Storkepar er flyttet ind i landsby på Djursland

Storkeentusiast håber, at parret vil yngle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Storke-entusiasterne venter nu på, om de nyankomne gæster begynder at bygge rede. Foto: Hans Skov

I den lille landsby Enslev vest for Grenaa har de fået nye indbyggere.

Der har siden marts været storke på Djursland, og nu ser det ud til, at to af storkene har fundet sammen og har slået sig ned i en rede i den lille landsby.

Det fortæller Mogens Lange Petersen, der er en del af foreningen storkene.dk, der arbejder på, at den hvide stork bliver en del af den danske natur igen. Lige nu er der kun tre ynglende par i Danmark.

Storkene er begyndt at parre. / Foto: Peter Staunsbjerg

- Det er meget interessant, at de er kommet til Djursland, fordi det kan betyde, at vi kan få endnu et ynglende par i Danmark, siger Mogens Lange Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det, vi kigger efter, er, om de bygger på reden - fylder de noget derop? Kommer de med mos og grene?

Spiser meget kød

For at en stork skal yngle i et område, kræver det, at naturen er i balance, fortæller Morten Lange Petersen, og det er den flere steder på Djursland.

En stork er også landet i en rede ved Det Grønne Museum i Auning. / Foto: Det Grønne Museum

- Storken høster af overskuddet af frøer, insekter, orme og mus. Og hvis et storkepar har en rede med tre store flyvefærdige unger, spiser de til sammen tre til tre et halvt kilo kød om dagen. Og det tager cirka 3,5 måned at opfostre et kuld storkeunger. De skal have rigtig, rigtig meget mad, siger Mogens Lange Petersen.

Flere storke på Djursland

Lige nu har flere storke slået sig ned på Djursland.

Den 27. februar fortalte vi om årets første stork i Østjylland, der landede i Gjerrild. Og den 6. april kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle om en stork, der havde slået sig ned på Det Grønne Museum i Auning. Og ifølge foreningen storkene.dk er netop Djursland et oplagt sted for storke - på grund af den rige natur, og fordi Norddjurs Kommune i 2013 opstillede storkereder rundt omkring i kommunen.

Storken her landede på en mark ved Gjerrild i februar. / Foto: Niels Juul/Privatfoto

Storkeparret i Enslev er ikke ringmærket, så foreningen kender dem ikke. De regner dog med, at de er et ungt, førstegangsynglende par, og håbet er, at de vender tilbage år efter år. Derfor hjælper de dem, så godt de kan.

Storkene får startpakke med fisk

- Hvis de skal have en chance for succes i reden, så gør vi det, at vi yder vi en startpakke. Vi installerer en fryser med frosne fisk, og så er der nogle folk i nærheden, der sørger for, at de får dem, siger Mogens Lange Petersen og tilføjer:

- Får de bare en unge på vingerne, betyder at de vender tilbage næste år. Det har vi set andre steder.

Det vil dog være en sensation, mener foreningen. Storkeparret yngler nemlig i et område af Jylland, hvor der ikke har været et ungeløst storkepar siden 1968. Og sidste kuld storkeunger skal vi helt tilbage til 1965 for at finde.

Den næste uge vil vise om storkeparret bliver. Skal de lykkes med yngel, skal de have etableret sig inden den 10. maj, lyder det fra storkene.dk.

Lykkes det, bliver storkeparret det fjerde af slagsen i Danmark. Udover parret i Enslev, er der i år ynglende storkepar i Bækmarksbro ved Lemvig, i Smedager ved Tinglev og i Gundsølille ved Roskilde.

Foreningen opfordrer folk til at lade storkene være i fred.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her