Pårørende kritiserede bosted: Politikere vil nu have gransket socialområdet
Tre politikere fra Norddjurs Kommune vil nu have en uvildig undersøgelse af socialområdet.
Åh nej.
Jeg blev ked af det.
Kan der blive ved med at være svigt at fortælle om?
Sådan lyder reaktionerne fra lokale politikere i Norddjurs Kommune efter afdækningen af flere kritisable forhold på socialområdet.
- Vi bliver nødt til at have tjekket området igennem på godt og ondt, lyder det fra SF'eren Aleksander Myrhøj.
Han får opbakning af Dansk Folkepartis Diana Therese Skøtt Larsen og Michael Vejlstrup fra Liberal Alliance.
- Det gør mig selvfølgelig urolig, hvis der er sådanne problemer på socialområdet, siger Michael Vejlstrup.
Senest: Kritik af bosted for udviklingshæmmede
Forslaget om en uvildig undersøgelse kommer, efter der i weekenden blev rejst kritik af et kommunalt bosted for udviklingshæmmede i Ørsted.
I 2017 døde den udviklingshæmmede beboer Anne-Lise Madsen. Senest har hendes søster Margit Madsen fortalt til TV2 ØSTJYLLAND, hvordan hun oplevede behandlingen af sin søster som et omsorgssvigt.
En tolkning af forløbet, som Norddjurs Kommune ikke er enig i.
Både Liberal Alliances Michael Vejlstrup og SF’eren Aleksander Myrhøj mener, at sagen blot er den seneste af flere problemer på socialområdet i Norddjurs.
- Det kan ikke passe, at vi skal blive ved med at opleve kritik af forskellige enheder på socialområdet blive rejst i medierne. Der er tydeligvis problemer, siger Aleksander Myrhøj og Michael Vejlstrup supplerer ham:
- Det rejser nogle kritikpunkter, som jeg personligt har hørt andre steder fra flere gange på hele socialområdet.
Flere problemer det seneste år
TV2 ØSTYLLAND har det seneste år afdækket problemer på socialområdet i Norddjurs.
Sidste år fik et børnehjem i Grenaa et påbud, fordi en række magtanvendelser på børn ikke blev indberettet.
Samtidig har forholdene for medarbejderne i familieafdelingen været stærkt kritiseret - alt sammen noget, som får flere politikere til at reagere nu.
- Jeg kunne ønske, vi lavede en revurdering af vores ledelseskultur, for meget tyder det er en generel ledelseskultur, der er problemer med, siger Liberal Alliances Michael Vejlstrup.
Hvorfor kobler du sagerne sammen, i stedet for at se dem som enkeltstående problemer?
- Det hele ligger under samme forvaltningsområde, og jeg hører kritik fra både børne- og voksenområdet. Det tyder på, at der er noget, vi skal kigge på.
Udvalgsformand: - Vi er ikke fejlfri på socialområdet
Hos socialdemokraten Lars Møller, der er formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, er der ikke umiddelbar opbakning til en undersøgelse af hele socialområdet.
- I voksen- og plejeudvalget arbejder vi hele tiden med, at vi ikke er fejlfri på socialområdet, og at vi hele tiden kan gøre tingene bedre, siger Lars Møller og fortsætter:
- Men jeg vil hellere handle konkret, hvis der er noget at arbejde med, og jeg kommer ikke med forslag på baggrund af et indslag, som bliver bragt i medierne.
Han nævner, at kommunen fx inviterede Socialstyrelsens Taskforce til at gennemgå 20 sager på voksen- og handicapområdet i 2017-2018, og at der er dialog med kommunens ældreråd og handicapråd.
Kommune: Bedring på vej på i Område Ørsted
I den konkrete sag fra bostederne i Område Ørsted har Lars Møller sendt et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.
Her kommenterer han blandt andet på, at søsteren til den afdøde beboer, kritiserer samarbejdet mellem ledelsen og de pårørende.
- Jeg kan ikke gå ind i de dele af sagen, som handler om borgerens personlige oplysninger og sygdomsforløb. Dog vil jeg gerne sige, at i sagen her har vores evaluering i 2017 efterfølgende vist, at der var eksempler på, at kommunikationen og samarbejdet med de pårørende skulle have været bedre, skriver han i mailen.
Samtidig mener Lars Møller, at socialtilsynets rapporter er vigtige pejlmærker for, hvordan det går på de enkelte bosteder.
Her noterer han med tilfredshed, at der i Område Ørsted er fremskridt at spore. Der står blandt andet i den seneste rapport fra april 2020.
- Medarbejderoversigterne... beskriver, at gennemstrøm af medarbejdere er mindsket siden sidste års tilsynsbesøg.
Det bliver også nævnt, at sygefraværet blandt medarbejderne er mindsket, og at:
- Socialtilsynet anerkender samtidig, at ledelsen inviterer et eksternt blik ind i tilbuddet i kraft af Arbejdstilsynets rejsehold for at forbedre tilbuddets korttidsfravær.
Forskelligt syn på sagen hos pårørende
TV2 ØSTJYLLAND kender til pårørende med familiemedlemmer på bostederne i Område Ørsted, som stadig er bekymrede for omsorgen af beboerne.
De ønsker ikke at stå frem med deres oplevelser af frygt for repressalier overfor deres familiemedlem.
Det vil Peter Hjulmand gerne. Hans søn bor på Kærvang, og selvom han medgiver, at andre oplever problemer, så mener han selv, at dialogen med ledelsen er bedre lige nu.
- Der er mere fast personale i weekenden, og jeg oplever, at ledelsen har taget kritikken igennem de seneste år til sig, siger han.
Peter Hjulmand er også formand for handicaprådet, og selvom han sporer bedring på et enkelt bosted, forholder han sig kritisk over udviklingen på området generelt.
- Økonomien har været så presset på det her område, at mange medarbejdere er stoppet, og det er et problem, siger han.
Både spot på det gode og det dårlige
Hos de tre politikere, der ønsker hele socialområdet endevendt, skal en undersøgelse både finde de gode og de dårlige eksempler.
- Vi skal ud og finde problemerne, så vi kan løse dem. Men vi skal også finde ud af, hvor det fungerer. Hvor har vi borgere, der er i udvikling, og hvor er der tryghed? Det kan vi lære noget af, siger Aleksander Myrhøj fra SF.
Udover Aleksander Myrhøj fra SF og Liberal Alliances Michael Vejlstrup, ønsker også Diana Therese Skøtt Larsen fra Dansk Folkeparti en uvildig undersøgelse.
- Som politikere har vi en pligt til at forholde os til de kritikpunkter, der kommer frem. Uanset om de er berettigede eller ej, siger hun og fortsætter:
- En uvildig undersøgelse vil cementere, om der vitterligt er behov for ændringer eller om vi er på rette kurs.