Niårig diabetiker skal ikke stikkes mere: Kan lege med Lego igen

Børn med diabetes 1 har været vant til at stikke sig i fingrene mange gange dagligt. Men en ny sensor kan måle blodsukkeret i vævet, og er på vej til alle børn og unge med diabetes

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sakarias Kaagh har fået lov til at bruge en ny slags måleteknologi på en forsøgsordning. Men nu har regeringen præsenteret en ny diabeteshandleplan, der betyder, at ALLE børn kan tilbydes den ny og langt mindre smertefuld måleteknologi.

Østjyske børn med type 1 diabetes slipper i fremtiden for smertefulde stik i fingeren for at måle blodsukker.

Regeringen har præsenteret en ny diabeteshandleplan, der betyder, at alle børn kan tilbydes en ny og langt mindre smertefuld måleteknologi.

Niårige Sakarias Kaagh, der har type 1 diabetes, har fået lov til at bruge den nye slags måleteknologi i en forsøgsordning. Han har skiftet nålene ud med en glukose-sensor, der konstant måler blodsukkeret i vævet. På den måde kan Sakarias - eller hans forældre - hurtigt se, om blodsukkeret er i balance.

Og den nye måler har gjort livet rarere for Sakarias Kaagh.

- Jeg kommer mere ud i frikvartererne, det er dejligt, for så kan jeg nå at lege en leg med mine venner, siger Sakarias Kaagh fra Bønnerup Strand.

Før var det svært at lege uden for i skolen og med Lego derhjemme. Nålene tager lang tid, og fingerspidserne bliver ømme efter at være blevet stukket op til 20 gange dagligt.

- Det var ret svært, for jeg kunne ikke sætte ting ordentlig fast med mine fingre, fortæller Sakarias Kaagh.

Den nye sensor har desuden den fordel, at den kan vise om blodsukkeret er på vej eller ned. På den måde kan man lettere tilpasse sig sygdommen før man får det skidt.

- Han kunne jo nå at have nogle store udsving, som kunne påvirke både hans humør, og hvordan han har det fysisk, som vi ikke kunne se. Nu kan vi se det hele, fortæller Nadia Kaagh, der også glæder sig over at kunne vinke farvel til nålene.

Jeg kommer mere ud i frikvartererne, det er dejligt, for så kan jeg nå at lege en leg med mine venner
Sakarias på 9 år, diabetiker

- Jeg har aldrig haft det godt med at skulle stikke Sakarias. Diabetes fylder enormt meget i forvejen. Hele hans hverdag handler om diabetes, i alt hvad han gør. Så også at skulle påføre ham smerte, det er bare ikke rart, siger Nadia Kaagh.

Det bedste for Sakarias er dog:

- At den kan måle gennem en vinterjakke, siger han.

Fra 1996 til 2012 er det samlede antal børn og unge med diabetes vokset fra i underkanten af 2000 (1.871)  til næsten 4000 (3.789). Heraf har langt de fleste, ifølge Diabetesforeningen, type 1-diabetes.

Alle børn får lov

Det har været lidt af et tovtrækkeri at få indført det nye måleudstyr - også i Region Midtjylland.

Her på TV2 ØSTJYLLAND har vi flere gange fortalt om, at patienter med diabetes ikke kunne få de moderne måleapparater uden de mange daglige stik. Årsagen har hidtil været, at de smarte nye målere faldt ned i et økonomisk hul mellem kommunerne og regionen.

De har ikke kunnet blive enige om, hvem der skulle betale de op til 20.000 kroner årligt, som sådan en elektronisk blodsukkermåler koster at bruge. Og det har vakt harme helt ind på Christianborg.

Fakta om diabetes 1

Diabetes 1 er en sygdom, der gør, at kroppens eget immunsystem ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer det livsvigtige hormon insulin. Og faktisk bliver flere og flere børn og unge af uforklarlige årsager ramt sygdommen.

I alt lever ca. 32.000 danskere med type 1-diabetes.

- Jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor forarget jeg er, over at der nogle, der kommer i den her klemme, at man ikke kan blive enige om henholdsvis den ene eller den anden, der skal betale regningen. De her sensorer, og specielt til børn, de er virkelig anvendelige, siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF.

Nu har regeringen altså valgt at afsætte 15 millioner kroner fra de såkaldte satspuljemidler, så regionerne kan  tilbyde børn op til 18 år den såkaldte glukosemåler. Og dermed er der også sat et foreløbigt punktum for sagen.

- Vi synes simpelthen ikke, når vi har ny teknologi, at man så bliver ved med at bruge gammel teknologi, som vi ved, er hæmmende for at børn kan få lov til at være børn, unge kan få lov til at være unge, og som belaster – ikke bare den enkelte patient – men også deres familier utrolig meget. Så derfor skulle vi have en løsning på området, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Her kan du se hele interviewet med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her