en ambulance kan 90 procent at det, en anæstesilæge i en akutlægebil kan. Men de sidste 10 procent har vi også brug for. Det er her, en læge eksempelvis kan give en adrenalinsprøjte, som måske er livgivende, siger Niels Basballe.
Borgmester i Norddjurs Kommune Kasper Juncher Bjerregaard (V) er også ærgerlig over udsigten til at miste akutlægebilen i Grenaa.
- Det er noget, vi ser meget kritisk på, for der er rigtig meget tryghed forbundet med en akutlægebil, siger borgmesteren til Ritzau.
Kommunen vil ifølge borgmesteren kæmpe med næb og kløer for, at akutlægebilen består.
- Vi har tidligere været udsat for besparelsesforslag, og så har vi mobiliseret. Det gør vi også nu, så jeg mener ikke, at slaget er tabt. Vi har ikke lagt os ned endnu, siger Kasper Juncher Bjerregaard.
Akutlægebil
Akutlægebilen er bemandet med en speciallæge i anæstesi og en ambulancebehandler. Lægen tilser, vurderer og behandler patienten, og ved behov ledsager lægen patienten i ambulancen til sygehuset.
Formand: Der har været for mange akutlægebiler
Regionsformand Anders Kühnau erkender over for DR ifølge Ritzau også, at nogle borgere fremover skal vente lidt længere på akutlægebilen, end de hidtil har gjort.
Men i virkeligheden har der kørt "for mange biler rundt", lyder det fra Kühnau.
- Vi har faktisk for mange i Region Midtjylland, det har vi vidst i årevis. Og det er ikke den rigtige måde at bruge ressourcerne på.
- Vi har brug for læger og andet personale omkring akutlægebilerne inde på vores sygehuse, siger Anders Kühnau til DR.
Af budgetforliget fremgår det, at de fire biler er valgt på baggrund af bilernes aktivitet, mulighederne for udnyttelse af tilgængelige ressourcer præhospitalt og på anæstesiologiske afdelinger, samt hvor andre beredskaber, herunder akutlægehelikopteren, har bedst mulighed for at dække de konkrete akutlægebilers områder.
Fremover vil der være akutlægebiler i byer med akuthospitaler - Aarhus, Randers, Horsens, Viborg og Herning - samt i Holstebro.
Den formelle udmøntning af budgetaftalen sker på regionsrådsmødet 20. december 2023.