350 fodboldbaner: Vejen banet for enorm solcellepark
Vejen banes for en af landets største solcelleparker, der planlægges mellem tre østjyske byer.
En stor solcellepark rykkere tættere på at blive til virkelighed ved Hadsten.
Ifølge bilag til det kommende møde i Favrskov Kommunes økonomiudvalg er den foreslåede solcellepark, der planlægges mellem Hadsten, Nørre Galten og Hadbjerg, blevet ændret efter en høring.
Det betyder blandt andet, at der er skåret ned på arealet, hvor der kan sættes solceller op, og at der rejses betydeligt mere skov.
Det er især i projektets vestlige ende, at der er lavet ændringer på det originale forslag af Unison Energy Partners, der står bag det. Her er det samlede projektareal blevet udvidet, så det nogle steder strækker sig helt ned til Galten Hedevej mod sydvest.
Arealet til solceller er blevet skåret ned med 4,8 hektar - knap syv fodboldbaner - og der er lavet nye planer om at anlægge 21 hektar skov. Skoven skal blandt andet skærme ejendommene langs Galten Hedevej fra solcellerne.
Der er også planer om mere skov i den østlige del af projektets område, men der er endnu ikke fundet økonomi til det.
Derudover lægges der i den reviderede plan op til mere brak end tidligere.
Det samlede areal til solceller er i det nye forslag 248 hektar, hvilket svarer til knap 350 fodboldbaner eller 3100 håndboldbaner.
Anlægget forventes at kunne generere omkring 290.000 megawatttimer strøm årligt.
Langt til målstregen
Den fredede fugleart rød glente er allerede registreret i området. Der er derudover registreret en række strengt beskyttede dyrearter i Favrskov Kommune, som muligvis kan påvirke projektet - blandt andet flagermus, odder, grøn kølleguldsmed, stor vandsalamander og spidssnudet frø.
I forbindelse med en eventuel miljøkonsekvensvurdering vil de forskellige arter blive undersøgt i projektets område.
Der er nemlig stadig en del vej, før solcelleparken kan blive vedtaget, og anlægsfasen kan begynde.
Faktisk skal vi ifølge et udvalgsbilag fra Favrskov Kommune formentlig helt hen til september 2025, før byrådet kan stemme endeligt ja til projektet.
I første omgang fremlægges projektet nu for byrådet med henblik på at starte udarbejdelsen af et forslag til en lokalplan. Først i økonomiudvalget den 19. november og - hvis det stemmes igennem udvalget - en uge senere i byrådet.
Borgmester Lars Storgaard (K) støtter projektet og håber, at der ikke kommer politiske barrierer.
- Nu håber jeg, at alle i byrådet vil være med til at sætte gang i den mere detaljerede planlægning, så vi gennem yderligere dialog med borgere og projektmagere forhåbentlig kan finde en god løsning for alle parter, udtaler han på Favrskov Kommunes hjemmeside.
Hvis projektet føres ud i livet, vil det ifølge Favrskov Kommune gøre en væsentlig forskel i forsøget på at gøre kommunen selvforsynende med grøn strøm i 2030. Det er del af kommunens mål i Klimaplan 2050.