Spis dem ikke! Fiskere slår alarm efter svar på prøver

Norddjurs Kommunes prøver fra vandet i Alling Å viser, at der er forhøjede koncentrationer af stoffet barium og kulbrinter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jan Hyllested er bekymret for, hvad han får på krogen eller i nettet og derefter ned i maven.

Som sportsfisker og formand for Randers Sportsfisker Klub er han én af dem, der ynder at fange fisk i det naturskønne område ved Alling Å, der både går igennem Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommune.

Myndighederne har efter jordskreddet ved virksomheden Nordic Waste i Ølst arbejdet på at undersøge, hvilke konsekvenser det har haft, af noget af det forurenede jord er endt i åsystemet.

Nu er det nemlig kommet frem, at der er fundet spor af stoffet barium og derudover en række kulbrinter, der ligger over grænseværdien.

- Jeg anbefaler mine medlemmer at lade være med at spise fisk eller signalkrebs fanget herude, siger Jan Hyllested til TV2 Østjylland.

Barium er et farligt metal, og myndighederne har netop fastsat grænseværdier for barium af en grund, forklarer Lisbeth E. Knudsen, der er professor i toksikologi ved Københavns Universitet.

- Det er toksisk, hvis man indånder eller indtager det i større mængder, siger hun.

Noget på vej fra Nordic Waste

Stofferne er fundet på bunden af åen og i den del af den, som ligger i Norddjurs Kommune et godt stykke fra Nordic Waste, der altså mistænkes at spille en rolle i sagen.

I januar besluttede kommunen at lave både vand- og sedimentprøver fra jordbunden fire forskellige steder, og vej- og ejendomschef Kim Jensen siger, at man med de seneste måleresultater har identificeret en række indikationer på en stigende forurening, som følges nøje.

- For nuværende er der med måleresultatet ingen grund til bekymring, men vi vil fortsætte med løbende at kontrollere vandmiljøet, siger Kim Jensen.

- I vores fortolkning af kilden og årsagerne til de seneste måleresultater er det dog nødvendigt for os at præcisere, at det ikke med den aktuelle data er muligt, at konkludere, at det stammer fra Nordic Waste.

Kim Jensen påpeger samtidig, at man endnu ikke kender konsekvenserne af tilstedeværelsen af barium og kulbrinte.

Så er der grund til bekymring for brugerne af Alling Å?

- Ikke her og nu, men vi er nødt til at have en længere tidshorisont til at vurdere på de her ting, siger Kim Jensen.

Norddjurs Kommune vil over en periode blive ved med at tage nye prøver ved de fire målestationer én gang om ugen. Formålet er at fastslå, om der er tale om en midlertidig forurening, der bevæger sig gennem systemet, eller om der er et vedvarende problem.

Man kan løbende følge med i de seneste prøvesvar her på siden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her